Slujba de resfinţire a bisericii filiei Rotăria a parohiei Pietriş a adunat, în urmă cu două zile, peste 1.000 de credincioşi care s-au închinat la sfânta masă din altarul bisericii resfinţite. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de IPS Teofan, pe un podium amenajat în curtea sfântului lăcaş. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Bisericii "Sfântul Ierarh Nectarie" din Iaşi. După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat credincioşilor de ce se zidesc biserici, făcând referire la sărbătoarea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, pomenit sâmbătă de Biserica noastră. "Aici şi în alte zone ale ţării, oamenii au înţeles că fără Biserică viaţa lor este goală. Acest lucru l-a înţeles creştinul obişnuit din viaţa de familie, l-au înţeles cei care au ales viaţa monahală, voievozii de altădată, ctitori de biserici şi mănăstiri care au lăsat nestemate binecuvântate, care sunt sfintele noastre mănăstiri şi biserici. Biserica noastră îl pomeneşte astăzi (n.r. sâmbătă) pe Sfântul Voievod Ştefan, care a apărat credinţa de necreştinii de la sud, faţă de neortodocşii din nord şi din vest. Sfântul Voievod Ştefan cel Mare a apărat ţara împotriva tătarilor, şi aceasta pentru ca moldoveanul să aibă Biserica lui, voievodatul lui, precum şi lanţ de biserici şi mănăstiri care să fie cetăţi de apărare pentru sufletele celor de atunci şi pentru cele de acum", a explicat Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan.
Pregătire pentru momentul resfinţirii prin post şi rugăciune
La final, pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, a citit Hrisovul de sfinţire şi a apreciat lucrarea pastoral-misionară a părintelui Marian Nimerincu. "Comunitatea acestei filii face fapte deosebit de mari. Astfel, oamenii au aşteptat cu atâta dragoste resfinţirea încât au prelungit Postul Sfinţilor Apostoli până în această zi, împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. În acelaşi timp, enoriaşii au dorit din tot sufletul să treacă prin sfântul altar, acolo unde Hristos locuieşte cu cei care cu frică de Dumnezeu şi cu dragoste se apropie de El", a mărturisit pr. protopop Vilie Doroşincă. Părintele Marian Nimerincu a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan pentru prezenţă, îndreptându-şi gândul de recunoştinţă faţă de toţi cei care au sprijinit lucrările la Biserica "Sfinţii Arhangheli". "Când am venit în filia Rotărie am găsit o biserică ce avea nevoie să fie îngrijită. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să reabilităm acest sfânt lăcaş, cu o jertfă pe care unii nu şi-o pot imagina. Mulţumesc lui Dumnezeu că ne-a întărit de am realizat această sfântă lucrare", a spus în încheiere pr. Marian Nimerincu. IPS Părinte Mitropolit Teofan a acordat părintelui Nimerincu rangul de iconom, iar persoanelor care au ajutat la reînfrumuseţarea lăcaşului de închinăciune le-a oferit distincţii de vrednicie. La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a citit o rugăciune de dezlegare pentru toţi credincioşii. În continuare, la căminul cultural al comunei Ciorteşti a avut loc un spectacol de muzică folclorică şi dans tradiţional românesc, susţinut de copiii de la şcoala din localitate şi de elevii comunei care sunt înscrişi la Colegiul de Arte "Octav Băncilă" din Iaşi.
Biserica "Sfinţii Arhangheli" din Rotăria a fost iniţial lăcaş de închinare a unui schit de călugări, amplasat în zona comunei Răducăneni, însă, în anul 1951, la cererea locuitorilor din Rotăria, biserica a fost dezasamblată şi montată în acest sat. De-a lungul anilor ea s-a degradat, astfel, s-a impus efectuarea unor lucrări de restaurare. Lucrările de reconstrucţie şi restaurare au început cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea când păstorea ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Sfântul lăcaş a fost pictat de pictorul Constantin Hărăbor, în acelaşi timp fiind ridicată şi o casă socială în care se derulează acţiunile filantropice şi pomenirile pentru cei adormiţi. Au fost efectuate şi alte lucrări în curtea sfântului lăcaş, coordonate de pr. suplinitor Marian Nimerincu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu