miercuri, 10 aprilie 2013

„Seminar de formare pentru preoţi în activitatea Pro Vita“

Sectorul de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor organizează, în această săptămână, la Miclăuşeni, un seminar pentru preoţii care se vor ocupa de activitatea Pro Vita. Slujitorii sfintelor altare provin din cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor.

Centrul cultural-social „Sf. Ilie“ Miclăuşeni găzduieşte, în această săptămână, seminarul de formare pentru preoţi în activitatea Pro Vita. Întâlnirea este organizată prin Departamentul Pro Vita al Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Cei 13 preoţi din toate protopopiatele Arhiepiscopiei Iaşilor au ajuns la Miclăuşeni duminică, 7 aprilie 2013. După o scurtă prezentare a departamentului, s-a vizionat filmul pe tema pro vita „Blanca“. Luni dimineaţă (n.r. 6 aprilie) a avut loc deschiderea oficială a seminarului, care a fost urmat de patru sesiuni. În această dimineaţă, precum şi vineri, 12 aprilie, preoţii vor sluji Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Miclăuşeni. Fiecare zi începe şi se termină cu rugăciune. Echipa care moderează seminarul este formată din: pr. Radu Brânză, coordonatorul Departamentului Pro Vita, Otilia Serdenciuc, coordonator Centru Pro Vita pentru femei însărcinate şi copil, Dragoş Bălinişteanu, coordonator consiliere şi informare, şi Cosmin Brânză, coordonator Centru de ajutoare a mamelor aflate în dificultate. „S-au discutat diverse aspecte ale temei pro vita, fiind pus accentul pe crearea unei strategii de lucru. În cadrul discuţiilor ne-am axat pe managementul de proiect, pe strângerea de fonduri şi pe elemente de relaţii publice. Ne-am propus prin acest seminar să motivăm preoţii să lucreze pe terenul pro vita pentru a crea o solidaritate la nivel de protopopiat. De asemenea, dorim să stabilim o listă de priorităţi pro vita în fiecare zonă pentru a avea o strategie de lucru la nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor. Vor fi identificate oportunităţile în teritoriu, atât la nivel de persoană, cât şi la nivel de zonă locală“, a spus Otilia Serdenciuc.
Seminarul de la Miclăuşeni este rezultatul campaniei de informare „Viaţa - dar al Bunului Dumnezeu“, derulată în cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor. Întâlnirile reprezentanţilor departamentului cu preoţii parohi au avut loc în perioada noiembrie 2012-martie 2013. Cu acest prilej a fost ales un preot din fiecare protopopiat receptiv la subiectul pro vita. „Preoţii vor fi formaţi pe domeniul pro vita pentru ca ulterior să desfăşoare aceeaşi activitate în protopopiat şi în parohia de unde provin. Ei vor merge în protopopiate cu un plan de lucru individual foarte bine stabilit. Acest plan va fi pliat pe nevoile din zona fiecăruia dintre ei, care va avea continuitate la nivelul eparhiei“, a adăugat Otilia Serdenciuc.

Niciun comentariu: