marți, 29 octombrie 2013

Liturghii arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

În ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, PS Ioachim Băcăuanul a slujit Sfânta Liturghie la Biserica Narcisa din Bacău. Tot sâmbătă, 26 octombrie 2013, PS Corneliu a fost prezent la hramul Mănăstirii Dimitrie Cantemir din judeţul Vaslui. 
 
Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit sâmbătă Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din cartierul băcăuan Narcisa. În cadrul slujbei, au fost pomeniţi ctitorii sfântului lăcaş, fiind citite mai multe rugăciuni de mulţumire pentru toţi credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie şi pentru cei care poartă numele Sfântului Dimitrie. „În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, PS Ioachim Băcăuanul a prezentat viaţa martirică a Sfântului Dimitrie şi faptele sale. Preasfinţia Sa a arătat că Sfântul Dimitrie este un model pentru noi, cei de astăzi, iar fiecare dintre cei prezenţi la Sfânta Liturghie este chemat să fie martor şi mărturisitor al adevărului revelat al învăţăturii Mântuitorului Hristos“, a relatat arhid. Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. La final, pr. paroh Ioan Pleşcău a mulţumit Episcopului-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului pentru dragostea de a sluji la hramul Bisericii Narcisa. În acelaşi timp, pr. Ioan Pleşcău a apreciat prezenţa numărului mare de credincioşi care s-au rugat împreună, mai ales că mulţi dintre ei s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. 

Hramul Mănăstirii Dimitrie Cantemir din judeţul Vaslui

Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit sâmbătă, 26 octombrie 2013, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dimitrie Cantemir din judeţul Vaslui, care a îmbrăcat straie de sărbătoare. Din soborul de preoţi au făcut parte stareţi de la mai multe mănăstiri din Eparhia Huşilor, precum şi preoţi parohi din satele învecinate. După cum ne-a relatat protos. Iorest Matei, exarhul mănăstirilor din Episcopia Huşilor, la această sărbătoare au participat peste 200 de credincioşi. În cuvântul de învăţătură adresat pelerinilor, PS Corneliu a vorbit despre viaţa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, despre importanţa călugăriei şi a ascultării în viaţa monahală. Arhim. Serafim Bodnar, stareţul aşezării monahale, care este şi consilier economic al Episcopiei Huşilor, a mulţumit Episcopului Huşilor pentru că a slujit la hramul Mănăstirii Dimitrie Cantemir, precum şi pentru încrederea pe care ierarhul locului i-a acordat-o până în prezent.

PS Ioachim Băcăuanul, la hramul Bisericii „Sfântul Dimitrie“ din Roman

Romaşcanii au participat în număr mare vineri, 25 octombrie 2013, la slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, la Biserica „Sfântul Dimitrie“ din Roman. Prezenţa ierarhului în mijlocul enoriaşilor parohiei „Sfântul Dimitrie“ din Roman a reprezentat o încurajare pentru preotul paroh Vasile Strat, care a coordonat mai bine de un deceniu şantierul lăcaşului de închinăciune ocrotit de Izvorâtorul de Mir. Pe lângă biserica propriu-zisă, ansamblul parohial mai cuprinde aşezământul social-filantropic şi turnul clopotniţă.

Niciun comentariu: