sâmbătă, 1 februarie 2014

Catedrala mitropolitană din Iaşi în haină de sărbătoare

Catedrala mitropolitană din Iaşi îşi serbează mâine, 2 februarie 2014, în ziua sărbătorii Întâmpinării Domnului, hramul istoric. În această seară, de la ora 16:00, se va oficia Privegherea, iar mâine-dimineaţă Sfânta Liturghie va fi săvârşită de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. 
 
Credincioşii sunt aşteptaţi în această seară la prima slujbă a hramului Catedralei mitropolitane din Iaşi, închinată Întâmpinării Domnului. După cum ne-a relatat arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, Privegherea va începe la ora 16:00. „Această slujbă va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi de la Catedrala mitropolitană. La slujbă vor fi invitaţi şi stareţii din judeţul Iaşi, de la mănăstirile ieşene. La strană, răspunsurile vor fi date de Corul «Altarul», al Catedralei mitropolitane din Iaşi, şi de Corul «Byzantion» din Iaşi. Astfel, vom lăuda pe Mântuitorul Iisus Hristos cu aceste frumoase cântări de priveghere“, a spus arhim. Dosoftei Şcheul. Mâine-dimineaţă, programul liturgic va începe la ora 7:00 cu Miezonoptica şi va continua cu Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi Ceasurile. În jurul orei 9:00 va începe Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Teofan, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi de la Catedrala mitropolitană şi de la mănăstirile ieşene. „La sfârşitul Sfintei Liturghii, IPS Teofan va împărtăşi un cuvânt de învăţătură şi vom aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru că ne-a binecuvântat şi anul acesta, pentru că ne-a ajutat în toate activităţile catedralei şi ale Centrului eparhial. Vom avea mai mulţi invitaţi, din partea autorităţilor locale şi judeţene. Aşteptăm pe toţi credincioşii la Catedrala mitropolitană să participe la slujbele noastre“, a adăugat arhim. Dosoftei Şcheul. 

Construită pe temeliile a două lăcaşuri mai vechi

Catedrala mitropolitană din Iaşi, construcţie monumentală din veacul al XIX-lea, este situată într-un perimetru plin de mărturii privind reşedinţa mitropoliţilor Moldovei. A fost numită de primii ctitori „maică a bisericilor“ şi „maică a patriei“. Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, sfântul lăcaş mai este închinat Sfintei Cuvioase Parascheva şi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Hramul cel mai cunoscut al lăcaşului de închinăciune este pe 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. În fiecare an, pelerinii din toate colţurile ţării vin la această sărbătoare pentru a se ruga şi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, aflate în Catedrala mitropolitană din Iaşi. Catedrala a fost construită pe locul unde s-au aflat temeliile a două lăcaşuri de închinăciune mai vechi: Biserica Albă (sec. XV) şi Biserica Stratenia (sec. XVII). Din anul 1998, Catedrala mitropolitană din Iaşi se află într-un proces de reconsolidare.

Niciun comentariu: