marți, 9 iunie 2015

Poartă către cer în oraşul Bacău

Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt“ din cartierul băcăuan Şerbăneşti a fost sfinţită duminică, 7 iunie 2015, de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. Cu acest prilej au fost binecuvântate şi lucrările Centrului educaţional-catehetic „Didascalos“.

În Duminica Tuturor Sfinţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfinţirii bisericii închinate Pogorârii Sfântului Duh, aflată în cartierul Şerbăneşti din Bacău. Din soborul preoţilor a făcut parte şi pr. Costică Busuioc, protopop al Protopopiatului Bacău. În cadrul Sfintei Liturghii, oficiată pe un podium special amenajat, chiariarhul locului a rostit mai multe rugăciuni pentru ca Bunul Dumnezeu să reverse ploaie peste pământul însetat. Ierarhul i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit la edificarea bisericii nou-sfinţite, astfel că a oferit din partea Centrului eparhial Roman mai multe distincţii de vrednicie. „În această zi, voi sunteţi aidoma voievozilor din vechime, ctitori şi binefacători ai Bisericii lui Dumnezeu“, a subliniat IPS Părinte Ioachim în cuvântul adresat celor prezenţi. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, s-au acordat distincţii părintelui Ioan Ferchiu, cel care a coordonat lucrările la sfântul locaş la începuturile existenţei sale, părintelui paroh Adrian Ghinea şi părintelui slujitor Vasile Busuioc. În semn de mulţumire adusă Preabunului Dumnezeu, timp de 40 de zile, în biserica din Şerbăneşti se va oficia, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Sfânta Liturghie.

Două decenii de jertfă

Demersurile pentru ridicarea bisericii din Şerbăneşti au fost iniţiate de părintele Ioan Ferchiu, aceasta străjuind în prezent intrarea din partea de nord a oraşului Bacău. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1996 de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, pe un teren donat de familia Ţonea la intersecţia dintre Calea Romanului şi Bulevardul Unirii. De la început, s-a dorit ca această ctitorie moldovenească să fie o emblemă peste secole care să definească, prin dimensiunea zidurilor, tăria neclintită a credinţei ortodoxe pe aceste plaiuri. În conturarea siluetei noii biserici s-au îmbinat împreună cu materialele de construcţie şi dragostea, truda, jertfelnicia, neodihnele tuturor credincioşilor ce au dorit să vadă împlinită sfânta ctitorie. Din anul 2003, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim l-a numit paroh pe părintele Adrian Ciprian Ghinea, pentru a-l sprijini pe părintele Ioan Ferchiu în activitatea pastoral-misionară şi pentru a da un impuls lucrărilor de şantier. Din anul 2014, părintele Vasile Busuioc a fost numit slujitor la acest sfânt locaş. Locaşul de închinăciune s-a ridicat prin contribuţia enoriaşilor, Consiliului Local Bacău, a Primăriei Bacău şi a unor instituţii şi sponsori. În perioada următoare, vor începe lucrările de pictură la interior.

Niciun comentariu: