vineri, 19 aprilie 2013

Centre social-educative la Oneşti

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a inaugurat ieri, la Oneşti, trei centre social-educative. La slujbele de binecuvântare au fost prezenţi inspectori şcolari, directori de şcoli, oficialităţi locale, cadre didactice şi elevi. 

Asociaţia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ - Hârja din judeţul Bacău, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, a înfiinţat la Oneşti trei centre social-educative: Centrul de creaţie, artă şi tradiţie „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ de la Şcoala Gimnazială Oituz, Centrul de creaţie, artă şi tradiţie „Sfânta Parascheva“ de la Şcoala Gimnazială Ferăstrău - Oituz şi Centrul de tineret şi voluntariat „Sfânta Filofteia“ al Colegiului Naţional „Grigore Moisil“ din Oneşti. Aceste centre au fost inaugurate ieri de PS Ioachim Băcăuanul, care a sfinţit cu acest prilej şcolile în interiorul cărora acestea funcţionează. 
 
Primul eveniment a avut loc la Centrul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ de la Şcoala Gimnazială Oituz, unde, alături de Preasfinţia Sa, au mai participat inspectori şcolari, directori ai instituţiilor de învăţământ, oficialităţi locale, elevi, cadre didactice şi voluntari. După cum ne-a relatat pr. Ilarion Mâţă, directorul Asociaţiei „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ - Hârja, în acest centru vor fi realizate de copii cusături tradiţionale, broderie, olărit, pictură, sculptură s.a. 
 
A urmat sfinţirea Şcolii Gimnaziale Ferăstrău - Oituz şi a Centrului de creaţie, artă şi tradiţie „Sfânta Parascheva“, înfiinţat ca urmare a înmulţirii cazurilor în care copiii au parte de un climat nefavorabil dezvoltării şi formării lor pentru perioada adultă. Inaugurarea a fost urmată de un moment artistic susţinut de copiii care beneficiază de serviciile centrului. 
 
În jurul prânzului, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a sfinţit Colegiul Naţional „Grigore Moisil“ din Oneşti şi a inaugurat Centrul de tineret şi voluntariat „Sfânta Filofteia“. Acest centru va funcţiona prin implicarea cadrelor didactice, a elevilor şi a voluntarilor de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil“ din Oneşti. În cuvântul adresat celor prezenţi, PS Ioachim Băcăuanul a subliniat importanţa colaborării dintre Biserică, Şcoală şi colaboratorii societăţii civile implicaţi în sprijinirea tinerilor şi a persoanelor aflate în dificultate. „Tinerii de la Colegiul Naţional «Grigore Moisil» vor avea oportunitatea de a fi alături de oamenii aflaţi în suferinţă. Ei vor fi implicaţi în mod direct în viaţa socială a Bisericii, prin voluntariatul creştin pe care îl vor desfăşura în centrele noastre“, a spus pr. Ilarion Mâţă.
 

Niciun comentariu: