Copiii înscrişi la Grădiniţa "Buna Vestire" din Iaşi au început ieri cursurile pentru anul şcolar 2010-2011. La ora 9:00 a fost oficiată o slujbă de Te Deum la sediul "Buna Vestire" de pe str. Costache Negri de către pr. Bogdan Racu, referent în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor, ca delegat al Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pr. Sebastian Teacu, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de pr. Puiu Răzvan Aonofriesei, referent în cadrul Biroului de Asistenţă religioasă "Diaconia" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. La sediul grădiniţei de pe strada Gavriil Musicescu slujba Te Deumului pentru deschiderea anului şcolar 2010-2011 a fost săvârşită de pr. Bogdan Racu, pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi pr. asist. dr. Ioan Valentin Istrati, redactor-şef al portalului doxologia.ro. La final, pr. Bogdan Racu a stropit cu Agheazmă încăperile Grădiniţei "Buna Vestire" şi a rostit un cuvânt pentru copiii şi părinţii prezenţi. "Ne-am rugat ca prin înţelepciune, viaţă bună şi dreaptă credinţă copiii să fie bucurie părinţilor lor şi întărire Bisericii noastre Ortodoxe. În acest sens părinţii i-au încredinţat pe copii astăzi (n.r. ieri) purtării de grijă a lui Dumnezeu, a Sfântului Ierarh Varlaam, care ocroteşte această grădiniţă, şi parohiei Talpalari, care este ocrotită de Maica Domnului şi de Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul", a amintit pr. Bogdan Racu.
"Am analizat lucrurile care pot fi făcute mai bine"
La evenimentul de ieri au mai participat conducerea grădiniţei şi personalul care se vor ocupa de educarea copiilor. Oana Strugariu, directorul educativ al Grădiniţei "Buna Vestire", şi-a exprimat nădejdea ca acest nou început de an al preşcolarilor să fie "sub îndemnul iubirii, al credinţei, al grijii faţă de aproapele". "Copiii au primit cu bucurie întoarcerea la grădiniţă, reîntâlnirea cu colegii, cu grupa, cu jucăriile lor. Ne dorim ca ei să fie cu inimile deschise astfel încât noi, educatorii, să putem oferi toată dragostea şi toată învăţătura spre a deveni nişte oameni aşa cum îi dorim şi cum societatea are nevoie. Doresc tuturor copiilor, cadrelor didactice şi părinţilor un an bun", a declarat directorul educativ Oana Strugariu. Pe 28 august s-a încheiat Grădiniţa de vară, care a derulat diverse activităţi pe parcursul săptămânilor tematice, copiii fiind încântaţi de activităţile propuse. "Ne dorim ca în anii următori să putem dezvolta acest proiect pentru a-l face mai bun cu fiecare an. Fiecare zi este pentru pentru noi una în care vrem să facem lucruri mai bune. Am făcut un bilanţ şi am analizat lucrurile care pot fi făcute mai bine. Ne dorim să punem foarte mult accent pe educaţie. Este de fapt scopul pe care Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi l-a propus prin înfiinţarea Fundaţiei "Varlaam Mitropolitul". Ne concentrăm cu precădere asupra formării copiilor sub toate aspectele şi avem în vedere îmbinarea dintre trup, suflet şi minte", a mai adăugat Oana Strugariu.
Grădiniţa "Buna Vestire", de patru ani în Iaşi
Grădiniţa "Buna Vestire", inaugurată pe 15 septembrie 2006, este o componentă a proiectului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei cu titlul "Grădiniţa creştină". Unitatea de învăţământ are program prelungit (7:00-19:00), este autorizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin OM nr. 5349/2006 şi se susţine prin autofinanţare. Grădiniţa este, într-un fel, şi rodul parteneriatului "Religia în viaţa preşcolarilor", încheiat între Fundaţia "Solidaritate şi Speranţă" şi grădiniţele "Sf. Nicolae", "Sf. Cuv. Parascheva" şi "Sf. Sava" din Iaşi. Parteneriatul se desfăşoară din anul 1997 şi constă în susţinerea de activităţi cu conţinut moral-religios de către asistenţi educaţionali cu pregătire teologică din cadrul Fundaţiei. Preşcolarii sunt formaţi din punct de vedere intelectual şi moral-religios, având posibilitatea, cu acordul părinţilor, să participe la sfintele slujbe sau să înveţe rugăciuni. În fiecare săptămână au loc activităţi de limba engleză, activităţi de dans şi gimnastică aerobică, activităţi de şah, de teatru de păpuşi şi activităţi de pictură pe sticlă, în funcţie de grupele din care fac parte preşcolarii. Instituţia beneficiază de asistenţi educaţionali cu pregătire teologică care desfăşoară diverse activităţi moral-religioase.
"Privesc cu încredere acest început de an şcolar"
Părinţii şi copiii au păşit cu emoţie pragul grădiniţei. Ei sunt mulţumiţi de condiţiile oferite, dar în mod special de procesul educaţional. "Am doi copii înscrişi la Grădiniţa "Buna Vestire". Sper că se vor adapta uşor pentru că am încredere în personalul de aici. Mi-a plăcut locaţia şi am fost mulţumită de procesul educaţional", a spus Mirela Cherciu.
"În timpul slujbei copilul meu chiar a început să cânte alături de slujitori"
"Îmi doresc să învăţ multe lucruri frumoase la grădiniţă. Mie îmi plac jucăriile şi măsuţele. Îmi pare bine că sunt la grădiniţă cu frăţiorul meu", a declarat George Cherciu. "Am avut copilul înscris şi la Grădiniţa de vară. Sunt mulţumită de pregătirea educatoarelor. Privesc cu încredere acest început de an şcolar, mai ales că atmosfera de început a fost foarte plăcută. În timpul slujbei copilul meu chiar a început să cânte alături de slujitori. Copilul s-a integrat, iar eu de-abia aştept să plec pentru a-l lăsa pe mâini bune", a mărturisit o altă mămică, Cristina Pipa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu