joi, 23 aprilie 2009

Sfinţirea Centrului „Mia Casa“ din Bârnova, pentru copii cu posibilităţi materiale reduse

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat, în a treia zi de Paşti, Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. Nicolae“ - Domnesc din Iaşi În aceeaşi zi, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a sfinţit Centrul „Mia Casa“ - Inculeţ din localitatea Bârnova, judeţul Iaşi

Zeci de credincioşi au participat la slujba Sfintei Liturghii oficiată de IPS Teofan la Biserica „Sf. Nicolae“ - Domnesc din Iaşi, în ultima zi de Paşti. La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a arătat că, din noaptea Sfintelor Paşti, Învierea Domnului se prelungeşte în viaţa noastră. „Evanghelia de astăzi (n.r. - marţi) ne învaţă cum poate omul să prelungească taina Învierii în viaţa sa. Cei doi ucenici din Evanghelie, Luca şi Cleopa, L-au descoperit pe Hristos la frângerea pâinii, adică la sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, la împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În cadrul Sfintei Liturghii, noi ne împărtăşim cu Hristos Cel mort şi înviat. Învierea în viaţa noastră o prelungim şi prin rugăciune, iar rugăciunea prin care Învierea lui Hristos se prelungeşte în viaţa noastră este o stare de fiecare clipă. Taina Învierii se prelungeşte în inima noastră prin dragoste, care implică iertare, răbdare, îngăduinţă şi, mai presus de toate, sacrificiu. Cu cât iubeşti mai mult pe Dumnezeu, cu atât mai mult Îl cunoşti. Cu cât mai mult Îl cunoşti, cu atât mai mult suferi pentru El. Cu cât suferi mai mult pentru Dumnezeu, cu atât ai mai multă mângâiere şi bucurie sufletească“, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

„Să simtă aici ca în casa lor“

După slujba Sfintei Liturghii, IPS Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit Centrul „Mia Casa“ - Inculeţ din comuna Bârnova, care funcţionează în conacul familiei Inculeţ. Centrul are în grijă copii ce provin din familii cu posibilităţi materiale reduse din comuna Bârnova şi a fost amenajat la iniţiativa Fundaţiei „Mia Casa“ din Norvegia, care a început în anul 2006 demersurile şi investiţiile pentru realizarea centrului numit „Mia Casa“. După slujba de sfinţire, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat un cuvânt tuturor celor prezenţi. „Să-i binecuvinteze Dumnezeu pe copii şi să se simtă aici ca în casa lor. Dumnezeu să răsplătească tuturor acelora care au făcut posibilă această lucrare. Să-L rugăm pe Dumnezeu să-i ocrotească pe aceşti prunci şi pe toţi cei care vor lucra în acest aşezământ“, a menţionat IPS Teofan.

Proiect iniţiat de un grup de norvegieni

Centrul „Mia Casa“ - Inculeţ a fost realizat la iniţiativa Fundaţiei „Mia Casa“ din Norvegia, cu sprijinul Primăriei Bârnova şi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Activităţile de la „Mia Casa“ - Inculeţ vor fi coordonate de pr. Albert Adrian, de la parohia „Sf. Ioan Botezătorul“ - Bârnova, din Protopopiatul Iaşi 2, şi, periodic, de câţiva tineri voluntari din Norvegia, care vor veni în practică la acest aşezământ. Crina Sandu, reprezentanta Fundaţiei „Mia Casa“ din Norvegia, a punctat în câteva cuvinte obiectivele centrului, care va primi în grijă 20 de copii din comuna Bârnova. „Acest proiect a început în anul 2002, când un grup de pelerini inimoşi din Norvegia a venit la sărbătoarea Sfintei Parascheva. Aceştia au poposit pe aceste meleaguri şi au găsit necesar să înceapă aici un proiect pentru copii şi pentru familiile lor. Proiectul a reuşit să prindă aripi şi se doreşte a fi un loc în care copiii să vină cu plăcere şi de care să-şi amintească toată viaţa, un loc în care aceştia să înveţe cele mai frumoase norme de viaţă după care să se călăuzească, alături de Sfânta Biserică, spre calea dreptăţii şi a adevărului. Programul care se va desfăşura aici va începe în fiecare zi la ora 12:00. Pentru început, cei 20 de copii vor fi aşteptaţi cu masa, după care vor avea o oră de joacă şi apoi, cea mai importantă parte, lecţiile, pentru că trebuie să învăţăm multe lucruri ca să fim bine pregătiţi pentru viaţă“, a explicat Crina Sandu.

Niciun comentariu: