luni, 13 aprilie 2009

Sute de credincioşi au participat la Pelerinajul de Florii în Arhiepiscopia Iaşilor

Pelerinajul de Florii din cele 12 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor a avut loc sâmbătă, 11 aprilie 2009. Cu ramuri de salcie şi flori în mână, preoţii şi credincioşii au participat la procesiunea de Florii, amintind astfel drumul pe care L-a făcut Mântuitorul Iisus Hristos din Betania în Ierusalim. Pelerinajul de Florii de la Iaşi a fost condus de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor

Cu ramuri de salcie şi flori în mână, sute de ieşeni au cântat alături de soborul de preoţi şi diaconi cântările specifice acestei perioade. Pelerinajul de Florii a început la Biserica Sfinţii Apostoli “Petru şi Pavel”-Bărboi şi s-a încheiat la Catedrala mitropolitană din Iaşi, unde Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a citit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor. În Piaţa Centrală a oraşului Paşcani, pe o scenă special amenajată, a avut loc loc o rânduială specifică Pelerinajului de Florii, la care au participat sute de credincioşi. „Copiii au fost cei care au încununat pelerinajul nostru prin cântări specifice perioadei Postului Mare. Am binecuvântat pelerinii, am binecuvântat sălciile, iar copiii de la mai multe şcoli din Paşcani au prezentat un program cultural-duhovnicesc”, a spus pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani. Sute de credincioşi au participat la Pelerinajul de Florii din oraşul Hârlău de la Biserica “Sf. Vasile cel Mare” până la Biserica “Sf. Gheorghe”. “La procesiune au participat foarte mulţi credincioşi, în special tineri. Sperăm ca rugăciunile noastre pe care le-am înălţat către ceruri să fie bine primite”, a declarat pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău.

“Ploaia a încetat în momentul în care am pornit de la prima biserică”

În Municipiul Botoşani sute de credincioşi au participat la Pelerinajul de Florii de la Biserica „Sf. Dimitrie” la „Biserica Sf. Ap. Petru şi Pavel”. “Ploaia a încetat în momentul în care am pornit de la prima biserică. Am felicitat pe cei care au mers la pelerinaj pentru că au avut o tărie de credinţă şi au dovedit o evlavie deosebită. La final am citit rugăciunea de binecuvântare a sălciilor şi a credincioşilor”, a spus pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani. Chiar dacă la Dorohoi a plouat, ziua de sâmbătă s-a transformat în sărbătoare prin faptul că cei peste 300 de credincioşi au parcurs traseul de la Biserica “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” până la Biserica “Sf. Nicolae”. “Faptul că am pornit în misiune de la o biserică la alta, a făcut pe mulţi pe cei pe care îi întâlneam pe cale sau cei care ieşeau la balcoane, să simtă că se aproprie marea sărbătoare a Învierii Domnului”, a declarat pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi. În oraşul Darabani, Pelerinajul de Florii a început la Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” şi s-a încheiat la Biserica „Sf. Nicolae”. “Au participat preoţii şi credincioşii de la parohiile din oraşul Darabani. După oficierea slujbei Vecerniei credincioşii au fost mai întâi miruiţi după care au primit câte o iconiţă şi litie”, a spus pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani. Pelerinajul de Florii din oraşul Săveni a început la Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” şi s-a încheiat la Biserica „Sf. Nicolae”. După cum ne-a relatat pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni, pe parcursul traseului, un grup de copii au cântat colinde iar la finalul pelerinajului s-a citit o rugăciune de binecuvântare a credincioşilor.

La Roznov procesiunea a durat cinci ore

În oraşul Piatra Neamţ Pelerinajul de Florii a pornit de la Biserica „Sf. Ioan” Mărăţei până la Biserica „Sf. Ioan” - Domnesc, unde s-a oficiat slujba Vecerniei de către preoţii care au participat la procesiune. Elevii Seminarului Liceal Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Piatra Neamţ au cântat pe parcursul traseului cântări specifice. După cum ne-a spus pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, oamenii au arătat pe chipuri bucurie, nădejde şi dorinţă de a face şi la anul un astfel de pelerinaj. Credincioşii şi preoţii de la bisericile din Târgu Neamţ au pornit procesiunea de Florii de la semaforul din dreptul Policlinicii oraşului. până la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”. “Aici am săvârşi slujba Vecerniei, la finalul căreia a fost citită rugăciunea pentru binecuvântarea pelerinilor”, a mărturisit pr. Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Târgu Neamţ. În localitatea Roznov, Pelerinajul de Florii a început la Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” şi s-a încheiat la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. Preoţii şi credincioşii au făcut câte o ectenie şi au citit un icos şi un condac din Acatistul Dreptului Lazăr la cele 24 de troiţe din Roznov. „Ctitorii celor 24 de troiţe ne-au primit cu sticsuri, cu apă sau cu sarmale de post. Chiar dacă pelerinajul a durat cinci ore, foarte mulţi tineri ni s-au alăturat pe parcursul traseului”, a explicat pr. Vasile Ţoc, protopop al Protopopiatului Roznov. Pelerinajul de Florii din Protopopiatul Cehlău s-a desfăşurat de la parohia Pârâul Cârjei şi până la parohia Mădei. “Ne-au însoţit un număr mare de credincioşi care s-au împrăştiat pe parcurs din cauza ploii, dar la final am împărţit 300 de iconiţe. Mulţi credincioşi nu au văzut un asemenea pelerinaj pentru că în fiecare an noi schimbăm parohiile în care acesta se desfăşoară”, a declarat pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău.

Niciun comentariu: