Parohia Satu-Nou - Fântânele, aflată în Protopopiatul Hârlău, şi-a cinstit ieri ocrotitorul, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În biserica veche a parohiei a fost săvârşită, marţi seara, slujba Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de preoţi din protopopiatele Hârlău şi Iaşi 1, în prezenţa a numeroşi credincioşi. Cuvântul de învăţătură a fost adresat de pr. Paul Albu de la parohia Chişcăreni, Protopopiatul Hârlău. La final, pr. paroh Ioan Bădiliţă a mulţumit preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţă şi enoriaşilor care s-au implicat în derularea organizării hramului. A urmat sfinţirea Centrului pentru activităţi misionar-educative "Sfinţii Atanasie şi Chiril", amenajat într-un spaţiu în care a funcţionat grădiniţa comunei Fântânele. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa copiilor care vor desfăşura aici diferite activităţi, dar şi a credincioşilor. "Am participat la acest eveniment frumos. Mi-a plăcut foarte mult slujba. Îmi pare bine că avem acest centru în care ne vom juca şi vom face activităţi", a spus Paul Timofte, elev. "Îmi place cum arată acest loc în care sunt multe icoane şi jucării. Cred că ne vom simţi bine aici, după ce ne vom ruga în biserică", a declarat Dumitru Simionescu, preşcolar. Elevi ai Şcolii de Arte şi Meserii Fântânele, coordonaţi de Iuliana Petraru, au susţinut un moment artistic în timpul căruia au dansat muzică populară românească.
Localitatea cu populaţia cea mai tânără, fără tineri în biserică
Centrul pentru activităţi misionar-educative din parohia Satu Nou - Fântânele face parte din Campania "Misiunea preotesei în parohie", iniţiată de Sectorul de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor. Prin intermediul acestei campanii se doreşte încurajarea şi susţinerea activităţilor misionare iniţiate de doamnele preotese în cadrul parohiilor. "Pentru început am identificat o astfel de iniţiativă care are o poveste frumoasă. În urmă cu un an a fost hirotonit pr. Ioan Bădiliţă pe seama parohiei Satu-Nou - Fântânele. Parohia este formată din creştini ortodocşi în proporţie de 97%, restul fiind catolici. Ajunşi cu mult entuziasm în parohie, părintele Ioan Bădiliţă şi preoteasa Alina Bădiliţă au găsit o biserică mică, plină de oameni cu dragoste de Dumnezeu. În urma unei statistici la nivel naţional, aşezarea rurală Satu-Nou din comuna Fântânele, judeţul Iaşi, a fost declarată ca fiind localitatea cu populaţia cea mai tânără. Cu toate acestea, în biserică nu erau prezenţi tineri şi copii. Plecând de la această constatare dureroasă, preoteasa Alina Bădiliţă a început să organizeze săptămânal în bisericuţa parohiei vizionări de filme religioase pentru copii. Numărul participanţilor la aceste iniţiative a fost din ce în ce mai mare (de la 6-7 copii cât au fost iniţial, până la câteva zeci cât sunt în prezent). Astfel, sfântul lăcaş a devenit neîncăpător pentru copii. Energia copiilor trebuia consumată şi în alt mod, simţindu-se nevoia unui spaţiu mai mare", a explicat Antoneta Negru, coordonatorul campaniei.
Bibliotecă parohială pentru toţi credincioşii
Cu sprijinul prof. Maria Chelariu, directorul Şcolii de Arte şi Meserii Fântânele, parohia a primit în comodat clădirea veche a fostei grădiniţe, pentru a fi folosită în scopul activităţilor misionar-educative din parohie. Cu toate că această clădire era dezafectată, ea a fost refăcută cu sprijinul financiar al parohiei, cu ajutorul primarului comunei Fântânele, Florin Chelariu, dar şi al credincioşilor care şi-au adus contribuţia după puterea lor. După finalizarea lucrărilor de amenajare a noului spaţiu, parohia Satu-Nou - Fântânele a primit o donaţie consistentă de mobilier, jocuri şi jucării din partea Grădiniţei "Buna Vestire" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, prin bunăvoinţa doamnei Andreea Mangalagiu, directorul grădiniţei, şi prin bunăvoinţa doamnei Cristina Gheorghe, directorul executiv al Şcolii "Varlaam Mitropolitul" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Spaţiul centrului, destinat activităţilor misionar-educative, a fost amenajat cu mobilier pentru materiale didactice, covoare, scaune, mese pentru copii şi jucării. "În sprijinul acestei iniţiative frumoase au venit şi câţiva credincioşi din Bucureşti care au făcut o donaţie de 270 de volume de cărţi de literatura şcolară, dar şi literatură religioasă. Astfel parohia a înfiinţat şi biblioteca parohială utilă tuturor enoriaşilor, dar mai ales copiilor şi tinerilor. Toate darurile primite au fost şi sunt o mare binecuvântare pentru această parohie. Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările date, precum şi tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea acestor activităţi", a adăugat Antoneta Negru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu