luni, 17 octombrie 2011

Sfinţii sunt o dovadă că Dumnezeu este cu noi“

Zilele de sărbătoare dedicate Sfintei Parascheva au continuat la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Pelerinii au rămas în preajma Sfintei Parascheva, aducându-i cinstire şi rugăciune şi în cursul zilei de sâmbătă şi duminică, chiar dacă vremea a fost rece şi ploioasă.

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, PS Mitrofan, Episcop al Bisericii Ortodoxe Sârbe pentru America de Est, şi PS Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, au săvârşit ieri Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul "Sanctus" al Catedralei mitropolitane din Iaşi. După citirea Sfintei Evanghelii, PS Mitrofan a vorbit despre Sfânta Scriptură, explicând că "această sfântă carte, tradusă în multe limbi şi dialecte din întreaga lume, este cea mai citită, dar şi cea mai atacată". "Cât de mult este citită această carte de noi, creştinii ortodocşi? În urmă cu câţiva ani, un preot din eparhia mea a făcut un studiu cu trei întrebări. Dacă oamenii au Sfânta Scriptură în casele lor, dacă o citesc mereu şi dacă prin ea creştinii îi educă pe copiii lor. Majoritatea, în jur de 60%, au răspuns că au Sfânta Scriptură, iar 30% o citesc din când în când. Doar 10% au dat răspuns pozitiv la a treia întrebare. Nu ştiu cum este în ţara şi în mitropolia aceasta. Foarte mulţi dintre noi, slujitorii sfintelor altare, deschidem Sfânta Scriptură o dată pe săptămână sau atunci când trebuie să pregătim o predică. În fiecare zi pierdem ore întregi căutând să aflăm ce se întâmplă în societatea noastră şi în lume. Nu căutăm să găsim câteva minute pentru cuvântul lui Dumnezeu. Sfânta Evanghelie nu este o colecţie de poveşti, cum sunt operele lui Dostoievski, Ion Creangă ş.a. Sfânta Evanghelie ne vorbeşte despre cea mai desăvârşită şi mai sfântă Persoană pe care trebuie să o urmăm. Să nu uităm cuvintele Domnului nostru Iisus Hristos: "Cine Mă nesocoteşte pe Mine şi nu primeşte cuvintele Mele are judecător ca să-l judece: cuvântul pe care l-am spus acela îl va judeca în ziua cea de apoi" (Ioan, 12-48). Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune: "Orice necaz vine din necunoaşterea Sfintei Scripturi". Înainte de a citi Sfânta Evanghelie preotul sau diaconul ne atrage atenţia zicând: "Înţelepciune, drepţi, să ascultăm Sfânta Evanghelie" şi "Să luăm aminte"", a spus PS Mitrofan.

"S-a simţit iubirea lui Dumnezeu revărsată asupra noastră, ca o mantie ocrotitoare"

La finalul slujbei, PS Timotei şi-a exprimat bucuria pentru faptul că a participat pentru prima dată la hramul Sfintei Parascheva, remarcând că "sfinţii sunt o dovadă că Dumnezeu nu ne-a părăsit, o dovadă că El este cu noi". Pornind de la textul Evangheliei citite ieri, Preasfinţia Sa a explicat câteva din înţelesurile acestuia. "Dumnezeu iese în cercetarea omului, aşa cum spune Sfânta Evanghelie de astăzi (n.r. ieri):"Ieşit-a semănătorul să semene sămânţa sa". Cunoscând faptul că Dumnezeu vine în întâmpinarea omului, părintele Alexander Schmemann a spus că "mântuirea este întâlnirea cu celălalt". Dumnezeu ne cercetează, aşa cum l-a cercetat pe Adam şi S-a pogorât până în iad. Dumnezeu Se coboară în iadul pe care noi ni-l facem şi vrea să ne pună în sufletele noastre cuvântul Său. Mulţumesc Înalt Preasfinţitului Teofan pentru invitaţia de a veni să o cinstesc pe Sfânta Parascheva împreună cu ierarhii din ţară şi străinătate, în prezenţa mulţimii de pelerini", a adăugat în încheiere Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei.

Înalt Preasfinţitul Teofan a mărturisit apoi că în zilele de sărbătoare dedicate Sfintei Parascheva "s-a simţit iubirea lui Dumnezeu revărsată asupra noastră ca o mantie ocrotitoare".

Amintim că sâmbătă, 15 octombrie, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iaşi. După oficierea slujbei, Preasfinţia Sa a citit o rugăciune de dezlegare pentru toţi credincioşii prezenţi în sfântul lăcaş şi pentru pelerinii care aşteptau la rând pentru a se închina moaştelor Sfintei Parascheva.

"Ploaia, vântul sau frigul nu ne împiedică"

Pelerinii au continuat în cursul zilei de sâmbătă şi duminică să vină la Iaşi pentru a se închina moaştelor Sfintei Parascheva. Unii menţin această tradiţie de câţiva ani. Deşi vremea a fost ploioasă şi rece, oamenii au mărturisit că prin jertfa lor primesc ajutor de la "Sfânta Vineri". "Dorim să ajungem la racla Sfintei Parascheva ca să ne rugăm pentru sănătate, pentru linişte şi pentru ajutor în familie. Am venit pentru că am credinţă şi de aceea ploaia, vântul sau frigul nu ne împiedică", a declarat Elena Bulu din localitatea Băicoi, judeţul Prahova. "Am venit alături de soţia mea să ne rugăm la Sfânta Vineri pentru că este mult mijlocitoare. Toată lumea care stă la rând este bucuroasă că plouă pentru că pământul are nevoie de apă", a afirmat Vasilache Bejan din Stănileşti, judeţul Vaslui. "S-a format o tradiţie în parohia noastră astfel că de trei ani venim în această perioadă să ne închinăm la Sfânta Parascheva. Din grup fac pare 35 de enoriaşi de toate vârstele, care şi-au dorit să vină în acest pelerinaj pentru că îi cinstesc pe sfinţi şi pentru că au primit binecuvântări de la ei. Alţi credincioşi vin să mulţumească Sfintei Parascheva pentru binefacerile pe care le-au primit", a explicat pr. Claudiu Panai din parohia Bentu, Protopopiatul Buzău 2.

Niciun comentariu: