Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă în procesiune marţi dimineaţa din Catedrala mitropolitană din Iaşi. Procesiunea în jurul sfântului lăcaş, la care a participat şi Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost precedată de oficierea Acatistului. Aproape 5.000 de credincioşi din oraşele Voluntari şi Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, care au ajuns la Iaşi în dimineaţa zilei de 11 octombrie au aşteptat la rând pentru a se închina moaştelor Sfintei Parascheva. În Catedrala mitropolitană din Iaşi a avut loc Sfânta Liturghie, săvârşită de PS Calinic Botoşăneanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În derularea hramului din acest an se implică, pe lângă instituţiile statului, Biroul de asistenţă socială (BAS) "Diaconia" al Centrului Eparhial Iaşi, care a început aseară proiectul "Hrană pentru pelerini". În acelaşi timp, parohiile din protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2 vor împărţi alimente pelerinilor care se vor aşeza la rând. Marţi seara, slujba Privegherii în cinstea Sfântului Sfinţit Policarp, Episcopul Smirnei, a fost oficiată de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Ieri-dimineaţă a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Pelerinii au continuat să treacă prin dreptul baldachinului Sfintei Parascheva pentru a cinsti sfintele moaşte.
"Am ajuns în această dimineaţă (n.r., ieri) la Iaşi pentru a mă ruga Sfintei pentru sănătate. Când am ajuns la racla Cuvioasei am simţit o linişte în suflet. Pentru mine, Sfânta Parascheva reprezintă un prilej de bucurie, de linişte şi împăcare sufletească", a declarat Alexandru Cucoară din Bacău.
"Am venit să mă rog pentru sănătatea familiei. A rânduit Dumnezeu ca anul acesta să stau mai puţin timp la rând. Plec de aici cu o mare bucurie în suflet", a mărturisit Elena Sitea din Vaslui.
Aducerea moaştelor Sfântului Andrei la Iaşi, serbată de 15 ani
Moaştele Sfântului Policarp au ajuns aseară la Iaşi de la Mănăstirea Ambelakiotissa din Grecia, fiind aduse de către Înalt Preasfinţitul Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos şi Aghios Vlasios. Cu acest prilej a fost organizat Pelerinajul "Calea Sfinţilor", la care au participat mii de credincioşi din Iaşi şi din ale zone ale ţării. Programul liturgic a continuat aseară la Catedrala mitropolitană din Iaşi cu slujba Privegherii, oficiată de PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor. Astăzi, Arhiepiscopia Iaşilor serbează aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi, care au ajuns în capitala Moldovei în anul 1996, la hramul Sfintei Parascheva. După acest mare eveniment pentru creştinii ortodocşi români, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat cererea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ca în fiecare an, la data de 13 octombrie, în calendarul creştin-ortodox al Arhiepiscopiei Iaşilor să fie pomenită aducerea la Iaşi a moaştelor Sfântului Apostol Andrei. Slujba Sfintei Liturghii este oficiată astăzi la Catedrala mitropolitană din Iaşi de PS Corneliu, Episcopul Huşilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu