miercuri, 27 iulie 2011

Tabăra de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă, la final

În perioada 15-25 iulie, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ, a avut loc Tabăra de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă. Timp de zece zile, copii şi tineri români din mai multe ţări ale Europei şi din ţara noastră au putut desfăşura diferite activităţi în cadrul atelierelor, s-au rugat, au mers în pelerinaj la mănăstiri şi au cântat la Sfânta Liturghie.

Tabăra de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă organizată pentru a treia oară la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ a adunat şi în acest an 80 de copii şi tineri (60 din mai multe ţări ale Europei şi 20 din România). Activităţile s-au derulat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Înalt Preasfinţitului Iosif, Arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale şi Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale. Tabăra a fost la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ pentru a treia oară consecutiv, fiind la cea de-a VI-a ediţie. Primele trei ediţii ale acestei reuniuni a tinerilor şi copiilor au avut loc în Mitropolia Olteniei, în apropierea Mănăstirii Tismana. În cadrul acestei întâlniri au fost pregătite ateliere de teatru, pictură a icoanelor şi design pentru cei 80 de participanţi. De asemenea, copiii au învăţat dansuri de societate şi dansuri populare. În acelaşi timp, tinerii au trăit într-un deosebit mediu de rugăciune. Programul din fiecare zi pentru copiii şi tinerii (cu vârste cuprinse între 8 şi 17 ani) aflaţi în tabără a început cu rugăciunile de dimineaţă, urmate de atelierele propriu-zise. "Anul acesta am avut un atelier pentru tineri în care au putut să discute problemele specifice vârstei lor. Acest atelier a avut un succes deosebit şi ne îndeamnă şi în anii următori să facem acest lucru", a declarat părintele Mircea Filip, de la Parohia "Sfinţii Trei Ierarhi" din Paris şi directorul Centrului de coordonare pedagogică al Mitropoliei Europei Occidentale şi Meridionale.

Redescoperirea identităţii şi culturii româneşti

După-amiaza, programul a constat în desfăşurarea de activităţi recreative, jocuri, iar apoi copiii au învăţat cântările Sfintei Liturghii. În Duminica a VI-a după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Iosif a slujit Sfânta Liturghie la Biserica "Sfântul Ioan Iacob" de la Mănăstirea Neamţ. Atunci, răspunsurile la strană au fost date de copiii care au participat la cele şapte repetiţii. O altă activitate a constat în învăţarea dansurilor de societate şi populare româneşti, iar seara copiii au avut activităţi sportive. "Atât înainte, cât şi după luarea mesei am spus o rugăciune. Copiii, care de mai mulţi ani vin în această tabără, ne-au mărturisit că păstrează deja în familiile lor tradiţia rugăciunii înainte şi după masă. Au fost zile când am făcut mici drumeţii la mănăstirile nemţene, iar în ultima seară a fost organizat un foc de tabără, în jurul căruia copiii au cântat ceea ce au învăţat, în special cântece folclorice. Au mai fost proiectate diferite filme specifice copiilor, pe care le-am dezbătut în ateliere. Copiii din această tabără provin din familii creştin-ortodoxe care sunt plecate la muncă în străinătate. Faptul că părinţii lor lucrează în străinătate pune o mică problemă dezvoltării normale a copiilor în aceste ţări. Unul din scopurile taberei este acela de a-i ajuta pe copii să redescopere ce înseamnă a fi român, să redescopere cultura românească, tradiţia ş.a.", a adăugat pr. Mircea Filip.

Niciun comentariu: