Programul liturgic a început la ora 7:00, cu slujba Utreniei. La ora 8:00, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Episcop al Huşilor, alături de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Epifanie, Episcopul Buzăului şi Vrancei, PS Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului, PS Casian, Episcopul Dunării de Jos, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de PS Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Huşilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi din Arhiepiscopia Iaşilor şi din Episcopia Huşilor. În tot acest timp, zeci de credincioşi au intrat în Catedrala episcopală pentru a-şi lua rămas-bun de la PS Părinte Ioachim.
Răspunsurile la strană, în timpul Sfintei Liturghii, au fost date de corul Seminarului Teologic Liceal „Sf. Ioan Gură de Aur“ din Huşi. După slujba Sfintei Liturghii, IPS Teofan a adresat un scurt cuvânt preoţilor şi credincioşilor îndureraţi, prin care i-a îndemnat să se roage pentru sufletul PS Ioachim. „Fraţi arhierei, preoţi, dumneavoastră cei de faţă, participând la Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie am reflectat destul de adânc la sensul vieţii noastre, la tot ceea ce s-a petrecut în pelerinajul vremii împlinit de PS Episcop Ioachim“, a spus IPS Teofan.
Slujba prohodirii, oficiată în faţa Catedralei episcopale
După acest moment, în sunetul clopotelor şi al toacăi, cortegiul - format din ierarhii care au săvârşit Sfânta Liturghie, la care s-a alăturat şi PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, preoţi colaboratori, rudele defunctului şi credincioşi - a ieşit afară, unde, pe platoul din faţa statuii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, a fost oficiată slujba Înmormântării. Corul „Altarul“ al Catedralei mitropolitane din Iaşi a dat răspunsurile la strană în timpul slujbei de înmormântare. La finalul slujbei, PS Ioachim Băcăuanul a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de prohodire a PS Ioachim, mesaj care poate fi citit în pagina 3 a ediţiei de astăzi a „Ziarului Lumina“. Mesajul Părintelui Patriarh a fost urmat de omagiul transmis de Adrian Lemeni, secretar de stat pentru Culte, din partea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, care a fost citit de dl Cristian Untea.
„A trăit discret şi foarte grijuliu de a nu supăra pe nimeni“
PS Corneliu Bârlădeanul şi-a exprimat, în continuare, gândurile de recunoştinţă pentru cel de-al 50-lea episcop al Episcopiei Huşilor. „Trăim acum clipele despărţirii de cel care ne-a fost părinte duhovnicesc, care ne-a îndrumat, ajutat, înţeles, încurajat şi, prin rugăciunea sa fierbinte, ne-a ocrotit permanent. Încercând a evoca viaţa Preasfinţitului Ioachim, cel de-al 50-lea episcop al străvechii şi mult încercatei Episcopii a Huşilor, într-un portret înscris în limite de timp, ne-am dat seama că este destul de dificil şi ne-a cuprins teama că puţinele cuvinte nu pot exprima sentimentele şi gândurile ce le port din ziua în care m-a luat sub mantia arhierească, când prin mâinile neobosite şi pline de har am primit chemarea şi slujirea arhierească, în această sfântă catedrală. Cu durere ne despărţim de chipul plin de bunătate al Preasfinţitului nostru Părinte Ioachim, dar nu suntem ca acei care nu au nădejde, ci credem că «Domnul care a murit şi a înviat» (I Tesaloniceni 4, 13, 14) îl va învrednici de lumina şi bucuria pe care Dumnezeu le-a pregătit tuturor celor ce-L iubesc pe El. Suntem încredinţaţi pe deplin că Cel Care totdeauna a vestit Învierea s-a mutat senin şi împăcat cu sine din această viaţă trecătoare spre cea veşnică, unde Dumnezeu a şters orice lacrimă şi unde moarte nu mai este, nici plângere, nici strigăt, nici durere, căci cele dintâi au trecut (Apoc. 21, 3-4). Aşa cum a trăit pe acest pământ, discret şi foarte grijuliu de a nu supăra pe nimeni, tot aşa pleacă din mijlocul nostru pentru a se ruga pentru noi. În lumina Învierii ne despărţim de părintele nostru, cerând de la Dumnezeu, Izvorul Vieţii, ca să-l primească în împărăţia Sa, iar nouă să ne dea puterea biruinţei asupra durerii, căci El a biruit moartea şi, prin Învierea Lui, bucurie a adus întregii lumi!“, a spus PS Corneliu Bârlădeanul. A urmat cuvântarea pr. Ioan Radu, care a citit mesajul din partea preoţilor din Eparhia Huşilor, a arhim. Serafim Bodnar, exarh al mănăstirilor din Episcopia Huşilor, care a citit mesajul din partea monahilor din eparhie.
Durerea despărţirii şi nădejdea învierii
IPS Teofan a citit mesajul din partea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei, în care a reliefat faptul că, deşi cei care l-au cunoscut pe Episcopul Huşilor sunt cuprinşi de durerea despărţirii, au, în acelaşi timp, nădejdea învierii. „Sub semnul salutului pascal de «Hristos a înviat» şi «Adevărat a înviat», am poposit la Huşi pentru o ultimă întâlnire pe acest pământ cu cel ce a fost şi continuă a fi Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Ioachim. Dumnezeu a rânduit, după a Sa purtare de grijă, ca sufletul robului Său, Ioachim Episcopul, să se îndrepte spre împărăţia luminii în Săptămâna Învierii. În ziua Izvorului Tămăduirii, sub ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, părintele Episcop Ioachim a părăsit această lume. El s-a născut în cer, cum spuneau creştinii din vechime. Da, el s-a născut în cer, în acel cer spre care din străfunduri tânjeşte sufletul omului însetat de veşnicie, înfometat de înviere. Tristeţea noastră este mare. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, arhiereii Sinodului Mitropolitan din Moldova şi Bucovina, ceilalţi ierarhi ai Sfântului Sinod, vieţuitorii sfintelor mănăstiri, preoţii şi credincioşii din parohii, membrii familiei sunt cuprinşi de durerea despărţirii, dar, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, nu suntem precum cei care «nu au nădejde» (I Tes. 4-13)“, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a amintit faptul că cel de-al 50-lea Episcop al Huşilor a plecat la Domnul în Săptămâna Luminată.
„Arhiereul - martor şi mărturisitor al morţii şi Învierii lui Hristos“
„Tristeţea este mare, dar credinţa în Hristos, Cel mort şi înviat, precum şi nădejdea învierii celei de obşte ne sunt izvor de convingere că Preasfinţitul Episcop Ioachim trăieşte. El este mai real în existenţa autentică decât suntem noi, cei aşa numiţi «vii», iar reîntâlnirea cu dânsul este o chestiune de zile, de ani, sau, cel mult de câteva zeci de ani. Aceasta a fost şi convingerea Preasfinţitului Ioachim; aceasta i-a fost şi strădania de preot şi arhiereu. Căci, ce este, oare, arhiereul, dacă nu un martor şi un mărturisitor al morţii şi Învierii lui Hristos? În Săptămâna Învierii, Preasfinţitul Episcop Ioachim a ajuns la liman. Următor prin durere şi moarte lui Hristos Cel răstignit şi îngropat, vlădica Ioachim se face următor Aceluiaşi Hristos - Biruitor asupra morţii. «Luat dintre oameni, pus pentru oameni, spre cele ale lui Dumnezeu», după cuvântul Sf. Ap. Pavel, (Evrei 5-1), Părintele Episcop Ioachim a trecut în lumea veşniciei. Noi rămânem încă puţin în valea plângerii acestei lumi. Dar, după cuvântul aceluiaşi dumnezeiesc Apostol Pavel, suntem încredinţaţi că moartea nu va putea să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru (Rom. 8-38). Deşi pleacă dintre noi, Preasfinţitul Episcop Ioachim rămâne totuşi cu noi. Nimic nu poate să-i despartă pe cei ce au într-înşii dragostea lui Dumnezeu în Iisus Hristos“, a completat IPS Mitropolit Teofan. După slujba Prohodirii, cortegiul funerar a înconjurat Catedrala episcopală din Huşi, pe care PS Ioachim a restaurat-o şi înfrumuseţat-o. În tot acest timp s-au intonat cântări specifice, iar clopotele şi toaca au fost bătute până când cortegiul a ajuns la poarta Catedralei. De aici, sicriul cu trupul neînsufleţit al PS Ioachim a fost dus la Biserica „Sf. Nicolae“ din Bacău. Episcopul Ioachim Mareş va fi înmormântat astăzi, de la ora 11:00, în cripta din Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Bacău.
Relatare inmormantare PS Ioachim Episcopul Husilor
2 comentarii:
Mii de oameni au fost la Bacau! Mii de credinciosi, cu lacrimi in ochi! Zeci de coroane, 150 de preoti, aproape toti membrii Sfantului Sinod. Numai Patriarhul cel de la Bucuresti o lipsit, insa noi avem pe Teofan al nostru care-i mai bun si mai drept.
Inaltul Prea-Sfintit Ioachim, blandul nostru parinte, mentor, Sfant, se odihneste printre cei drepti. Sa nu plangem ci sa ne fericim pentru sufletul lui maret, curat, limpede ca lacrima. Ce viata chinuita a avut, cate incercari, si cat de demn si-a purtat mereu crucea! Numai cei cari l-au cunoscut pot depune marturie vie despre Sfintenia bunului nostru episcop. Zi dupa zi o purtat cuvantul lui Hristos, intru lumina si adevar!
Si cand Iuda si cu securistii l-au acuzat, punand coroana de spini mincinosi, Sfantul nostru a spus “Iarta-i Doamne!” Dar pe ei nu ii iert eu si Dumnezeu, ca pre multi avem sa popim noi dintre acesti securisti mincinosi! Nici o dovada nu au fost in stare sa produca! Nici o pata pentru ca sufletul curat si bland al Sfantului Ioachim i-a primit si i-a iertat si pe acesti netrebnici, cu politica lor murdara si dispretuitoare de oameni.
Sfinte Ioachim, ne privesti cu aceiasi blandete si dragoste de acolo de Sus de la Domnul. Domnul te-a primit la El cu cinste si bucurie, caci cu credinta L-ai slujit mereu, te-a asezat intre Sfintii lui credinciosi, ca sa te rogi pentru noi si iertarea noastra.
Sfinte Ioachim, parinte bland si credincios, binecuvanteaza!
GH. Radu
Husi
Aprilie 27 2009
Cu durere în suflet regretăm trecerea în veşnicie a PS. Ioachim al Huşilor. Vom păstra mereu în amintire, pilda vie de Părinte Duhovnicesc şi model de trăire. Acolo sus în sanul lui Avraam, rugaţivă şi pentru sufletele noastre.
Studenţi teologi din Eparhia Huşilor: C. Marius-Maricel, P. Gheorghe, Z. Costel.
Trimiteți un comentariu