sâmbătă, 13 iunie 2015

„Floralia“ a oferit ieşenilor o serată grecească

Cu prilejul împlinirii a 155 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi, Ansamblul vocal-instrumental „Floralia“ al aceleiaşi instituţii a susţinut un concert deosebit de muzică grecească. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui public numeros, care a fost servit cu acest prilej cu delicatese specifice greceşti. 

Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Mihai Eminescu“ din Iaşi a fost timp de mai bine de o oră loc de manifestare a cântului grecesc. Marţi, 9 iunie 2015, Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi a înscris în seria manifestărilor dedicate împlinirii a 155 de ani de existenţă serata de muzică şi poezie grecească „În căutarea Euterpei“. În faţa publicului ieşean au interpretat o serie de compoziţii muzicale membrii Ansamblului vocal-instrumental „Floralia“ al Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi, dirijaţi de lect. univ. dr. Zamfira Dănilă. Piesele muzicale deosebite au fost completate de poeme de Iota Partheniou, în traducerea lui Valeiu Mardare, interpretate de studenta Alexandra Vieru şi de studentul Mihai Afloroaiei de la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi. Soliştii corului au fost studenţii Georgiana Dăriescu (compoziţie-jazz şi muzică uşoară), Dragoş Chelariu, Andrei Berbeci şi Adrian Dornescu (muzică religioasă). „Concertul a fost organizat pentru a oferi studenţilor de la specializarea Muzică religioasă ocazia de a învăţa mai frumos şi mai plăcut limba neogreacă, prin intermediul muzicii tradiţionale. O altă idee a programului a fost legată de poezia contemporană elenă. Prin colaborare cu prof. Valeriu Mardare, doi tineri actori au recitat din traducerile poetesei greci Iota Partheniou“, a menţionat lect. univ. dr. Zamfira Dănilă, care a adăugat că prin intermediul evenimentului s-a dorit redarea ethosului cântării greceşti, cu ajutorul unor instrumente.

„Am avut parte de un public minunat“

Spectacolul „În căutarea Euterpei“ s-a bucurat de prezenţa deosebită a părintelui conferenţiar doctor Florin Bucescu, care a înfiinţat acum un deceniu Corul „Floralia“. „Suntem foarte mulţumiţi pentru că genul religios a prins puţin la Universitatea de Arte din Iaşi. Aceasta, deoarece s-a înfiinţat specializarea de muzică bizantină. În cadrul acestei specializări, se studiază şi această muzică“, a mărturisit pr. conf. dr. Florin Bucescu. Dragoş Chelariu, student în anul III la specializarea Muzică religioasă, primul dintre solişti care a deschis seara grecească, prin interpretarea melodiei greceşti „Doisprezece soldaţi“, a apreciat efortul depus de lect. univ. dr. Zamfira Dănilă, dar şi de colegii din cor. „Am avut parte de un public minunat, care a interacţionat armonios cu ansamblul nostru. Ne dorim ca astfel de evenimente să fie cât mai numeroase, pentru a crea astfel o punte între oraşul Iaşi şi Grecia, atât de iubită de mulţi români, pentru muzica bizantină şi pentru tezaurul ortodox, reprezentat de sfintele biserici“, s-a exprimat tânărul student Dragoş Chelariu. La ieşirea din aula BCU, participanţii au fost serviţi cu dulciuri şi băuturi specifice greceşti.

Niciun comentariu: