sâmbătă, 23 iulie 2011

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru şapte zile în Crimeea

În perioada 12-18 iulie 2011, Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat într-un pelerinaj în partea de sud a Ucrainei. Din delegaţie au făcut parte arhim. Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna şi exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, arhim. Luca Diaconu, stareţul Mănăstirii Bistriţa şi exarh al zonei Neamţ, protos. Nicodim Petre, secretar al Cancelariei eparhiale, şi ierom. Hrisostom Ciuciu de la Mănăstirea Putna.

Pe 12 iulie, când creştinii pe stil vechi din Basarabia i-au pomenit pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înalt Preasfinţitul Teofan a poposit la Reşedinţa mitropolitană din Chişinău, unde s-a întâlnit cu IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei. În drum spre Peninsula Crimeea, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vizitat Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" din Odessa, care este şi centru mitropolitan, după ce a fost întâmpinat, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Agafangel, Mitropolit de Odessa şi Izmail, de PS Alexie de Belgorod-Dnestrovsk, Episcop-vicar al Eparhiei de Odessa. În această aşezare monahală, delegaţia s-a închinat chivotului în care se află o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, precum şi raclei cu moaştele Sfântului Kucşa din Odessa. Spre final a fost vizitată Reşedinţa mitropolitană din Odessa. În aceeaşi zi a fost vizitată şi Cetatea Albă, cunoscută în istorie sub numele de Akerman sau Belgorod. În această cetate a fost martirizat, în anul 1330, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, sfintele sale moaşte fiind păstrate în biserica cetăţii până la 1415, când au fost aduse în Cetatea Sucevei de către Alexandru cel Bun.

În zilele care au urmat s-au vizitat cetăţile Cafa, Sudac, Herson şi Platoul Mangopului, a căror istorie începe în sec. VI-V î.d.Hr. şi care au fost stăpânite pe rând de greci, bizantini, genovezi, tătari, turci, ruşi şi ucraineni. "Aici, un peisaj special îl oferă Platoul Mangopului, unde a fost capitala Principatului de Teodorum. De aici a venit soţia Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, Maria de Mangop. Platoul Mangopului este o cetate naturală prin configuraţia sa geografică, aici trimiţând Sfântul Voievod Ştefan cel Mare 300 de oşteni de elită pentru a-l ajuta pe cumnatul său, principele Alexandru, în rezistenţa împotriva otomanilor în 1475. După un asediu de şase luni, principele Alexandru, familia domniţei Maria şi cei 300 de viteji ai slăvitului voievod Ştefan au murit. Pe Platoul Mangopului, la ruinele uneia dintre biserici, după 536 de ani, Înalt Preasfinţitul Teofan a săvârşit slujba Parastasului pentru principele Alexandru, domniţa Maria şi cei 300 de moldoveni, care au sfârşit în decembrie 1475", a relatat protos. Nicodim Petre. O altă cetate vizitată a fost Herson (secolul V d.Hr.), ce păstrează amintirea Sfântului Clement, episcopul Romei, exilat aici, dar şi amintirea Sfântului Vladimir, principele Novgorodului, care la 988 a fost botezat în această cetate, înainte de încreştinarea slavilor. În vecinătatea Hersonului, Sevastopolul de astăzi, se află Bakcisarai, capitala de altădată a hanilor tătari din sec. XV-XVII. În acest loc se păstrează până astăzi Palatul Hanilor. Delegaţia condusă de IPS Teofan s-a închinat pe 17 iulie la moaştele Sfântului Arhiepiscop Gurie, aflate în Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din oraşul Simferopol, şi la moaştele Sfântului Luca al Crimeei, păstrate în Mănăstirea "Sfânta Treime", din acelaşi oraş.

Niciun comentariu: