miercuri, 16 septembrie 2009

Început de an şcolar cu slujbe de mulţumire, la seminariile teologice

Cu prilejul începerii anului şcolar 2009-2010, în seminariile teologice ortodoxe din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au fost oficiate slujbe de Te Deum şi s-au citit rugăciuni speciale. Pentru că anul şcolar a coincis cu ziua de prăznuire a Înălţării Sfintei Cruci, în paraclisele şcolilor de teologie a fost săvârşită, în urmă cu două zile, Sfânta Liturghie.

Anul şcolar 2009-2010 la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ a început luni, 14 septembrie 2009, cu oficierea Sfintei Liturghii la Biserica „Sfântul Ioan Iacob“ şi „Sfântul Vasile cel Mare“. După slujba de Te Deum, elevii au început cursurile. „Seminariştii au întâmpinat acest început de an şcolar cu emoţii, pentru că se întâlnesc cu profesorii şi colegii lor, având nădejdea că Dumnezeu binecuvintează, noi trebuind să ne facem datoria“, a declarat pr. Ioan Mihoc, directorul seminarului nemţean.

În capela Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi au fost oficiate luni, 14 septembrie 2009, slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie, iar la final a fost săvârşită o slujbă de Te Deum pentru începutul anului şcolar. La Te Deum a participat protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier pe probleme de Învăţământ al Centrului Eparhial Iaşi, şi pr. prof. dr. Vasile Nichita, inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Cursurile la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ au debutat cu oficierea Aghezmei mici, urmată de slujba Te Deum-ului. „Diriginţii au preluat cele patru clase, prezentându-le comunicările de maximă importanţă pentru bunul mers al începerii cursurilor şcolare, urmând ca, după Consiliul profesoral, să parcurgem la elaborarea regulamentului de ordine interioară“, ne-a relatat pr. Dan Ioan Cojan, directorul Seminarului „Sf. Împ. Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ.

Prezenţe arhiereşti la seminariile din Roman şi Huşi

După oficierea Sfintei Liturghii, la Seminarul „Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ“ din Dorohoi a avut loc festivitatea de deschidere a noului an şcolar 2009-2010, în capela seminarului, la care au participat toţi profesorii şi elevii. La slujba de Te Deum s-a citit cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începerea noului an şcolar.

De Înălţarea Sfintei Cruci a început un nou an şcolar şi la Seminarul „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Botoşani. La clasa a IX-a sunt două clase de elevi, iar la „Grădiniţa îngeraşilor“ s-au format alte două grupe de preşcolari pe lângă cele existente. „Şcoala noastră este una de referinţă, toate clasele fiind frumos amenajate. Demn de menţionat e faptul că copiii de la grădiniţa noastră au fost împărtăşiţi înainte de începerea programului“, a declarat pr. Grigore Diaconu, directorul Seminarului „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Botoşani.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ de la Mănăstirea Agapia anul şcolar 2009-2010 a început cu slujba Sfintei Liturghii în paraclisul seminarului, la care au participat elevele şi profesorii seminarului. Apoi, a avut loc slujba de Te Deum, în cadrul căreia s-au citit rugăciuni de binecuvântare. Elevele au mers, mai apoi, în sălile de clasă, unde s-au întâlnit cu profesorii diriginţi.

Elevii Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Mitropolitul Dosoftei“ din Suceava au participat luni la deschiderea noului an şcolar, care a debutat cu slujba Aghezmei şi cea a Te Deum-ului în paraclisul şcolii. La slujbă a asistat şi IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a rostit un cuvânt de învăţătură. La final, sălile de clasă şi camerele seminariştilor au fost stropite cu Agheazmă.

Noul an şcolar la Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din Huşi a început luni cu slujba de Te Deum oficiată de PS Corneliu, Episcopul Huşilor, după Sfânta Liturghie de la Catedrala episcopală din Huşi. Elevii au mers apoi la clase, unde s-au întâlnit cu diriginţii.

La deschiderea anului şcolar de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Roman, ce a avut loc în urmă cu două zile, a participat şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, preoţi profesori, autorităţi locale şi elevi. Slujba de Te Deum a fost oficiată de pr. Ionel Gherasimescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Niciun comentariu: