luni, 10 octombrie 2011

Corul „Ichos“ va reprezenta MMB la etapa naţională

Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor a organizat aseară, la Centrul de Conferinţe "Providenţa" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB), concursul coral "Lăudaţi pe Domnul", ediţia a VIII-a. La această etapă mitropolitană s-au înscris două coruri.

Corul "Armonia" al Colegiului Naţional de Artă "George Apostu" din Bacău, dirijat de prof. Gheorghe Gozar, şi Corul "Ichos" al Colegiului Naţional de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi, dirijat de prof. Petronela Dârţu, au concertat aseară la Centrul de Conferinţe "Providenţa". Concertul, organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, prin Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a reprezentat etapa mitropolitană a concursului naţional "Lăudaţi pe Domnul", care va avea loc la Palatul Patriarhiei din Bucureşti pe 27 octombrie 2011. La acest eveniment, care face parte din seria manifestărilor dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva, au participat preoţi din cadrul Centrului eparhial Iaşi şi ai Centrului eparhial Roman, profesori de muzică şi numeroşi ieşeni. Concertul a avut loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a fost prezentat de pr. Bogdan Ţifrea, redactor-şef al redacţiei Radio TRINITAS din Iaşi.

Corul "Armonia" a interpretat piesele "Te slăvesc pe Tine", de Pascal Bentoiu, "Privegheaţi şi vă rugaţi", de Gheorghe Popescu Brăneşti, solist Narcis Ianău (aranjament coral D. Mihai Goia), şi o suită corală din Ţara Oaşului, de Darius Pop. Corul "Ichos" a interpretat compoziţiile "Te slăvesc pe Tine", de Pascal Bentoiu, "Tu eşti lumina", de Dan Mihai Goia, şi fragmente din suitele "Galop" şi "Ceremonial de nuntă", de Constantin Râpă. Juriul a fost format din prof. univ. dr. Dan Dediu, rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (preşedintele juriului), prof. Voicu Enăchescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale Corale din România, şi prof. Diodor Nicoară, dirijor din Timişoara. În ultima parte a evenimentului, corul Vox Art' IS, dirijat de maestrul Bogdan Cojocaru, a susţinut un mini-concert de muzică folclorică. Prof. univ. dr. Dan Dediu a felicitat cele două coruri pentru participarea la etapa mitropolitană şi a subliniat că un astfel de concurs reprezintă pentru tineri o modalitate de a menţine comuniunea cu tradiţia muzicii corale româneşti. În urma jurizării, Corul "Ichos" al Colegiului Naţional de Artă din Iaşi a fost desemnat să reprezinte Mitropolia Moldovei şi Bucovinei la etapa naţională a concursului "Tineri, lăudaţi pe Domnul".

Premiul Corului "Ichos", "împlinirea unui vis"

Primii membri ai Corului "Ichos" au constituit un grup de copii colindători care s-au aplecat cu drag şi asupra muzicii psaltice. Ei au fost cei care au adus pe scenă acest cânt psaltic în anul 2002 la Timişoara, la Olimpiada Naţională de Muzică. Activitatea lor a continuat la festivaluri, în mănăstiri, în drumeţii, îmbogăţindu-se totodată sufleteşte. Mulţi au început să cânte în strană la Biserica "Sfântul Nicolae" - Domnesc din Iaşi. În anul 2010, corul a participat la Festivalul de Muzică Sacră de la Rouen, Franţa, iar de când s-a înfiinţat, şi la olimpiadele naţionale. "Premiul pe care Corul "Ichos" l-a obţinut în această seară reprezintă împlinirea unui vis. Ne-am dorit mult să reprezentăm Mitropolia Moldovei şi Bucovinei la etapa naţională a acestui concurs", a spus prof. Petronela Dârţu.

Corul "Armonia" al Colegiului de Artă "George Apostu" din Bacău a fost înfiinţat în anul 1993 de prof. Gheorghe Gozar. De atunci şi-a desfăşurat activitatea permanent, în prezent colaborând cu Filarmonica din Bacău, Filarmonica din Arad şi cu Asociaţia Română de Cânt Coral. Corul a participat la mai multe festivaluri şi concursuri. "În viaţa comunitară din Bacău, corul are un prestigiu, având publicul său. Ca repertoriu abordăm piese accappela de mare dificultate, fiind foarte diversificat. Avem prelucrări folclorice, piese contemporane şi clasice din toate stilurile şi din toate epocile muzicale", a explicat prof. Gheorghe Gozar.

Niciun comentariu: