De un an, credincioşii de la Victoria îşi desfăşoară activităţile din parohie într-o casă socială pe care şi-au ridicat-o singuri, din „bănuţul văduvei“, aşa cum ne încredinţează părintele paroh de aici, Valeriu Olaru. În prezent, Casa socială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ găzduieşte activităţi liturgice, pastorale, culturale şi administrativ-gospodăreşti. Aşa cum ne-a mai spus părintele paroh, Casa socială sau praznicară din incinta bisericii este destinată în primul rând pomenirilor din cadrul slujbelor de duminică şi ale tuturor celorlalte sărbători, dar tot aici au loc şi pomenirile pentru cei adormiţi, slujbele de mulţumire, Sfintele Masluri, şedinţele preoţeşti, diferite discuţii pentru rezolvarea unor proiecte administrative. Casa socială mai cuprinde şi biblioteca parohiei, amenajată într-un spaţiu în care preotul paroh discută cu elevii, care vin să împrumute sau să restituie cărţile, pe diferite teme pe care ei le selectează din lecturile lor. „Alegem de fiecare dată acest spaţiu în primul rând pentru protejarea picturii din biserică. Apoi, biserica este locul sacru, unde este prezent Hristos, este exclusiv loc de rugăciune. Întotdeauna am avut o reţinere în a discuta problemele noastre în Casa Domnului“, ne-a mărturisit parohul de la Victoria.
Masă caldă zilnic pentru persoanele nevoiaşe ale parohiei, în proiect
Proiectul Casei sociale de la Victoria se doreşte a fi extins, dar pentru aceasta enoriaşii au nevoie şi de un ajutor extern, întrucât veniturile lor sunt destul de reduse. „Vrem să extindem proiectul social, să ne serbăm aici şi onomasticile. Casa socială este dotată şi cu bucătărie, am tras şi apă curentă. Cu ajutorul lui Dumnezeu, Care lucrează prin oameni, avem în plan oferirea unei mese zilnice, calde persoanelor nevoiaşe din parohie, precum şi copiilor rămaşi singuri, după plecarea la muncă, în străinătate, a părinţilor“, ne-a mai declarat părintele paroh, care mărturiseşte că de fiecare dată când a început o lucrare a avut sprijinul părintelui Constantin Andrei, protoiereu al Protopopiatului Iaşi 1, care face dese vizite la Victoria şi le demonstrează enoriaşilor necesitatea unor lucrări în parohie, pentru o viaţă decentă.
Casa socială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Victoria s-a ridicat într-un timp record dacă ne gândim la posibilităţile materiale limitate ale oamenilor de aici. Printre cei care s-au remarcat în sprijinirea constantă a lucrărilor parohiei s-a remarcat dl primar Daniel Creţu, care, pe lângă contribuţii consistente din fonduri proprii, a mobilizat întregul personal al Primăriei comunei Victoria, dar şi pe enoriaşi, îndemnându-i să fie alături de păstorul lor.
„Oamenii sunt săraci, dar au mare nădejde în ajutorul lui Dumnezeu şi asta le dă spor în toate“
Cu veniturile lor modeste, creştinii buni ai parohiei îşi ajută semenii, făcând vizite de fiecare dată când au posibilitatea bolnavilor de la Spitalul Sculeni. „Aici ne însoţesc şi copiii, care desfăşoară un program artistic în faţa bolnavilor, din care nu lipsesc cântările religioase, pe care micii enoriaşi le învaţă cu drag atât la şcoală, cu învăţătoarea şi profesoara de Religie, cât şi la biserică. Ne-am implicat şi în ajutorarea sinistraţilor când a fost nevoie. Oamenii sunt săraci aici, dar au mare nădejde în ajutorul lui Dumnezeu şi asta le dă putere şi spor în toate“, ne mai spune pr. Olaru. Acum, când s-au înmulţit cazurile sociale la Victoria, părintele se ocupă şi de fiii parohiei.
Enoriaşii de la Victoria mai au în vedere, pe lângă instalarea cât mai curând a unei centrale pentru încălzire în perioadele reci, la biserică şi casa praznicară, şi construirea unei anexe, pe latura estică a incintei, pentru depozitarea lemnelor, dar şi a obiectelor bisericeşti care sunt folosite numai la anumite ocazii, precum butoaie pentru agheazmă, cristelniţa ş.a. De asemenea, la Victoria există, tot în proiect, şi ridicarea unei case parohiale, în vecinătatea bisericii, pentru preoţii care îi vor succeda părintelui Valeriu Olaru, sfinţia sa având în prezent locuinţă personală în localitate.
Printre realizările parohiei despre care părintele Olaru abia că vorbeşte, cu modestia-i caracteristică, se numără şi înălţarea a şapte troiţe, în punctele cele mai importante din sat, precum Şcoala sau Primăria.
Sfinţită de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist
Biserica parohiei Victoria, Protopopiatul Iaşi 1, cu hramul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“, este situată aproape de centrul comunei Victoria, la aproximativ 2 km de localitatea de frontieră Sculeni. Lucrările de construcţie la biserică au început în anul 1977 şi s-au terminat în anul 1985, când a fost şi sfinţită, la data de 25 septembrie 1985, de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Sucevei. Biserica a fost construită prin osârdia credincioşilor păstoriţi de părintele Nicolae Gugoaşă. Pictura a fost realizată de pictorul bisericesc Dumitru Bănică, în stil neobizantin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu