joi, 23 aprilie 2009

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei s-a rugat cu ieşenii în noaptea Învierii Domnului

Sute de ieşeni au participat la slujba Învierii la Catedrala mitropolitană din Iaşi, care a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi. La sfârşitul Utreniei din noaptea de Paşti, IPS Teofan a citit Pastorala adresată credincioşilor cu ocazia praznicului Învierii Domnului.

La miezul nopţii, IPS Teofan i-a chemat pe credincioşi din faţa uşilor împărăteşti să vină să primească Sfânta Lumină, adusă, anul acesta, pentru prima dată oficial de la Ierusalim. Apoi, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, a mers în faţa Catedralei, unde a oficiat slujba Utreniei, la finalul căreia a dat citire scrisorii pastorale. A urmat cuvântul de învăţătură al Înalt Preasfinţiei Sale adresat credincioşilor, în care a urat celor prezenţi să aibă parte de clipe senine, pace şi bucurie, îndemnându-i în acelaşi timp să-şi aducă aminte de cei plecaţi la Domnul. „Să ne dăruiască Dumnezeu tuturor clipe senine de sfânta sărbătoare a Învierii Domnului Hristos. Gândul, în această noapte, să ne ducă la cei dragi ai noştri care au plecat la cele veşnice înaintea noastră. Să mergeţi în aceste zile la mormintele celor care v-au fost, într-o formă sau alta, apropiaţi în această viaţă, să le aprindeţi o lumânare la mormânt. Să avem cu toţii un gând de rugăciune pentru fraţii români din Basarabia, care au, ca şi noi, lumânarea în mână, dar gândul le este la ceea ce s-a întâmplat acum câteva zile şi nădăjduiesc atât de mult în ajutorul lui Dumnezeu. Să ne fie gândul la ei în aceste zile, pentru ca nădejdea lor să nu dispară“, a spus IPS Teofan.

„Fie ca ca Lumina Sfântă să rămână cât mai adânc şi mai îndelungat în viaţa noastră“

La slujba de Înviere au fost prezenţi, pe lângă autorităţi locale, Majestatea Sa, regele Mihai, Maiestatea Sa, regina Ana, cât şi membri ai familiei regale. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a urat familiei regale „clipe frumoase de Paşti“, urmând ca, mai apoi, să spună câteva cuvinte despre Sfânta Lumină adusă din Bucovina, după ce, în aceeaşi zi, o delegaţie din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a sosit cu aceasta de la Ierusalim. „În această noapte, Sfânta Lumină de la Ierusalim a fost adusă din Bucovina, fiind împărţită tuturor preoţilor, călugărilor şi credincioşilor din Moldova. Această lumină să vă fie călăuză în viaţă. Să nu ne pierdem speranţa. Între noi sunt oameni sfinţi, sunt oameni care se roagă în miez de noapte, sunt oameni cu viaţă curată, pe lângă care trecem prea adesea fără să-i luăm în seamă, pentru că răul dintre noi este atât de evident, încât cântul de sirenă al acestuia ne prinde în capcana lui şi, de cele mai multe ori, nu mai avem putere să vedem binele, frumosul şi autenticul din noi. Să ne dea Dumnezeu ca, prin lumina Învierii, să avem această capacitate sfântă ca lumina să rămână cât mai adânc, cât mai consistent şi cât mai îndelungat în viaţa noastră“, a remarcat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În cadrul Sfintei Liturghii din noaptea Învierii, zeci de credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. IPS Teofan a binecuvântat, după slujba de Înviere, cozonacul, pasca, ouăle şi carnea aduse de ieşeni, după care a mers în Sala „Dr. Iustin Moisescu“, din cadrul Centrului Eparhial, unde a ciocnit un ou roşu şi un pahar de vin cu fiecare credincios în parte.

Niciun comentariu: