luni, 10 februarie 2014

Sărbătoarea Sfântului Haralambie în Moldova

Biserica noastră îl pomeneşte pe 10 februarie pe Sfântul Mare Mucenic Haralambie. În mai multe lăcaşuri de închinăciune se va oficia Sfânta Liturghie. De asemenea, credincioşii vor lua la casele lor Agheasma mică din ziua Sfântului Haralambie, având speranţa că Dumnezeu, prin sfinţii Săi, le va ocroti gospodăriile.
 
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Haralambie“, aflată lângă Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, îşi serbează azi hramul. Aseară, de la ora 17:00, s-au oficiat Vecernia unită cu Litia şi Acatistul Sfântului Haralambie. Programul liturgic va continua azi cu Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi. „În ziua pomenirii Sfântului Haralambie, vom săvârşi mai întâi slujba Aghesmei mici. Această slujbă se oficiază pentru că Sfântul Haralambie este cunoscut ca fiind tămăduitor de boală. S-a format tradiţia ca de hram să se oficieze Agheasma mică, ce va fi urmată de Utrenia, Sfânta Liturghie şi pomenirea ctitorilor. Aşteptăm pe toţi credincioşii la acest moment de rugăciune, mai ales că în biserica noastră se află un fragment din moaştele Sfântului Haralambie, aşezat într-un frumos baldachin“, a menţionat pr. paroh Radu Brânză. La finalul slujbei de aseară, toţi credincioşii au primit câte un pachet cu alimente din partea consiliului şi comitetului parohial. Amintim că prin intermediul Cantinei „Sfântul Mare Mucenic Haralambie“, parohia „Sfântul Haralambie“ din Iaşi oferă săptămânal hrană caldă persoanelor nevoiaşe. 
 
Tot azi, vor îmbrăca straie de sărbătoare Biserica cu hramurile „Sf. M. Mc. Pantelimon“ şi „Sfântul Haralambie“ din cartierul ieşean Tg. Cucu, parohia „Sf. Haralambie“ din Tg. Neamţ, parohia Şoimăreşti, Protopopiatul Tg. Neamţ, şi Biserica „Sfântul Haralambie“ a Spitalului de Psihiatrie Burdujeni din Suceava. 
 
În Episcopia Huşilor îşi cinsteşte ocrotitorul parohia Laza, Protopopiatul Vaslui, şi Biserica cu hramurile „Sfântul Gheorghe“ şi „Sfântul Haralambie“ din Huşi. Prima biserică din Laza este atestată la 1780, însă, fiind din lemn, s-a uzat foarte mult. În anul 1919 s-a sfinţit o nouă biserică din cărămidă. Întrucât în acele vremuri era o molimă care provoca moartea animalelor, noul sfânt lăcaş a fost închinat Sfântului Haralambie. 
 
În bisericile din zona Câmpulung Moldovenesc se oficiază, în ziua pomenirii Sfântului Haralambie, Agheasma mică. În cadrul acestei slujbe, preoţii citesc mai multe rugăciuni de binecuvântare a tărâţei şi a făinei pe care o dau animalelor ca să fie ferite de boală. Ziua Sfântului Haralambie este a doua sărbătoare din această lună, după cea a Sfântului Trifon, când se oficiază Agheasma mică.

Niciun comentariu: