miercuri, 23 octombrie 2013

Binecuvântări arhiereşti la Darabani şi Buhuşi

PS Calinic Botoşăneanul a sfinţit sâmbătă, 19 octombrie 2013, biserica parohiei Smârdan, Protopopiatul Darabani, iar PS Ioachim Băcăuanul a binecuvântat duminică, 20 octombrie 2013, lucrările de construcţie ale sfântului lăcaş din parohia Gârleni, Protopopiatul Buhuşi.
Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ din parohia Smârdan - Suharău, Protopopiatul Darabani, judeţul Botoşani, a fost sfinţită sâmbătă, 19 octombrie 2013, de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Preasfinţia Sa a oficiat cu acest prilej Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob“, coordonat de pr. prof. Constantin Muha, directorul şcolii. Momentul de sărbătoare s-a bucurat de prezenţa unui număr mare de credincioşi din parohie şi din localităţile învecinate. După cum ne-a relatat pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani, la slujbă au mai asistat autorităţi locale, judeţene şi centrale. La final, au fost acordate distincţii de vrednicie din partea Centrului eparhial Iaşi. Părintele paroh Andrei Silviu Grigore a primit rangul de iconom stavrofor, apoi a mulţumit tuturor celor care au sprijinit lucrările de construcţie ale sfântului lăcaş târnosit. Biserica din Smârdan a primit cu prilejul sfinţirii două hramuri: „Sfânta Treime“ şi „Naşterea Maicii Domnului“.

O nouă poartă către cer în parohia Gârleni

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a resfinţit duminică, 20 octombrie 2013, Biserica „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil“ din parohia Gârleni, Protopopiatul Buhuşi, judeţul Bacău. La acest eveniment religios au participat sute de credincioşi care s-au rugat împreună şi au ascultat cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul. Biserica din Gârleni a fost ridicată în anul 1863 de către enoriaşii parohiei, fiind reconstruită ulterior între anii 1929-1931, cu sprijinul Prefecturii Bacău şi al Episcopiei Romanului şi Huşilor în timpul păstoririi preotului Lăzescu Theodor. Între anii 1976-1977, a fost renovată de către preotul Negru Cezar şi pictată de Chiuariu Mihail. În perioada anilor 2007-2013 a fost consolidată şi renovată de către preotul paroh Lazăr Toader, care slujeşte aici din anul 1992. „Acoperişul lăcaşului de închinăciune a fost schimbat, fiind ridicat un turn clopotniţă nou. De asemenea, a fost introdusă încălzire în biserică, iar pictura a fost restaurată. De asemenea, sfânta masă şi catapeteasma au fost înlocuite“, a declarat pr. Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuşi. Lucrările realizate la biserica din Gârleni au fost posibile datorită implicării preotului paroh Lazăr Toader, susţinut de enoriaşi şi de primarul comunei Gârleni, Valentin Flenchea.

Niciun comentariu: