vineri, 25 septembrie 2009

Enoriaşii parohiei Cerbu, ataşaţi de slujbele şi lucrarea Bisericii

Credincioşii din parohia Cerbu, Protopopiatul Botoşani, au sprijinit construirea unui lăcaş de închinăciune în satul lor încă din anul 1989. De atunci, biserica nu a rămas doar un loc pentru oficierea serviciilor religioase, chiar dacă a fost filie, ci a fost împodobită prin prezenţa enoriaşilor, care au umplut sfântul lăcaş. Anul acesta, odată cu terminarea casei sociale şi a instalării unei centrale pe lemne, va fi demarat Proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“.

Lucrările la Biserica „Sfânta Treime“ din parohia Cerbu au început în anul 1989 şi au fost finalizate în anul 1995, în timpul păstoririi părintelui Clement Gheorghiu de la parohia Copălău. Sfântul lăcaş a fost sfinţit în luna mai a anului 1995 de către PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Construirea acestei biserici a fost necesară deoarece satul Cerbu s-a mărit, iar distanţa până la parohia Copălău, de care aparţineau enoriaşii, era foarte mare. În perioada respectivă s-a primit aprobare, iniţial, pentru o capelă mortuară, iar ulterior, în urma demersurilor făcute de pr. Clement, s-a obţinut aprobare pentru ridicarea unei biserici. În anul 1996, când a fost numit paroh la Cerbu, părintele Emil Blidar a început construirea casei parohiale cu ajutorul credincioşilor, lucrările fiind terminate în anul 1998. În urmă cu cinci ani au fost demarate lucrări de construcţie la casa socială, anul acesta fiind dotată cu încălzire centrală. În perioada următoare, aşezământul va fi dotat cu cele necesare desfăşurării praznicelor, dar şi Proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“. „Creştinii de la noi din parohie frecventează sfânta biserică. Cei mici, ori de câte ori aud că se trag clopotele, vin să se roage alături de noi. Am simţit din plin ajutorul Preasfintei Treimi, Cea Care ocroteşte parohia şi biserica noastră. De fiecare dată când am întâmpinat o problemă, ne-am rugat Bunului Dumnezeu şi îndată am primit răspuns. Pe parcursul anului, căutăm să facem vizite pastorale ori de câte ori este nevoie, pentru a veni în întâmpinarea oricăror probleme ale credincioşilor“, a spus pr. paroh Emil Blidar.

Copiii, nelipsiţi de la slujbele bisericii

Enoriaşii din Cerbu au susţinut mereu lucrările care s-au desfăşurat la biserica din satul lor, fiind, în acelaşi timp, ataşaţi de slujbele care au loc în sfântul lăcaş în duminici şi sărbători. Chiar dacă situaţia financiară este precară, ocupaţia de bază fiind cultivarea usturoiului, oamenii au ajutat biserica şi semenii, fiind apropiaţi de preot şi de doamna preoteasă. „În primii ani de preoţie, când am venit să slujesc Sfânta Liturghie de Sfântul Vasile cel Mare, aproape că nu aveam loc de credincioşi pentru a ajunge în sfântul altar. Biserica era plină de credincioşi, mulţi dintre ei fiind tineri şi copii. De asemenea, cei care se întorc acasă de sărbători caută mai întâi de suflet prin Spovedanie şi Împărtăşanie, având conştiinţa de creştin“, a adăugat pr. paroh. Misiunea şi activitatea pastoral-misionară a preotului de la Cerbu este sprijinită şi de doamna preoteasă Mihaela-Georgeta Blidar, care este directoare la Şcoala din Copălău şi profesoară de Religie. Doamna preoteasă ne-a mărturisit că la ora de Religie îmbină teoria cu practica, ţinând legătura cu elevii şi în afara orelor de curs, mai ales când vin la biserică. Astfel, copiii pun în practică în timpul slujbelor bisericeşti ceea ce au învăţat la ora de Religie, fiind supravegheaţi de profesoara lor. Mai mult de atât, în Şcoala din Copălău a fost amenajat un laborator unde au loc orele de Religie. „Calculatorul, internetul şi mass-media nu au înlocuit credinţa copiilor din parohia noastră. Prin predarea orei de Religie văd o apropiere între copii şi ceea ce înseamnă rugăciunea, Sfânta Cruce, Sfintele Taine. Când predau Sfintele Taine la şcoală, copiii sunt aduşi la biserică pentru a vedea, de exemplu, un botez, ştiind că cei mai mulţi au simţul vizual mai dezvoltat. În ora de Religie mă axez mai mult pe partea practică, ţinând cont şi de programa şcolară. Interesul nostru este să-i formăm pe şcolari ca şi creştini“, a conchis doamna preoteasă. În perioada următoare, în aşezământul social al parohiei Cerbu va fi demarat Proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“. Ora catehetică va avea loc duminica, după slujba Sfintei

Niciun comentariu: