marți, 8 noiembrie 2011

Binecuvântări arhiereşti în patru parohii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, au resfinţit duminică, 6 noiembrie, Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din parohia Cajvana, Protopopiatul Suceava 1. Evenimentul a avut loc la împlinirea a 100 de ani de la sfinţirea acestui lăcaş de închinăciune. Alături de IPS Teodosie şi IPS Pimen au slujit Sfânta Liturghie 40 de preoţi şi diaconi, în prezenţa a peste 3.500 de credincioşi. "A fost o bucurie extraordinară pe care am citit-o pe chipurile credincioşilor, mai ales că pentru o scurtă perioadă de timp am fost păstorul acestei comunităţi care poartă o mare evlavie şi dragoste faţă de Biserica noastră", a relatat pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1. La biserica parohiei Cajvana au fost realizate în ultimii zece ani mai multe lucrări de înnoire şi înfrumuseţare, care au fost coordonate de pr. paroh Vasile Iulian Davidoaia şi de pr. slujitor Gheorghe Davidoaia. Cei doi preoţi au primit rangul de iconom stavrofor, la finalul Sfintei Liturghii. "Lucrările s-au derulat cu jertfă şi credinţă, având sprijinul tuturor credincioşilor. A fost o atmosferă sărbătorească. La finalul slujbei s-au împărţit 2.000 de pachete cu alimente celor prezenţi, gândindu-ne că această sărbătoare se desăvârşeşte cu agapa frăţească, care este una din faptele milei sufleteşti. În timpul agapei frăţeşti copiii şi tinerii din Cajvana, îmbrăcaţi în costume naţionale, au susţinut un concert de muzică religioasă şi patriotică", a spus pr. paroh Vasile Iulian Davidoaia.

PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a sfinţit duminică, 6 noiembrie, Paraclisul cu hramurile "Sfântul Vasile cel Mare" şi "Sfinţii 40 de Mucenici" al parohiei Dragomireşti, Protopopiatul Piatra Neamţ. Sfântul lăcaş din lemn a fost ridicat anul acesta pentru oficierea sfintelor slujbe pe timp de iarnă. Fondurile necesare au provenit de la primarul comunei Dragomireşti, Vasile Panaite. "Slujba de sfinţire a fost oficiată de PS Calinic Botoşăneanul, după săvârşirea Sfintei Liturghii. Cu acest prilej, pr. paroh Mihai Meraru a fost hirotesit iconom, iar celor care au ajutat la ridicarea bisericii li s-au oferit distincţii de vrednicie. În cadrul slujbei, tânărul Ionel Ababei a fost hirotonit diacon", a declarat pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ.

Slujbe de sfinţire în protopopiatele Buhuşi şi Sascut

PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a sfinţit sâmbătă, 5 noiembrie, Biserica "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din filia Lespezi a parohiei Gârleni, Protoieria Buhuşi. Lucrările la acest sfânt lăcaş au început în anul 1996 şi s-au derulat pe parcursul a zece ani, întrucât filia Lespezi are o comunitate mică de credincioşi ortodocşi. "În acest sat majoritatea localnicilor sunt catolici, credincioşii ortodocşi fiind mai puţini. Enoriaşii au sprijinit şi ridicarea unui aşezământ social. Amintim că în satul Lespezi există o biserică veche de la 1785 închinată Sfântului Ierarh Nicolae, care nu mai corespunde nevoilor spirituale ale enoriaşilor. Părintele Toader Lazăr s-a ocupat de ridicarea noii biserici. Pentru osteneala pe care a depus-o, părintele Toader Lazăr a primit din partea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul rangul de iconom stavrofor. Au fost oferite distincţii de vrednicie celor care au susţinut ridicarea acestui lăcaş de închinăciune. Mulţumim credincioşilor care au dat dovadă de râvnă şi de credinţă la ridicarea bisericii din Lespezi", a relatat pr. Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuşi. Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din filia Godineştii de Jos, a parohiei Godineşti - Vultureni, Protopopiatul Sascut, a fost resfinţită duminică, 6 noiembrie, de PS Ioachim Băcăuanul. Lăcaşul de închinăciune a intrat în urmă cu cinci ani într-un proces de restaurare, sub coordonarea părintelui paroh Laurenţiu Constantin Adumitroaei. În această lucrare şi-au adus contribuţia credincioşii din parohie, Primăria Vultureni şi domnul Ion Chiriac, fiu al satului. "Cu toate că vremea a fost rece, cei peste 500 de credincioşi au dovedit o căldură sufletească extraordinară. Pentru toate eforturile depuse, de pr. paroh Laurenţiu Constantin Adumitroaei a primit rangul de iconom stavrofor", a amintit pr. Ioan Negoiţă, protopop al Protoieriei Sascut.

Niciun comentariu: