miercuri, 15 septembrie 2010

Binecuvântarea lucrărilor Bisericii „Învierea Domnului“

Peste 500 de credincioşi au participat sâmbătă la sfinţirea Bisericii "Învierea Domnului" din parohia Bicaz Chei, Protopopiatul Piatra Neamţ. Sfântul lăcaş a fost ridicat prin osârdia credincioşilor şi cu sprijinul autorităţilor locale.

Biserica parohiei Bicaz Chei II a fost târnosită în urmă cu două zile de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. De dimineaţă Părintele Mitropolit a fost întâmpinat la intrarea în sat de călăreţi îmbrăcaţi în costume naţionale. În apropierea curţii parohiale, soborul de preoţi, autorităţile locale şi credincioşii l-au aşteptat pe ierarhul locului. Slujba de sfinţire a avut loc mai întâi în exterior şi apoi la interior. Cu acest prilej a fost târnosită şi clopotniţa, aflată lângă sfântul lăcaş închinat Învierii Domnului. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă pe 26 septembrie 1999 de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Pictura a fost realizată de pictorii Daniel şi Dan Adăscăliţei, prin contribuţia enoriaşilor, între anii 2007-2008. Complexul parohial mai cuprinde, pe lângă biserică şi clopotniţă, casă mortuară, casă socială şi o cantină.

Chemarea celor care fac parte din Biserica lui Hristos

La finalul slujbei, pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, a remarcat că enoriaşii din parohia Bicaz Chei cinstesc Sfânta Cruce prin osteneala lor, timp de 11 ani, la ridicarea Bisericii "Învierea Domnului". Părintele Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre chemarea pe care o au cei care fac parte din Biserica lui Hristos, de a fi propovăduitori, mărturisitori şi apărători ai dreptei credinţe. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan i-a îndemnat pe oameni să se îndrepte spre Sfânta Biserică pentru a lua putere de la Hristos şi pentru a dobândi odihna sufletească pe care o răspândeşte aceasta. Părintele paroh Marin Dumitru a mulţumit tuturor celor care au contribuit la ridicarea sfântului lăcaş, dar şi a celorlalte clădiri ale ansamblului parohial. IPS Teofan i-a oferit părintelui paroh rangul de iconom stavrofor, primarului comunei Bicaz Chei, Gheorghe Oniga, Crucea Moldavă, iar altor credincioşi care s-au evidenţiat în sprijinirea lucrărilor, distincţii de vrednicie. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a citit apoi o rugăciune de dezlegare.

Niciun comentariu: