marți, 12 iulie 2011

Şedinţe preoţeşti în trei protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor

Preoţii din Protopopiatul Botoşani s-au reunit ieri în şedinţă lunară. Întrunirea a avut loc la sediul Protopopiatului Botoşani şi a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi, la Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi" din municipiu. Părintele Vasile Burlacu, misionar de caritate la Maternitatea din Botoşani, a susţinut referatul cu tema "Prevenirea avortului". "Referatul a fost prezentat din punct de vedere teologic, moral şi statistic. În cadrul luărilor de cuvânt s-a insistat pe rolul preotului paroh şi al profesorului de religie în problema avortului. Profesorii de religie trebuie să aibă în vedere la ore această temă, mai ales că sunt fundaţii care fac deservicii în şcoală prin susţinerea începerii vieţii sexuale", a relatat pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, care a adăugat că în partea a doua a întâlnirii au fost abordate mai multe probleme pastoral-misionare şi administrative, fiind transmise informările de la Centrul eparhial Iaşi.

Tot ieri s-au reunit preoţii din Protopopiatul Darabani. Tema cu titlul "Libertatea omului din perspectiva biblică" a fost susţinută de pr. Traian Drob de la parohia Păltiniş.

La sediul Protopopiatului Ceahlău a avut loc ieri întâlnirea lunară cu preoţii. După cum ne-a relatat pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău, tema cu titlul "Cu trupul în vest şi cu sufletul în est" a fost susţinută de pr. Cristian Dăscălescu de la parohia Buhalniţa. Referatul a abordat problema migraţiei după anul 1989 a celor patru milioane de români care au plecat să muncească în Occident. "Românii plecaţi în străinătate trăiesc multiple şi cumplite mutilări sufleteşti, după ce îşi părăsesc ţara şi familia. De multe ori vin să-şi revadă rudele apropiate după foarte mulţi ani sau vin să-şi înmormânteze părinţii între două curse de avion. Graba aceasta cu care i-a îmbolnăvit Occidentul o poartă în ei, iar aceasta în numele eficienţei în muncă, care îi epuizează fizic şi psihic, sau a câştigurilor tot mai mari. Copiii lăsaţi în grija rudelor sunt lipsiţi atât de prezenţa fizică a părinţilor lor, cât mai ales de afecţiunea şi puterea exemplului personal, atât de necesare dezvoltării unei personalităţi complete. În acelaşi timp, copiii care pleacă peste hotare alături de părinţii lor, înainte de a învăţa limba română, dar mai ales cei născuţi în alte ţări vor fi întotdeauna străini de istoria şi sufletul românesc, simţindu-se apatrizi. Preoţii, care au responsabilitate pentru mântuirea credincioşilor, fie că sunt migranţi sau nu, trebuie să le amintească că doar în ţara lor sunt acasă. Trebuie să-i îndemnăm să se mărturisească, să nu încalce zilele de duminici şi sărbători, să nu-şi distrugă căsniciile şi să poarte de grijă părinţilor lor", a îndemnat pr. Cristian Dăscălescu. (C. Ciofu)

Niciun comentariu: