vineri, 21 februarie 2014

„Românii din străinătate sunt preocupaţi de rugăciune“

În perioada 6-12 februarie 2014, un grup de tineri din cadrul Asociaţiei Tineretul Ortodox Român (ATOR) - filiala Paşcani, sub îndrumarea părintelui Dumitru Rusu şi a părintelui Ionuţ Ailincăi, a mers în pelerinaj la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ din Namur - Belgia. Membrii atoreni i-au vizitat pe prietenii lor care fac parte din frăţia tinerilor ortodocşi Nepsis din Belgia.

Un grup de tineri din cadrul ATOR - filiala Paşcani a fost prezent, timp de o săptămână, în Belgia, pentru a-i cunoaşte pe membrii Asociaţiei Nepsis din Belgia şi pe pr. Ciprian Grădinaru, parohul bisericii din Namur. Membrii atoreni au fost cazaţi la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ din Namur, unde au aflat mai multe lucruri despre Ortodoxia românească din străinătate. Maicile de la mănăstire s-au ostenit în fiecare zi cu pregătirile şi au bucurat cu bucate calde. Dragostea acestora, manifestată prin grija faţă de aproapele, i-a atras pe românii aflaţi chiar şi în afara graniţelor Belgiei. Părintele Ciprian Grădinaru, prin bunăvoinţa lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, şi cu ajutorul credincioşilor, a reuşit să ridice mănăstirea din Namur. Aici, zeci de români împreună cu pruncii lor vin de la zeci şi chiar sute de kilometri distanţă pentru a se ruga în cadrul Sfintei Liturghii. „Oricine păşeşte pragul acestei aşezări monahale poate simţi unitatea care există între credincioşi. După săvârşirea Sfintei Liturghii, românii servesc o masă caldă împreună, pregătită de maici şi de credincioşii rânduiţi. După agapă, credincioşii zăbovesc pentru cuvântul de folos pe care-l împărtăşeşte părintele Ciprian Grădinaru sau un alt slujitor invitat. Apoi, au loc discuţii cu cei prezenţi despre ceea ce îi macină cu privire la viaţa lor duhovnicească şi la viaţa de zi cu zi. Dialogul intens nu este perturbat însă de prezenţa copiilor. Aceştia au şi ei un loc special amenajat, în care fie o măicuţă, fie un părinte desemnat de grup îi supraveghează pe timpul desfăşurării convorbirilor duhovniceşti. Românii din străinătate sunt preocupaţi de rugăciune. Îşi doresc din tot sufletul să ajute, fiind deschişi către oricine le cere ajutorul. Ne-am convins de acest aspect, când pr. Ionuţ Ailincăi şi pr. Dumitru Rusu au povestit românilor de acolo despre experienţele preoţilor din parohiile sărace din ţară şi despre faptul că mulţi copii nu-şi mai pot continua studiile din cauza lipsurilor financiare. Astfel s-au preconizat un număr de burse pentru copiii din zona Paşcani“, a relatat Ionuţ Gândac, membru în cadrul ATOR - Paşcani.

Întâlnire cu tinerii care fac parte din Nepsis

Pe parcursul celor şapte zile, atorenii din Paşcani au aflat care sunt activităţile tinerilor Nepsis din Bruxelles. Gabriela Pipirig, preşedinta Asociaţiei Nepsis din Belgia, s-a ocupat de găzduirea membrilor ATOR - Paşcani. „Pe această cale îi mulţumim şi îi rămânem profund recunoscători. Mulţumim şi lui Petru Irimia, un român care ne-a fost ghid în oraşul Bruge, orăşel mic, frumos şi bogat din punct de vedere cultural, numit şi «Veneţia Nordului». În următoarele zile ne-am îndreptat paşii către Parlamentul European şi spre muzeul acestuia. N-am putut trece cu vederea clădirile ce îmbinau armonios arhitectura secolelor trecute care evidenţiază atenţia deosebită a statului belgian pentru protejarea patrimoniului cultural autohton. În ultima seară a şederii noastre la Bruxelles, ne-am întâlnit cu tinerii care fac parte din Nepsis - Belgia. Mulţumim protosinghelului Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Asociaţii şi Fundaţii din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, Protopopiatului Paşcani şi părintelui Ciprian Grădinaru de la Mănăstirea Namur pentru încurajarea, sfatul şi sprijinul acordat“, a adăugat Ionuţ Gândac, membru în cadrul ATOR - Paşcani.
Aşezământul monahal „Adormirea Maicii Domnului“ din Namur are o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi şi cuprinde biserica şi un imobil unde sunt amenajate chiliile maicilor, un paraclis, o trapeză, o bibliotecă frumoasă, camere pentru oaspeţi, un atelier de pictură şi un altul de olărit. De doi ani aici se oficiază slujbe, au loc întâlniri duhovniceşti, cateheze pentru copii, cursuri de iconografie şi muzică bizantină. pagina 2

Niciun comentariu: