marți, 30 iunie 2015

„Zilele Betleemului Ştefanian“, ediţia a III-a

Credincioşii din Oneşti sunt aşteptaţi timp de două zile la manifestările prilejuite de cinstirea ctitorului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Borzeşti, Protopopiatul Oneşti, judeţul Bacău. Evenimentele religioase şi culturale au menirea de a readuce în conştiinţa oamenilor contribuţia Sfântului Voievod Ştefan cel Mare în istoria Moldovei şi a ţării.
La Biserica voievodală din Borzeşti, judeţul Bacău, vor avea loc în perioada 1-2 iulie 2015 „Zilele Betleemului Ştefanian“, ediţia a III-a. Proiectul reprezintă un rezultat al parteneriatului dintre Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Biserica Voievodală din Borzeşti, Asociaţia „Betleemul Ştefanian“, Asociaţia Culturală „Filomelos“, Colegiul Naţional „Dimitrie Cantemir“ şi Şcoala Generală „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ din Oneşti, derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Mâine, 1 iulie 2015, de la ora 17:00, se va săvârşi slujba Vecerniei şi a Litiei închinată Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, iar de la ora 18:30 va avea loc recepţia lucrărilor finanţate de Consiliul Local Oneşti la Muzeul de Cultură şi Artă Religioasă Borzeşti. De la ora 19:00, trupa de teatru „Alpha“ va prezenta sceneta „Ştefan Vodă din legendă“, iar apoi vor fi prezentate referatele „Legătura lui Vasile Alecsandri cu plaiurile Borzeştilor“ (prof. dr. Boghiu Emilia) şi „Contribuţia Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt la dezvoltarea culturii naţionale“ (prof. dir. Abaza Ion). În continuare, câştigătorii Concursului „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare - credinţă, istorie şi legendă“ vor fi premiaţi de organizatori. Joi, 2 iulie 2015, de la ora 9:30, se va săvârşi Sfânta Liturghie, în cadrul căreia răspunsurile liturgice vor fi oferite de Grupul psaltic „Filomelos“. Parastasul pentru ctitorii bisericii din Borzeşti va fi urmat de un concert de cântece patriotice şi de agapa frăţească pentru pelerini. „Vă aşteptăm cu bucurie să redescoperim valorile religioase, istorice şi de legendă care gravitează în jurul Bisericii din Borzeşti. Dorim să ne readucem în conştiinţă contribuţia Sfântului Voievod Ştefan cel Mare în viaţa şi în istoria noastră“, s-a exprimat părintele paroh Cautiş Petrică.

Biserică ridicată pe locurile copilăriei Sfântului Voievod Ştefan

Biserica din Borzeşti este ctitoria lui Ştefan cel Mare din anul 1494, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru că pe aceste meleaguri s-a născut şi a copilărit marele voievod. Acest sfânt locaş este un dar în amintirea prieteniei pe care voievodul a avut-o cu Mitruţ. Biserica a suferit mai multe reparaţii de-a lungul timpului, fiind puternic afectată de cutremurul din 1977. A fost reparată şi restaurată, iar lucrările au fost finalizate în anul 1994, când a fost oficiată o slujbă arhierească, în prezenţa a mii de credincioşi. În anii ce au urmat s-a dorit ca locaşul de închinăciune să fie împodobit cu pictură interioară. Pictura a fost realizată de pictorul Grigore Popescu. În anul 2004, la Borzeşti s-au sărbătorit 500 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ştefan cel Mare. În anul 2008, odată cu ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de arhiepiscopie, biserica din Borzeşti a fost resfinţită de un sobor de peste 30 de ierarhi, alături de preoţii şi diaconii slujitori.

Niciun comentariu: