vineri, 17 aprilie 2009

La Biserica „Învierea Domnului“ din Iaşi se cântă „Hristos a înviat“ la fiecare Liturghie

Parohia „Învierea Domnului“ din cartierul ieşean Dacia a luat fiinţă în 1990, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În prezent, slujbele se oficiază într-o capelă aflată în curtea bisericii. În plan social-filantropic, parohia „Învierea Domnului“ a realizat diferite acţiuni de ajutorare a celor nevoiaşi.

Hramul Bisericii „Învierea Domnului“ din Protopopiatul Iaşi 1 a fost ales în contextul anilor â90, pe considerentul că această mare sărbătoare va aduce o înviere spirituală în urma evenimentelor din 1989. Sfinţirea locului pentru biserică s-a făcut în ziua Învierii a anului 1990. În luna iunie a anului 1993 au început lucrările propriu-zise, prin săparea fundaţiei. „Entuziasmul de la început a rămas doar pe linie spirituală, pentru că pe plan material au apărut imediat greutăţile, deoarece majoritatea enoriaşilor sunt oameni săraci. Fiind o zonă muncitorească, după 1989 a început un val de disponibilizări care i-a afectat şi pe enoriaşii din cartierul Dacia. De aceea, lucrările la sfântul lăcaş s-au desfăşurat într-un ritm mai lent. Subvenţiile de la Ministerul Cultelor au fost reduse pentru zona noastră, majoritatea lucrărilor fiind susţinute de enoriaşii din parohie“, a spus pr. paroh Ştefan Chiruţă. În prezent, biserica este acoperită, iar în perioada următoare se vor executa o serie de lucrări pentru închiderea cu vitralii a arcadelor sfântului lăcaş. Cea mai mare problemă a construcţiei o reprezintă faptul că este amplasată într-o zonă mlăştinoasă, cu apă de aciditate puternică, care a spart pardoseala demisolului. „N-am putut intra să slujim în biserică pentru că apele au erodat tot demisolul. Suntem într-un necaz care se poate remedia cu o investiţie de peste 15 miliarde de lei vechi, iar dacă nu avem o finanţare în linie nu putem demara lucrările“, a explicat pr. paroh.

Prima Liturghie în noul paraclis - arhierească

În toamna anului trecut a început construirea unei capele în apropierea bisericii, care a fost terminată în două luni şi jumătate. În acest moment, paraclisul este în stadiul de pictură. „Dumnezeu a rânduit ca inaugurarea acestei capele să se facă pe 22 februarie 2009, zi în care Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ne-a vizitat pentru a ne aduce sfântul antimis. Era prima duminică în care am slujit în capelă, luasem binecuvântare de sfinţire, iar IPS Teofan ne-a făcut bucuria de a ne vizita noua capelă. Nădăjduim că vom putea să finalizăm lucrările şi la biserica cea mare, pentru că Dumnezeu nu-i uită pe cei ce se străduiesc. Să binecuvinteze Dumnezeu ca să se zidească celelalte biserici din Iaşi care sunt în construcţie, iar finalizarea lucrărilor la biserica noastră să fie ca ultim eveniment, aşa cum a fost şi Învierea Domnului“, spune părintele paroh, cu glas de rugă, arătând că este extrem de sensibil şi la nevoile altor lăcaşuri de cult aflate în construcţie.

„Noi trăim permanent bucuria Învierii“

La Biserica „Învierea Domnului“ din Dacia se cântă în fiecare duminică şi sărbătoare „Hristos a înviat“ la Liturghie. După cum ne-a spus pr. Ştefan Chiruţă, acest lucru i-a mirat pe mulţi dintre cei care au participat la slujbe. „Noi avem bucuria să cântăm la fiecare slujbă cântarea Învierii, «Hristos a înviat». Poate unii, venind în biserica noastră, se miră de ce se cântă «Hristos a înviat» la fiecare slujbă. Unii chiar au întrebat. S-au bucurat auzind că trăim permanent bucuria Învierii, care ascunde necazul acela că nu putem ajunge la finalizarea lucrărilor într-un timp mai scurt. Sperăm ca, pe viitor, să primim şi noi un ajutor mai substanţial din partea Guvernului, pentru a putea finaliza mai uşor lucrările“, a mărturisit pr. paroh.

Din punct de vedere social-filantropic, parohia „Învierea Domnului“ a organizat mai multe acţiuni de binefacere pentru cei săraci prin oferirea de hrană la azilurile de bătrâni şi spitalele de psihiatrie din judeţul Iaşi. „Am făcut mai multe vizite în timpul anului la cei care sunt în lipsuri deosebite. Nu i-am uitat nici pe cei din parohia noastră, iar cei care au venit din alte părţi şi au cerut ajutorul bisericii noastre nu au fost trecuţi cu vederea. N-am refuzat nici pe cei care, având biserici în construcţie, au venit cu binecuvântarea preotului paroh pentru a cere un ajutor“, ne-a mai destăinuit pr. paroh. Anul acesta, slujba de Înviere va avea loc în noul paraclis. Pentru că preoţii de la alte biserici din Iaşi nu au posibilitatea să vină la hramul bisericii noastre, de doi ani de zile, parohia „Învierea Domnului“ a primit ca ocrotitor şi pe „Sf. Chiril al Alexandriei“, prăznuit la 9 iunie.

În noaptea de Înviere îşi mai serbează hramul Biserica "Sfânta Înviere" din Suceava, unde este paroh pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1.

Niciun comentariu: