vineri, 11 septembrie 2009

Mai multe locuri de cazare pentru pelerinii care merg la Mănăstirea Durău

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit ieri Corpul B al „Casei Pelerinul“ din cadrul Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul“ Durău, judeţul Neamţ Lucrările la acest nou corp de clădire au fost finalizate anul acesta cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, având sprijinul Centrului Eparhial Iaşi Faţă de Corpul A, care cuprinde 31 de camere, noul corp, sfinţit ieri, are 48 de camere, oferindu-li-se astfel mai multe locuri de cazare pelerinilor care vin să se roage la Mănăstirea Durău sau la mănăstirea de pe Ceahlău

Vizita oficială a Preafericitului Părinte Daniel a continuat miercuri, 9 septembrie 2009, la Mănăstirea Durău din judeţul Neamţ. PF Părinte Patriarh Daniel, IPS Mitropolit Teofan şi PS Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului, au fost întâmpinaţi în poarta Mănăstirii Durău de maica Raisia Lungu, stareţa mănăstirii, de ierom. Hariton Negrea, duhovnicul mănăstirii, de pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău, de un sobor de 30 de preoţi şi de obştea acestei aşezări monahale de la poalele Muntelui Ceahlău. În Biserica „Buna Vestire“ a avut loc apoi un Te Deum, la finalul căruia maica stareţă Raisia a rostit cuvântul de bun venit adresat Preafericitului Daniel. „În aceste clipe emoţionante, cu multă recunoştinţă, dăm slavă lui Dumnezeu că ne-am învrednicit de acest mare dar şi de această mare binecuvântare. Ne aducem aminte, Preafericirea Voastră, de multele momente în care, ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, aţi binecuvântat în anii trecuţi acest aşezământ monahal pentru care aţi avut o permanentă grijă părintească. Ştim că această mănăstire şi Centrul Cultural Pastoral «Sfântul Daniil Sihastrul» au fost întotdeauna aproape de sufletul Preafericirii Voastre. În fiecare lucru pe care îl zidim spre slava lui Dumnezeu punem şi o parte din sufletul nostru. În această mănăstire s-au făcut multe lucrări de restaurare, de reparare, de înfrumuseţare şi de înnoire, în perioada în care aţi păstorit Preafericirea Voastră ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Acum, această rodnică lucrare este continuată sub păstorirea Înalt Preasfinţitului Părintele nostru Teofan“, a spus maica Raisia, care a mulţumit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române pentru că a inclus Mănăstirea Durău în vizita canonică în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. La rândul său, Patriarhul Daniel şi-a arătat bucuria pentru faptul că se află în zona Mănăstirii Durău, unde „s-au făcut multe lucruri frumoase prin credinţă şi jertfă“, cu sprijinul Centrului Eparhial Iaşi şi a preoţilor din zonă, care s-au implicat în susţinerea lucrărilor de zidire a Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul“ sau a Casei „Panaghia“ a Mănăstirii „Schimbarea la Faţă a Domnului“ şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“. „Ne aducem aminte de frumoasele întâlniri cu preoţii care durau cam două zile şi care aveau, pe lângă programul liturgic, administrativ şi teologic, un popas la poalele Muntelui Ceahlău. Toate acestea au fost completate de o mulţime de întruniri naţionale şi internaţionale care au schimbat imaginea (percepţia) multor străini despre monahismul românesc“, a afirmat PF Daniel, care a oferit maicii stareţe Raisia, pentru biserica Mănăstirii Durău, o cruce de binecuvântare, un Liturghier, precum şi alte cărţi.

Primul obiectiv al Centrului de la Durău: promovarea spiritualităţii ortodoxe

PF Părinte Patriarh Daniel, alături de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan şi PS Calinic au sfinţit ieri Corpul B al Casei „Pelerinul“ de la Mănăstirea Durău. La acest eveniment au participat preoţi din Protopopiatul Ceahlău, dar şi de la Centrul Eparhial Iaşi. La finalul slujbei, ierom. Hariton Negrea a primit rangul de protosinghel. În cuvântul pe care l-a rostit după slujba de sfinţire, Patriarhul României a felicitat pe toţi cei care au contribuit la finalizarea lucrărilor la „Casa Pelerinul“, începute în timpul păstoririi Preafericirii Sale ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, amintind în acelaşi timp faptul că vilele din curtea Mănăstirii Durău şi actuala clădire a „Casei Pelerinul“ fuseseră construite abuziv pe terenul acestei aşezări monahale. „Această clădire a fost cumpărată de către Biserică pentru a preîntâmpina ca aici să nu se instaleze grupări religioase heterortodoxe şi pentru a primi pelerini; de aceea se numeşte «Casa Pelerinul». Cele şase vile din curtea Mănăstirii Durău şi «Casa Pelerinul» formează un spaţiu pentru a adăposti pe pelerini, dar şi pe participanţii la diferite întruniri duhovniceşti, teologice, naţionale şi internaţionale, prin aceasta arătând că Biserica este capabilă să facă misiune şi să influenţeze, prin rugăciune şi gândire duhovnicească, cultura timpului nostru. Dacă Biserica nu este activă în societate, societatea se secularizează mai rapid. Dacă nu suntem noi mai intens organizaţi din punct de vedere misionar, în loc să înduhovnicim lumea, secularizăm Biserica. Pe lângă tot ceea ce am dezvoltat ca organizare şi zidire de biserici, să avem şi aceste centre culturale, pastorale, misionare, pentru ca oamenii să înveţe să gândească în mod creştineşte, nu numai în timpul duminicii, în biserică, ci pe parcursul întregii săptămâni“, a menţionat Părintele Patriarh.

Protos. Hariton Negrea, directorul Centrului Cultural-Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul“ Durău şi duhovnicul Mănăstirii Durău, ne-a spus că lucrările la Corpul B al „Casei Pelerinul“ au fost demarate la sfârşitul anului 2007 şi s-au finalizat anul acesta, când s-a terminat acoperişul. De asemenea, Preacuvioşia sa ne-a mai relatat faptul că „Preafericitul Părinte Daniel a depus o jertfă mare pentru construirea Centrului Cultural Pastoral «Sf. Daniil Sihastrul» Durău şi mai ales depune o jertfă mare pentru îndeplinirea obiectivelor Preafericirii Sale de a promova spiritualitatea ortodoxă atât în ţară, cât şi în străinătate. Acest centru are în primul rând obiectivul de a promova spiritualitatea ortodoxă, dar şi un rol pastoral-educativ“, a remarcat protos. Hariton Negrea, care a apreciat faptul că lucrările la „Casa Pelerinul“ s-au bucurat de binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan şi au avut sprijinul Centrului Eparhial Iaşi.

Niciun comentariu: