joi, 9 septembrie 2010

„Tinerii ne împrumută din bucuria de a răspândi binele“

În parohia Podoleni II se desfăşoară de mai mulţi ani activităţi catehetice, sportive şi recreative. Tinerii şi copiii participă la sfintele slujbe, în cadrul cărora oferă răspunsurile liturgice. Pentru copiii şi tinerii din parohia Podoleni II, Protopopiatul Roznov, s-au înfiinţat cercuri de literatură, încondeiat ouă, de pictură pe sticlă etc. Tot în cadrul bisericii parohiale, fiii enoriaşilor din Podoleni II desfăşoară activităţi sportive (fotbal, tenis, şah, drumeţii, jocuri de încredere, jocuri de exterior etc.). "Tinerii învaţă să se roage în biserică, dar totodată au nevoie să se şi distreze. Dacă se distrează împreună trebuie să înveţe să se roage împreună. Pe lângă activităţile liturgice desfăşurăm multe activităţi recreative, culturale şi de altă natură. Ceea ce ne bucură e participarea efectivă a tinerilor şi copiilor care au nevoie să li se acorde atenţie, să se cunoască şi să-şi transmită sentimente de preţuire, de încredere. Motivaţiile tinerilor sunt din adâncul fiinţei lor. Ei au nevoie să fie împreună, au nevoie de atenţie, de o prezenţă călduroasă, plină de afecţiune, din partea coordonatorului", a explicat pr. paroh Bogdan Frăsilă.

"Părinţii copiilor ne încurajează că ceea ce facem este bine"

Activităţile cu tinerii şi copiii din parohia Podoleni II sunt sprijinite de părinţi. Copiii oferă răspunsurile liturgice la strană, înseninând prin prezenţa lor întreaga comunitate. "Tinerii ne împrumută din bucuria de a răspândi binele. Atunci, ca un răspuns la iubirea lor, vin şi părinţii copiilor, susţinându-ne nu doar material, ci şi cu încurajarea şi încrederea că ceea ce facem este bine. Toate activităţile desfăşurate cu tinerii din parohia Podoleni II au ca ţintă formarea lor ca şi creştini. Dacă toate programele nu conduc spre Hristos prin rugăciune, prin Taina Spovedaniei, prin Taina Euharistiei, ele trebuie abandonate. Ţelul nostru este să-i apropiem pe copii de Hristos. Tot timpul accentul cade pe participarea liturgică, deşi ei poate nu înţeleg lucrul acesta", a mai adăugat pr. paroh Bogdan Frăsilă, care ne-a oferit câteva detalii despre tema "Biserica, spaţiul bucuriei şi al libertăţii tinerilor", pe care a susţinut-o ieri la conferinţa cu preoţii din Protopopiatul Roznov. "Tema trebuie să-şi îndeplinească scopul în ideea de a-i stimula pe păstorii de suflete să îi atragă pe tineri la biserică, astfel încât aceştia să se împărtăşească de toată bogăţia harului. Cel mai important este să stârnim motivaţia, iar aceasta să se consolideze. Orice presiune nu poate stârni interesul coordonatorului. Păstorul de suflete trebuie să aibă o motivaţie personală, să conştientizeze că misiunea lui este să-i apropie pe oamenii de toate vârstele de Dumnezeu. Nu mă aştept ca toţi preoţii să desfăşoare activităţi cu tinerii şi copiii în parohii, dar sperăm ca în urma acestei conferinţe măcar doi, trei părinţi să înceapă să lucreze cu micii creştini", a afirmat pr. paroh Bogdan Frăsilă (foto).

Corul copiilor din parohia Podoleni II

Corul "Floarea" al Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" - Podoleni II funcţionează din anul 2004, iar actuala denumire a primit-o de la PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în 2006, la sfinţirea sfântului lăcaş. "De-a lungul timpului am avut grijă să selectăm noi membri. Corul nu se supune exigenţelor muzicale, dar ideea e că se cântă omofon, copiii au învăţat să dea răspunsurile la Sfânta Liturghie, astfel încât nu au nevoie de cântăreţ la slujbă", a explicat pr. paroh Bogdan Frăsilă.

Niciun comentariu: