miercuri, 13 iulie 2011

Sărbătoare la Ţuscanii din Vale, cu prilejul resfinţirii bisericii parohiale

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a resfinţit duminică, 10 iulie, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din parohia Ţuscanii din Vale, Protopopiatul Buhuşi. Pentru osteneala depusă, părintele paroh Constantin Pletea a fost proherisit sachelar.

Enoriaşii din parohia Ţuscanii din Vale, Protopopiatul Buhuşi, l-au avut în mijlocul lor în Duminica a IV-a după Rusalii pe Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, care a venit să binecuvinteze osteneala lor, care a constat în reconsolidarea şi reînfrumuseţarea lăcaşului de închinăciune în care se roagă. În cadrul Sfintei Liturghii, care a fost precedată de slujba de resfinţire, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a apreciat râvna celor 100 de familii din parohia Ţuscanii din Vale de a reabilita biserica din satul lor. "Enoriaşii din parohia Ţuscanii din Vale sunt puţini la număr, dar devotaţi Bisericii şi credinţei străbune, aceasta reieşind şi din faptul că aici nu sunt alte culte religioase. PS Ioachim Băcăuanul a scos în evidenţă calităţile lor morale şi gospodăreşti", a relatat pr. Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuşi. Părintele paroh Constantin Pletea a fost proherisit sachelar, iar credincioşii care s-au remarcat în susţinerea lucrărilor au primit distincţii de vrednicie.

Sfânt lăcaş ridicat acum 60 de ani

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din parohia Ţuscanii din Vale a fost supusă în ultimii doi ani unor lucrări de reînnoire, sub coordonarea părintelui paroh Constantin Pletea. Astfel, a fost înlocuită tencuiala exterioară şi interioară a bisericii, a fost reîmpodobită cu pictură şi înlocuită tabla de pe acoperiş. Toate acestea s-au realizat prin osteneala credincioşilor şi a fiilor satului din diferite colţuri ale ţării. Primul sfânt lăcaş din Ţuscanii din Vale a fost primit în anul 1808 de la parohia Broşteni. Din cauza stării degradate, în anul 1950 s-a început ridicarea unei noi biserici din lemn şi pământ, pe temelie de beton, tencuită pe dinafară pe pânză de răluţ. Biserica are formă de cruce, construită în stil bizantin, cu o singură turlă, învelită cu tablă. Lucrările de atunci s-au realizat cu ajutorul credincioşilor şi al preotului Mihail Turtoiescu. Biserica a fost sfinţită de către episcopul Teofil Herineanul în anul 1953 la data de 1 februarie. Până în anul 1997 biserica a fost filie a parohiei Broşteni, iar din acest an, prin şedinta Permanenţei Consiliului eparhial, este reînfiinţată parohia Ţuscani, începând cu data de 1 iulie, cuprinzând satele Ţuscani Vale şi Ţuscani Deal.

Niciun comentariu: