luni, 14 octombrie 2013

Slujbe arhiereşti la Catedrala mitropolitană din Iaşi

La Catedrala mitropolitană din Iaşi au fost oficiate, în zilele de 12 şi 13 octombrie, Liturghii arhiereşti. Ieri-dimineaţă, Liturghia prilejuită de Duminica a XXI-a după Rusalii şi de Aducerea la Iaşi a moaştelor Sfântului Andrei a fost slujită de PS Corneliu. Mii de credincioşi au participat la aceste slujbe, atât în catedrală, cât şi în afara acesteia. 
 
Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat ieri Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iaşi. După citirea Evangheliei din Duminica a XXI-a după Rusalii, Preasfinţia Sa a adresat un cuvânt de învăţătură. După ce a făcut referire la pericopa evanghelică în care se relatează pilda semănătorului, ierarhul a vorbit despre evlavia pe care pelerinii o au faţă de Sfânta Parascheva. „De sute de ani, Sfânta Parascheva adună generaţii care se perindă şi trec pe acest pământ. Oamenii învaţă din viaţa ei sfântă că prin răbdare îşi vor câştiga sufletele şi împărăţia lui Dumnezeu. Sfânta Parascheva a câştigat prin răbdare cununa măririi. Cuvioasa adună oamenii din toată ţara şi ne dă bucuria reîntâlnirii noastre cu sfintele ei moaşte, care se fac izvor de vindecare şi de întărire în credinţă“, a spus PS Corneliu, care a mai adăugat că „toate lucrurile bune în această lume se împlinesc cu foarte multă osteneală“. 

„Cine este în afara Bisericii este pe calea morţii“

„Lucrurile rele sunt lucruri nespecifice firii umane, dar sunt prezente. Răul uşor se împlineşte, pentru că firea umană, căzută prin păcatul neascultării, preferă moartea în locul vieţii şi minciuna în locul adevărului. De asemenea, bunătatea este adesea abuzată şi uitată, preferându-se nedreptatea. Sfânta Evanghelie, care ne-a istorisit pilda semănătorului, ne-a arătat pe Mântuitorul Iisus Hristos, Învăţătorul Cel Adevărat, Care vine mereu la uşa inimilor noastre, bate şi aşteaptă să-I deschidem: «Iată, Eu stau la uşă şi bat, de va auzi cineva glasul Meu şi va deschide, Eu voi intra la el şi voi rămâne cu el». Cei doi apostoli, Luca şi Cleopa, care erau pe calea Emaosului, care L-au cunoscut după Înviere, s-au rugat de El: «Rămâi la noi, căci este spre seară». Cheia şi sensul ieşirii noastre din toate încercările le găsim în Biserica Mântuitorului Iisus Hristos, Care este stâlp şi temelie adevărului şi Care ne învaţă calea vieţii. Cine intră în Biserică află viaţa. Cine este în afara Bisericii este pe calea morţii, blestemul, stricăciunea şi moartea fiind destinaţia lui finală. De aceea, astăzi, Mântuitorul Iisus Hristos cere de la noi, cei care Îl ascultăm, să primim Cuvântul Lui Dumnezeu cel Veşnic, viu şi lucrător, care are puterea de a schimba viaţa noastră. El aşteaptă ca toţi cei care astăzi ne-am adunat, să-I ascultăm cuvântul şi să-I cinstim pe sfinţii Lui, să ne deschidem inimile şi sufletele noastre şi să-I lăsăm loc ca El să lucreze în viaţa noastră. Când a rostit Mântuitorul Iisus Hristos această pildă a semănătorului, a privit departe, peste veacuri, cum omenirea va crede în El, prin cuvântul Sfinţilor Săi Apostoli şi va deveni purtătoare de sfinţenie, dar a mai privit şi cu mâhnire peste cei care nu vor crede şi nu vor asculta de glasul Lui şi vor fi asemeni seminţelor căzute între spini, pe piatră şi pe pământul cel neroditor. Astăzi, fiecare dintre noi suntem chemaţi să ne întoarcem vieţile, inimile şi sufletele către Mântuitorul Iisus Hristos, şi cu puterea rugăciunii sfinţilor Lui, care se roagă şi mijlocesc pentru noi, să  aducem rod însutit. Noi aparţinem Mântuitorului şi Lui îi încredinţăm toată viaţa şi nădejdea noastră. Cu puterea rugăciunii sfinţilor Lui, biruim tot răul şi mergem pe calea vieţii, unde ne aşteaptă Dreptul şi Bunul Judecător, care va răsplăti fiecăruia după faptele sale“, a spus Preasfinţia Sa. 

Liturghie în catedrala Sfintei Parascheva din Iaşi

Sute de credincioşi au participat sâmbătă, 12 octombrie 2013, la slujba Sfintei Liturghii, oficiată în Catedrala mitropolitană din Iaşi de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În cadrul slujbei, tânărul Ionuţ Bogdan Balmuş a fost hirotonit diacon. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Mitropolitul Iosif Naniescu“, al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. La final, Preasfinţia Sa a citit mai multe rugăciuni de dezlegare. „M-am bucurat pentru că am slujit Sfânta Liturghie în această dimineaţă la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Am constatat că lumea, indiferent de vreme şi de timp, a venit în număr mare la acest moment de rugăciune. Oamenii au dorit să fie astfel recunoscători Sfintei Parascheva, Sfântului Simeon din Muntele Minunat şi Maicii Domnului. Mulţumesc Sfintei Parascheva şi Sfântului Simeon pentru aceste zile frumoase de sărbătoare“, a spus pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2.

Priveghere în cinstea Aducerii moaştelor Sfântului Andrei la Iaşi

La Catedrala mitropolitană din Iaşi s-a oficiat sâmbătă seară Privegherea în cinstea Aducerii moaştelor Sfântului Andrei la Iaşi. Slujba a fost săvârşită de arhim. Ciprian Grădinaru, slujitor la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au participat sute de credincioşi veniţi din toate colţurile ţării. Anul acesta se împlinesc 17 ani de când moaştele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse la Iaşi cu prilejul hramului Sfintei Parascheva. După acest eveniment, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat cererea PF Părinte Patriarh Daniel, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ca în fiecare an, la data de 13 octombrie, în calendarul creştin ortodox al Arhiepiscopiei Iaşilor să fie pomenită Aducerea la Iaşi a moaştelor Sfântului Apostol Andrei. pagina

Niciun comentariu: