vineri, 25 noiembrie 2011

Spovedania şi Împărtăşania, o nevoie absolută

În parohia "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" Buruieneşti - Bivolari, Protopopiatul Iaşi 1, a fost organizată miercuri, 23 noiembrie, o conferinţă cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului. Pr. lect. dr. Adrian Dinu de la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi a susţinut tema "Pregătirea duhovnicească pentru sărbătoarea Naşterii Domnului".

Credincioşii din parohia Buruieneşti-Bivolari, Protopopiatul Iaşi 1, au participat în urmă cu două zile la prima conferinţă din Postul Crăciunului, organizată în Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil". Întâlnirea a fost moderată de pr. paroh Adrian Ştefan Chelaru. În prelegerea expusă, pr. lect. dr. Adrian Dinu a vorbit despre post, Taina Spovedaniei şi Taina Împărtăşaniei. "Spovedania înseamnă pregătirea credinciosului, iar Sfânta Împărtăşanie reprezintă primirea Trupului şi Sângelui Mântuitorului Hristos şi unirea cu Dumnezeu. Spovedania şi Sfânta Împărtăşanie sunt două din cele şapte Sfinte Taine, sunt lucrări sfinte pe care Dumnezeu-Mântuitorul Hristos ni le-a lăsat ca mijloace pentru mântuire. Oricâtă milostenie am face, dacă nu ne cercetăm în faţa lui Dumnezeu, dacă nu ne spovedim şi ne împărtăşim, nu putem avea nădejde de mântuire. Fără asumarea şi punerea în practică a acestei lucrări sfinte nu putem avea mântuire. Necesitatea Sfintei Spovedanii şi a Sfintei Împărtăşanii este o nevoie absolută. Nu putem simţi în suflet pacea duhovnicească, liniştea lăuntrică, dacă nu ne spovedim şi nu ne împărtăşim. Părintele Cleopa Ilie, fost duhovnic al Mănăstirii Sihăstria, ne spune în una din cărţile Cuvioşiei Sale că trebuie să ne spovedim cu regularitate şi să păstrăm o anumită rânduială", a amintit pr. lect. dr. Adrian Dinu, care a continuat să vorbească despre modul în care creştinul trebuie să se mărturisească.

"Spovedania trebuie făcută cu părere de rău"

"Cei care duc o viaţă duhovnicească înaltă reuşesc să se spovedească o dată la 40 de zile. Nu ar trebui să ne limităm în a primi Sfânta Împărtăşanie doar de patru ori pe an. Creştinul ar trebui să se împărtăşească mai des şi să se pregătească mai mult. Unele persoane vin cu frică la spovedanie. Preotul este doctorul nostru sufletesc, căruia trebuie să-i spunem fără nici o ruşine tot ceea ce avem pe suflet. În timpul Sfintei Spovedanii, preotul este doar cel care ascultă mărturisirea creştinului, noi aşezându-ne în genunchi în faţa Mântuitorului Hristos. Spovedania trebuie făcută cu părere de rău, cu toată osârdia şi cu dorinţa de a face bine. Trebuie să ne recunoaştem nevrednicia, păcătoşenia, pentru că Taina Spovedaniei este un botez al lacrimilor, este o apă curăţitoare. Sfânta Împărtăşanie este lucrul de căpetenie în viaţa noastră pentru că prin primirea Trupului şi a Sângelui Mântuitorului Hristos ne curăţim sufletele şi primim sănătate trupească. Liniştea şi pacea se dobândesc de la Hristos prin primirea Trupului şi a Sângelui Său, dar şi prin rugăciune. Astfel, toate ni se vor adăuga nouă, după cum ne spune Sfânta Scriptură: "Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, şi toate acestea se vor adăuga vouă" (Matei 6-33)", a spus pr. lect. dr. Adrian Dinu.

Ample lucrări de construcţie la ansamblul parohial

Parohia Buruieneşti - Bivolari este formată din 60 de familii, majoritatea oamenilor lucrând în agricultură. Prima biserică din acest sat a existat până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a fost distrusă. Din ansamblul bisericesc a rămas doar clopotniţa. Începând cu anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, s-a început ridicarea noii biserici. Lucrările au fost coordonate de pr. Iulian Ancuţa de la parohia Tabăra - Bivolari. În prezent, construcţia sfântului lăcaş din Buruieneşti este finalizată. De la 1 septembrie 2011 în parohia Buruieneşti a fost numit preot paroh pr. Adrian Ştefan Chelaru. Cu ajutorul unor sponsori s-a cumpărat o centrală pe lemne şi s-a montat instalaţia termică. Lucrările care mai sunt de realizat sunt următoarele: construcţia unui gard în jurul bisericii, izolaţia termică exterioară, instalaţia electrică în biserică şi în exterior, finisarea pereţilor şi pregătirea lor pentru pictură, montarea parchetului, construcţia sfintei mese, ridicarea casei sociale şi a celei parohiale, consolidarea turnului clopotniţă. De asemenea, biserica necesită împodobirea cu obiecte de cult şi mobilier. Persoanele care doresc să sprijine lucrările parohiei Buruieneşti pot face donaţii în contul RO26INGB0000999901082090, deschis la ING Bank, sau pot suna la numărul de telefon 0743. 117.963 (pr. paroh Adrian Ştefan Chelaru).

Niciun comentariu: