Biserica cu hramurile "Sfântul Ilie" şi "Sfântul Vasile cel Mare" din Bârlad a îmbrăcat ieri veşmântul resfinţirii. De dimineaţă, Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi PS Corneliu, Episcopul Huşilor, au fost întâmpinaţi de soborul de preoţi şi diaconi. Slujba de resfinţire săvârşită de cei doi ierarhi a început la exterior şi a continuat în interiorul bisericii. Oamenii au avut bucuria să treacă prin sfântul altar, s-au închinat la sfânta masă, sărutând Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce. "Am venit cu mare bucurie la această slujbă pentru a mă ruga lui Dumnezeu, Maicii Domnului, sfinţilor şi pentru a trece prin sfântul altar. Este o mare binecuvântare pentru oraşul nostru această slujbă. Am nădejdea că rugăciunile celor doi ierarhi, ale soborului de preoţi şi ale credincioşilor ne vor ajuta să ne ducem crucea, astfel încât să dobândim mântuire sufletelor şi sănătate trupurilor", a declarat Rodica Lazăr din Bârlad.
A urmat Sfânta Liturghie săvârşită de IPS Casian şi PS Corneliu, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala "Gheorghe Cucu" a preoţilor Protopopiatului Bârlad, dirijată de pr. Brânduş Ungureanu.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Corneliu şi-a exprimat bucuria pentru faptul că Înalt Preasfinţitul Casian a fost prezent la evenimentul solemn prilejuit de resfinţirea Bisericii cu hramurile "Sfântul Ilie" şi "Sfântul Vasile cel Mare". Arhiepiscopul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de învăţătură în care a amintit de legătura pe care vrednicul de pomenire episcop al Huşilor Iacob Antonovici (care a slujit ca dascăl, diacon, preot slujitor şi preot paroh la Biserica cu hramurile "Sfântul Ilie" şi "Sfântul Vasile cel Mare") a avut-o cu Eparhia Dunării de Jos. Totodată, Înalt Preasfinţia Sa a explicat sensurile Evangheliei din Duminica a V-a după Rusalii. "În Evanghelia de azi (n.r. ieri) se vorbeşte despre întâlnirea Mântuitorului Hristos cu trei categorii de oameni. Prima categorie este cea a oamenilor izolaţi de ceilalţi. Aceştia sunt bolnavi pentru că diavolul întunecă lumina minţii lor. Nu există boală mai grea ca aceasta. Omul a devenit lup pentru om", a spus IPS Casian, care a subliniat faptul că altarul care a fost sfinţit ieri este asemenea "altarului inimilor fiecărui creştin". "Atunci când se târnoseşte un altar, se sfinţeşte şi altarul inimii. Aşa ne-am rugat ca să se sfinţească sufletele şi trupurile noastre", a adăugat Arhiepiscopul Dunării de Jos.
"Cel mai mare ctitor al acestei biserici este credinciosul de rând"
Părintele paroh Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, a amintit în cuvântul rostit câteva aspecte din istoria sfântului lăcaş care a fost resfinţit, remarcând dificultăţile pe care le-a întâmpinat pe parcursul derulării reabilitării. "Suntem prezenţi la un moment istoric al Bârladului. În acest sfânt lăcaş a slujit ca dascăl, diacon şi preot episcopul Iacob Antonovici. Parohia "Sfântul Ilie" din Bârlad este singura pe care am descoperit-o în Arhivele Statului că are fond de carte special. Acest lucru i se datorează episcopului Iacob Antonovici. Citind acest lucru în trecutul istoric al acestei parohii, mărturisesc că m-a responsabilizat foarte mult. Studiind arhivele parohiale şi văzând cât s-a zbătut Iacob Antonovici atât pentru biserica aceasta, cât şi pentru Bârlad, am dorit să fac în aşa fel încât să redau demnitatea Bisericii "Sfântul Ilie". Cel mai mare ctitor al acestei biserici este credinciosul de rând", a spus părintele paroh Vasile Lăiu, care a mulţumit tuturor celor care au ajutat şi au sprijinit lucrările de reconsolidare şi înfrumuseţare ale Bisericii cu hramurile "Sfântul Ilie" şi "Sfântul Vasile cel Mare" din Bârlad.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu