miercuri, 15 aprilie 2009

În Săptămâna Patimilor ne întristăm duhovniceşte pentru Mântuitorul nostru

Săptămâna Sfintelor Patimi este cunoscută ca una dintre cele mai intense perioade din punct de vedere duhovnicesc În toate bisericile ortodoxe se oficiază în această săptămână slujba Utreniei de a doua zi, numită şi Denie Această slujbă din Săptămâna Patimilor are loc seara şi începe din Duminica Floriilor Rânduiala Deniei este aceeaşi în Lunea Mare, Marţea Mare şi Miercurea Mare Începând cu Joia Mare, programul liturgic se intensifică, prin oficierea Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare şi a Deniei celor 12 evanghelii

În primele trei zile din Săptămâna Patimilor, la Catedrala mitropolitană din Iaşi şi la mănăstiri se săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite. Credincioşii au astfel posibilitatea să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Începând cu seara din Duminica Floriilor, la Catedrala mitropolitană din Iaşi s-a oficiat slujba Deniei, în cadrul căreia s-a citit câte o evanghelie. „Luni, marţi şi miercuri se săvârşeşte, mai ales la catedrale şi la mănăstiri, Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, pentru ca fiecare credincios să aibă posibilitatea să se împărtăşească cu Sfintele Taine. În fiecare seară avem această slujbă deosebită, numită Denie, cu cele mai frumoase cântări din Ortodoxie. Cuvintele acestor cântări sunt foarte intense, ele surprind întristare trupească şi duhovnicească deopotrivă“, a spus arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi.

În cadrul Deniilor, „rememorăm episoadele îngrozitoare prin care a trecut Fiul lui Dumnezeu“

În Joia Mare se săvârşeşte Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia zilei de vineri. În această zi Mântuitorul Iisus Hristos a instituit Taina Preoţiei, când a zis: „Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu, care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor“ şi: „Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi, care pentru voi şi pentru mulţi se varsă, spre iertarea păcatelor“. „În această zi, la unele mănăstiri există tradiţia spălării picioarelor. Mântuitorul, de bună voie, a dorit să spele picioarele ucenicilor Săi, făcându-Se pildă de smerenie pentru aceştia“, a mai adăugat arhim. Dosoftei. În cadrul Deniei de joi seara se citesc 12 evanghelii. După cea de-a cincea evanghelie, preotul scoate Sfânta Cruce din sfântul altar, ce rămâne în mijlocul bisericii până la Vecernia din ziua de vineri, care este, de fapt, Vecernia din Sâmbăta Mare, apoi se introduce în sfântul altar şi se scoate sfântul epitaf. „În Vinerea Mare încercăm, în cadrul Ceasurilor Împărăteşti care se citesc şi care înlocuiesc de fapt Sfânta Liturghie, să rememorăm episoadele prinderii Mântuitorului, precum şi pe cel al Răstignirii. Este zi aliturgică, pentru că se doreşte să fie trăită mai intens, cu post până după apusul soarelui, pentru a retrăi momentele când Mântuitorul a fost răstignit pe Cruce“, a explicat eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Iaşi.

În cadrul Deniei de vineri seara se cântă Prohodul Domnului, când, arhiereul, stareţul sau preotul şi credincioşii, împărţiţi în două, trei sau mai multe grupuri, încep cântarea Prohodului Mântuitorului, purtând lumânări aprinse. La sfârşitul Utreniei, când se cântă „Sfinte Dumnezeule“, se ia sfântul aer sau sfântul epitaf de către preoţi şi se iese în procesiune cu Sfânta Evanghelie şi cu prapurii, felinarele aprinse şi crucile şi se înconjoară biserica. Pe parcursul procesiunii se cântă „Sfinte Dumnezeule“ - funebru şi „Mergi la cer şi te aşază lângă Tatăl Creator“. „Noi, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, ieşim pe str. Ştefan cel Mare pe poarta «Sf. Parascheva» şi intrăm pe poarta «Sf. Ap. Andrei», apoi revenim în catedrală. La fiecare colţ al bisericii se rostesc ectenii. La intrarea în catedrală, cei care poartă în mână epitaful se opresc, astfel încât credincioşii să treacă pe sub acesta. Sfântul epitaf este dus apoi în altar şi se aşază pe sfânta masă, unde va rămâne timp de 40 de zile. Prin slujbele Deniilor se rememorează episoadele îngrozitoare prin care a trecut Însuşi Fiul lui Dumnezeu, Cel Unul Născut, Care a suferit fără să aibă vină pentru păcatele noastre, pentru noi, cei care avem vină“, a mai spus arhim. Dosoftei Şcheul. În Sâmbăta Mare, dimineaţa, se citesc Ceasurile, după care urmează Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia din Duminica Învierii. În cadrul acestei Vecernii se citesc 12 paremii ce cuprind cântări ale proorocului Moise.

Niciun comentariu: