luni, 29 aprilie 2013

„În această zi am mărturisit că suntem prietenii lui Hristos“

Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim a fost cinstită încă din ajunul acestui praznic de credincioşii din toată Arhiepiscopia Iaşilor. Preoţii, alături de credincioşii lor, au mers în pelerinaj în Sâmbăta lui Lazăr pentru a vesti intrarea Mântuitorului Hristos în cetatea Ierusalimului. De-a lungul procesiunilor s-au intonat cântări specifice acestei sărbători şi s-au rostit ectenii. Pelerinii au ascultat pericopele evanghelice legate de Duminica Floriilor şi au primit ramuri de salcie şi flori binecuvântate. Unul dintre cele mai lungi pelerinaje a avut loc la Roznov, prin dreptul a 24 de troiţe. 

Pelerinajul de Florii a adunat împreună în rugăciune mii de credincioşi în Arhiepiscopia Iaşilor. Una dintre cele mai impresionante procesiuni a avut loc sâmbătă, 27 aprilie 2013, la Iaşi, fiind condusă de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Pelerinajul a pornit de la Biserica Bărboi din Iaşi şi s-a încheiat la Catedrala mitropolitană din Iaşi, unde Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat un cuvânt de învăţătură. „Tradiţia Pelerinajului de Florii la Iaşi a prins contur de la un an la altul, tot mai mulţi credincioşi participând la acest moment deosebit. Prin participarea la acest moment, oamenii se întâlnesc cu Hristos. Pelerinajul de Florii este reactualizarea acelui moment în care Hristos a intrat în Ierusalim. Această tradiţie a pelerinajului este benefică pentru viaţa noastră spirituală, pentru întărirea noastră în credinţă, întrucât acest moment este un preambul al Învierii Mântuitorului Hristos“, a declarat pentru Info Doxologia pr. Constantin Andrei, parohul Bisericii Bărboi din Iaşi. Un reportaj mai amplu puteţi citi în paginile 4 şi 5 ale „Ziarului Lumina“, ediţia de Moldova. 
 
Preoţii şi credincioşii din Protopopiatul Hârlău au participat în număr mare la Pelerinajul de Florii din Sâmbăta lui Lazăr. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa copiilor, însoţiţi de cadre didactice. „Pelerinajul a început la parohia Pârcovaci şi a continuat prin dreptul Capelei «Sfântul Pantelimon», apoi am urcat la Biserica «Sfântul Vasile cel Mare». Traseul a mai cuprins bisericile «Sfântul Dumitru», «Sfântul Nicolae» şi «Sfântul Gheorghe» din oraşul Hârlău“, a relatat pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău. 
 
În Protopopiatul Hârlău a avut loc un pelerinaj dedicat Floriilor şi în comuna Belceşti. La această manifestare religioasă au participat preoţii din cele opt parohii ale comunei, însoţiţi de credincioşii pe care îi păstoresc. Traseul a fost următorul: parohia Văleni-parohia Ciorăni-parohia Satu Nou-parohia Ruşi. După cum ne-a relatat Teofil Florariu, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, credincioşii au fost bucuroşi pentru că au avut posibilitatea să cinstească Intrarea Domnului în Ierusalim prin acest pelerinaj. 
 
În parohia Andrieşeni, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi, s-a organizat un pelerinaj şi anul acesta în Sâmbăta lui Lazăr. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa unui număr mare de copii din localitate, care au ţinut ramuri de salcie în mâini şi au intonat cântări religioase specifice momentului. Procesiunea a avut loc la iniţiativa părintelui paroh Mihai Cepeliuc. 

„Osana! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului!“

Pelerinajul de Florii de la Botoşani s-a desfăşurat pe o vreme deosebit de frumoasă pe traseul Biserica Vovidenia-Biserica „Sfântul Gheorghe“. Icoana Intrării Domnului în Ierusalim a fost purtată în faţa procesiunii de patru militari de la Garnizoana Botoşani. „Am avut o vreme splendidă cu un peisaj de primăvară în care se vedeau copacii înverziţi. Lumea a ieşit cu bucurie pe stradă, alături de preoţii din toate parohiile oraşului nostru. Între pelerini am văzut credincioşi de toate categoriile de vârstă. Ne-am bucurat să-i vedem pe copiii îmbrăcaţi în costum naţional. În dreptul bisericilor prin dreptul cărora s-a trecut au fost rostite ectenii în care am cerut de la Dumnezeu împlinirea cererilor noastre. De asemenea, s-a citit din textele evanghelice referitoare la Intrarea Domnului în Ierusalim. La fiecare biserică am fost întâmpinaţi în dangătul clopotelor. Oamenii, purtând în mâini ramuri de salcie, busuioc şi flori, au strigat cu toţii «Osana! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului!». A fost emoţionant să asculţi sute de oameni strigând precum cei care l-au întâmpinat pe Mântuitorul Hristos când a intrat în Ierusalim“, a spus pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani. 
 
Sărbătoare frumoasă în ajunul Floriilor a fost şi în oraşul Dorohoi. La Biserica „Sfântul Nicolae“ din oraş s-a oficiat Vecernia, apoi s-a pornit spre centrul oraşului. „Preoţii şi credincioşii au mers prin cetate pentru a mărturisi credinţa noastră şi bucuria de a fi ucenicii lui Hristos. În această zi am mărturisit că suntem prietenii lui Hristos. În această zi, Iisus a petrecut cu Lazăr, cu Maria şi cu toţi cei care s-au bucurat de minunea pe care a săvârşit-o. Numeroşi credincioşi din parohiile protopopiatului nostru au dorit să fie părtaşi la pelerinaj“, a amintit pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi. 
 
Procesiunea dedicată Floriilor la Darabani a început la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, unde s-a citit rugăciunea de binecuvântare a sălciilor, şi s-a încheiat la Biserica „Sfântul Nicolae“, unde s-a oficiat Vecernia. „A fost o atmosferă frumoasă, mai ales că am avut parte de o vreme prielnică. Au participat credincioşi de toate vârstele care au dorit să cinstească astfel Intrarea Domnului în Ierusalim“, a spus pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani. 
 
Credincioşii din oraşul Săveni au participat şi anul acesta la Pelerinajul de Florii din Sâmbăta lui Lazăr. Locuitorilor oraşului li s-au adăugat credincioşii parohiei Sârbi, precum şi preoţii din parohiile Petricani, Vlăsineşti, Miron Costin şi Mihai Viteazul. „Am pornit de la Biserica «Sfântul Nicolae» spre Biserica «Sfântul Gheorghe», trecând prin faţa Primăriei Săveni, apoi pe pietonalul oraşului. În faţa procesiunii au mers câţiva credincioşi cu prapuri, iar pelerinii au ţinut ramuri de salcie în mâini. S-au intonat cântări specifice sărbătorii Floriilor. Prin acest pelerinaj am dat o mărturie creştină despre nădejdea noastră în Hristos, într-o lume secularizată şi de multe ori ostilă credinţei. La Biserica «Sfântul Gheorghe» s-a citit Acatistul Intrării Domnului în Ierusalim“, a relatat pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni. 

Acatistul învierii lui Lazăr, în dreptul troiţelor din Roznov

La Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“-Mărăţei 1 din Piatra Neamţ a început sâmbătă după-amiază Pelerinajul de Florii al Protopopiatului Piatra Neamţ. Preoţii şi credincioşii de toate vârstele s-au îndreptat apoi spre Biserica „Sfântul Ioan“ Domnesc. Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ au cântat pe tot parcursul procesiunii cântări specifice Floriilor. „A fost o zi foarte frumoasă. Pe traseul parcurs au fost intonate mai multe cântări dedicate sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim“, a spus pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, care a adresat la finalul pelerinajului un cuvânt de zidire sufletească pentru sutele de pietreni care au rememorat Intrarea Domnului în Ierusalim pe mânzul asinei. 
 
Pelerinajul de Florii de la Târgu Neamţ a început în centrul oraşului cu cirirea din Sfânta Evanghelie. Împreună cu odoarele Bisericii, sfânta cruce, prapuri şi icoana Intrării Domnului în Ierusalim, preoţii şi credincioşii au mers spre Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din oraş. „După ce am ajuns al Biserica «Adormirea Maicii Domnului» s-a oficiat slujba Vecerniei şi s-au citit rugăciuni pentru binecuvântarea pelerinilor. La final s-a citit un cuvânt de învăţătură în care s-a făcut referire la importanţa şi semnificaţia pelerinajului. Oamenii au fost îndemnaţi să participe la cel mai important pelerinaj din viaţa lor, adică la drumul care duce în fiecare duminică şi sărbătoare spre biserică, locul unde se oficiază Sfânta Liturghie“, a mărturisit pr. Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Tg. Neamţ. 
 
Procesiunea dedicată sărbătorii Floriilor la Roznov a început la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi a continuat prin dreptul celor 24 de troiţe din oraş. „De-a lungul anilor, credincioşii noştri au dorit să facă la răspântii de drumuri troiţe. În acest fel, ei au fost ţinuţi mereu în legătură cu Hristos. În dreptul fiecărei troiţe s-a citit un icos şi un condac din Acatistul învierii lui Lazăr. Oamenii i-au aşteptat cu flori şi ramuri de salcie pe slujitorii sfintelor altare şi pe cei care au mers în pelerinaj. Pentru a arăta ospitalitatea lor şi pentru a răsplăti râvna celor care străbat drumul prin dreptul troiţelor, credincioşii au oferit apă şi diferite gustări“, a declarat pr. Vasile Ţoc, protopop al Protopopiatului Roznov, care a amintit că pelerinajul s-a desfăşurat timp de aproape cinci ore. 
 
Pelerinajul de Florii în Protopopiatul Ceahlău a început în parohia Frumosu şi s-a încheiat în parohia Farcaşa. „Ne-am adunat cu toţii la Biserica «Sfântul Dimitrie» din Frumosu, împreună cu enoriaşii satului şi din parohiile învecinate. După sfinţirea ramurilor de salcie am plecat în procesiune spre Biserica «Sfântul Nicolae» din Farcaşa. Spre marea noastră bucurie, s-au adunat peste 300 de credincioşi, care au parcurs împreună cu preoţii Protopopiatului Ceahlău o distanţă de doi kilometri“, a declarat pr. Ionel Cuţuhan, protopop al Protopopiatului Ceahlău.

Manifestare dedicată Floriilor la Paşcani

Credincioşii de la toate parohiile oraşului Paşcani au participat ieri în număr mare la Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Oamenii s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos, apoi s-au îndreptat alături de preoţii lor spre centrul oraşului, unde s-a oficiat o slujbă specială dedicată sărbătorii Floriilor. „Preoţii oraşului au mers cu prapuri, cruci şi icoane spre Piaţa centrală a oraşului, oprindu-se în anumite locuri pentru a rosti ectenii. În faţa Casei de Cultură, soborul de preoţi a oficiat o slujbă specială dedicată Pelerinajului de Florii. S-a ţinut un cuvânt de învăţătură referitor la semnificaţiile Sâmbetei lui Lazăr şi la importanţa Duminicii Floriilor. Pelerinajul de Florii a avut loc astăzi (n.r. ieri) la solicitarea credincioşilor. A fost un moment deosebit de frumos. Am văzut pe chipurile credincioşilor multă bucurie şi speranţă. Oamenii au uitat pentru câteva clipe de necazuri şi au încercat să treacă peste greutăţile legate de relativitatea de zi cu zi. La final, copiii de la mai multe şcoli ale oraşului, îndrumaţi de cadrele didactice, au oferit un moment religios-cultural dedicat sărbătorii Floriilor“, a relatat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani

Niciun comentariu: