sâmbătă, 8 octombrie 2011

Manifestări culturale în perioada hramului Sfintei Parascheva

La Centrul de Conferinţe "Providenţa" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei va avea loc mâine, de la ora 18:00, concursul coral "Lăudaţi pe Domnul", ediţia a VIII-a. Manifestarea va fi organizată în cadrul programului sărbătorilor Sfintei Cuvioase Parascheva.

Ieşenii sunt aşteptaţi mâine seară la concertul "Lăudaţi pe Domnul", ediţia a VIII-a, care va fi organizat la Centrul de Conferinţe "Providenţa" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, aflat pe şoseaua Nicolina, nr. 115. Evenimentul va fi organizat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, în cadrul manifestărilor dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva şi reprezintă etapa mitropolitană a concursului naţional "Lăudaţi pe Domnul". Vor concerta corul elevilor de la Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi, coordonaţi de prof. Petronela Dârţu, şi corul Colegiului Naţional de Artă "George Apostu" din Bacău, dirijat de prof. Gheorghe Gozar. "Concursul a fost organizat pentru prima dată la Iaşi, apoi s-a transferat la Bucureşti, primind o abordare mult mai largă, devenind naţional", a explicat la Radio TRINITAS protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor. Probele de concurs vor consta în interpretarea a trei piese muzicale din repertoriul românesc: o piesă impusă ("Te slăvesc pe Tine", de Pascal Bentoiu), o piesă bisericească ortodoxă la alegere (a cappella) şi o piesă de inspiraţie folclorică (a cappella sau acompaniament). În urma competiţiei va fi selectat corul ca va reprezenta Mitropolia Moldovei şi Bucovinei la etapa naţională a concursului "Lăudaţi pe Domnul", care va avea loc pe 27 octombrie 2011 la Palatul Patriarhiei din Bucureşti.

"Acest concurs vine într-un context în care s-a observat un "divorţ" al religiei de artă, un lucru nu prea fericit. Întotdeauna arta a fost un mijloc preferat al religiei de a se exprima. A readuce preocuparea pentru religios în cadrul instituţiilor care se ocupă cu formarea viitorului artistic al omenirii este o iniţiativă foarte bine venită. Atmosfera de sărbătoare va fi întregită de prezenţa corului Vox ArtâIS, dirijat de maestrul Bogdan Cojocaru, care va aduce un plus de bucurie celor prezenţi la eveniment", a spus protos. Hrisostom Rădăşanu.

Expoziţie de fotografii în turnul Goliei

În turnul Mănăstirii Golia va avea loc mâine, de la ora 13:00, vernisajul expoziţiei ORTHPHOTO, care va fi deschisă până pe 16 octombrie. Fotografiile provin de pe siteul www. orthphoto.net şi sunt realizate în mare parte de amatori din toată lumea. Expoziţia va fi organizată de Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor şi va fi coordonată de Silviu Cluci. "Nădăjduim ca prin această expoziţie de artă fotografică să aducem un pic de lumină şi frumuseţe în vieţile celor care vor veni la Mănăstirea Golia în această perioadă", a declarat pentru Radio TRINITAS protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Următorul eveniment organizat de Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, în colaborare cu Editura "Doxologia" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, va avea loc joi, 13 octombrie, la ora 11:00. În Sala Gotică a Mănăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi" va fi organizată deschiderea expoziţiei de carte dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva şi lansarea a două lucrări: Albumul "Sfânta Cuvioasă Parascheva - mult folositoare" şi lucrarea "Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva. Mărturii ale închinătorilor", editate şi publicate de Editura "Doxologia" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Vineri, 14 octombrie, de la ora 18:00, Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor va gestiona organizarea concertului Coralei "Gavriil Musicescu" a Filarmonicii de Stat "Moldova", sub bagheta maestrului Doru Morariu. Un alt eveniment organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, în colaborare cu Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, se va desfăşura luni, 17 octombrie, când va avea loc deschiderea Simpozionului Internaţional "Tainele Bisericii - pelerinaj spre sfinţenie", binecuvântarea (deschiderea) anului universitar 2011-2012 la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae" din Iaşi şi deschiderea cursurilor pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie.

Niciun comentariu: