joi, 2 septembrie 2010

Te Deum la începutul anului bisericesc

La Catedrala arhiepiscopală din Roman s-au oficiat ieri Sfânta Liturghie şi un Te Deum, cu ocazia începutului noului an bisericesc. Cele două slujbe au fost săvârşite de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

În catedralele din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, precum şi în mănăstiri, schituri sau biserici de parohie, s-au săvârşit ieri slujbe de Te Deum prilejuite de începutul anului bisericesc. Credincioşii din Roman au participat ieri la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor de preoţi, consilieri şi inspectori ai Centrului Eparhial Roman. În cadrul Sfintei Liturghii, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului l-a hirotonit preot pe părintele diacon Iustin Onofrei, pe seama Catedralei arhiepiscopale din Roman. La finalul celor două slujbe, Preasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a amintit că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a statornicit, în urmă cu doi ani, ca, în cadrul Bisericii noastre, prima zi a anului bisericesc să se prăznuiască într-un mod cu totul deosebit. "Ziua de 1 septembrie este specială, pentru că întruchipează toată creaţia lui Dumnezeu. Sfinţii Părinţi au statornicit curgerea anului bisericesc astfel încât toate să se mişte în jurul lui Hristos, Care este în mijlocul istoriei. Apariţia lui Hristos s-a petrecut în mijlocul creaţiei, astfel încât să devină axa istoriei şi toate să se focalizeze în jurul Lui", a spus PS Părinte Ioachim Băcăuanul, care a amintit faptul că pe 1 septembrie sunt serbaţi şi Sfinţii Dionisie Exiguul, Isus al lui Navi şi Simeon Stâlpnicul.

"Fiecare zi reprezintă un stâlp al Bisericii"

"Sf. Simeon Stâlpnicul, care a stat timp de 47 de ani pe un stâlp, este pomenit pe 1 septembrie, amintind astfel că fiecare zi reprezintă un stâlp al Bisericii, sărbătorind un sfânt care este o icoană a credincioşilor. Tot astăzi (n.r. - ieri) îl pomenim pe Isus al lui Navi, ce Îl simbolizează pe Hristos, Care avea să mântuiască lumea. Aşa cum Isus al lui Navi a condus poporul ales în Ţara Făgăduinţei, aşa conduce Hristos Biserica către împărăţia lui Dumnezeu. Dacă nu am avut prilejul în cursul anului bisericesc ce a trecut să aducem în sufletele noastre mila lui Dumnezeu, din cauză că ne-am îndepărtat de El prin fărădelegile noastre, iată că avem prilejul, retrăind acelaşi ciclu de sărbători, să atragem mila Lui în anul următor. Să retrăim fiecare eveniment bisericesc, fiecare sărbătoare, fiecare praznic împărătesc, care împodobesc anul bisericesc, astfel încât să urcăm încă o treaptă către împărăţia lui Dumnezeu", a îndemnat PS Ioachim Băcăuanul.

Niciun comentariu: