În cadrul primei întâlniri, părintele paroh Ciprian Mardare a prezentat Programul catehetic, iar a doua întâlnire a avut loc doar cu cei mici, pentru introducerea lor în sfera Bisericii, prin prezentarea sfântului lăcaş, dar şi prin explicarea a ceea ce înseamnă biserica din sufletul lor. A treia întâlnire a avut drept bază elementele care compun lăcaşul de rugăciune, pentru ca tinerii să-şi creeze o imagine a ceea ce înseamnă biserica în interior. „În exterior se vede un sfânt lăcaş, o cruce, ridicate măreţ deasupra tuturor caselor, iar în interior, biserica este împărăţia lui Dumnezeu, înconjurată de sfintele icoane, cu Hristos Care Se jertfeşte în fiecare zi pe sfânta masă a sfântului altar. În parohia noastră sunt 86 de suflete. Majoritatea sunt bătrâni, însă cu puţinii copii pe care îi avem încercăm să-L împărtăşim pe Hristos într-un mod pedagogic, creştinesc, dumnezeiesc“, ne-a spus pr. Ciprian Mardare. A patra întâlnire a fost dedicată explicării Tainei Botezului, iar în cadrul celei de-a cincea întruniri s-a discutat despre legătura dintre Biserică şi societate.
Proiect desfăşurat pe perioada verii
Întâlnirile din fiecare duminică ale celor 12 copii în Biserica „Sfinţii Arhangheli“ au cuprins, pe lângă explicaţiile părintelui paroh, şi prezentarea de imagini cu caracter religios, prin intermediul unui videoproiector. Astfel, participanţii la proiect au înţeles mai bine mesajul pe care l-a transmis fiecare întrunire. „Consider că ceea ce încercăm să le prezentăm trebuie să se realizeze prin intermediul unui televizor, printr-o proiecţie video. Copiii au înţeles ideea mult mai uşor atunci când le-am prezentat-o sub acest aspect“, a mai adăugat pr. paroh. Şcolarii sunt încântaţi de desfăşurarea proiectului şi au înţeles că, pe lângă participarea la slujba Sfintei Liturghii, întâlnirea din fiecare duminică le este dedicată. O parte dintre copii rămânân după ora de cateheză să dezbată cu părintele paroh problemele care îi frământă. Prin organizarea orelor de cateheză pe timpul verii în parohia Unghi s-a dorit ca elevii să intre în ritmul catehezei, al informaţiei, al apropierii de Biserică, care trebuie să le fie oricând un sprijin. „Mi-am dorit ca micilor enoriaşi ai parohiei noastre să le placă să meargă împreună cu Biserica aşa cum ar merge cu Hristos; să meargă împreună cu Biserica aşa cum şi Hristos a mers împreună cu apostolii, reuşind să lase acele frumoase învăţături, ca şi noi, la rândul nostru, să reuşim să câştigăm drumul mântuirii sufletului“, a precizat pr. paroh. Începând cu această lună, Proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“ va fi derulat conform ghidurilor catehetice.
În parohia Unghi se află în construcţie casa parohială şi casa de prăznuire, unde se va desfăşura ulterior ora de cateheză duminicală. Proiectele de viitor includ un iaz de agrement, un monument al eroilor în curtea bisericii şi o troiţă la intrarea în sat.
„Sunt interesată de cât mai multe informaţii despre Dumnezeu, pentru a le folosi la ora de religie“
Părintele Ştefan Zaharia, coordonatorul Proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“ pe zona Girov, a stat de vorbă cu doi dintre micii catehumeni din parohia Unghi care şi-au manifestat interesul pentru astfel de întâlniri. „Am fost curioasă să aflu ce înseamnă o cateheză, mai ales că e sfârşitul vacanţei de vară şi sunt interesată de cât mai multe informaţii despre biserică şi Dumnezeu, pentru a le folosi la ora de Religie“, a spus Denisa-Gabriela Hotnog, 12 ani. „Vin la biserică pentru că părintele ne spune povestioare interesante din care vom afla mai multe despre Mântuitorul şi Maica Domnului“, a mărturisit Daria Mardare, 5 ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu