vineri, 11 octombrie 2013

Bucurie duhovnicească pe "Calea Sfinţilor"

Pelerinajul "Calea Sfinţilor" a adunat aseară mii de ieşeni şi pelerini veniţi la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Oamenii s-au rugat pentru ca Ocrotitoarea Moldovei să aducă prin mijlocirea ei mai multă pace în lume. Pe tot parcursul procesiunii cu moaştele Sfinţilor Parascheva şi Simeon s-au intonat tropare şi alte cântări religioase. De asemenea, la "Calea Sfinţilor" a fost purtată şi icoana Maicii Domnului - Prodromiţa de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. La final, moaştele celor doi sfinţi au fost aşezate din nou în baldachinul din apropierea Catedralei mitropolitane din Iaşi.

Constantin Ciofu

Centrului oraşului Iaşi a fost timp de câteva ore inundat de lumina lumânărilor purtate de preoţii şi credincioşii care au mers în Pelerinajul "Calea Sfinţilor". Tradiţionala procesiune a pornit de la Catedrala mitropolitană din Iaşi şi a fost condusă de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Au mai participat Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Sfintele moaşte, împreună cu icoana Prodromiţa, au fost purtate pe strada Cuza Vodă, iar apoi s-a ajuns în faţa Bisericii "Sfântul Sava". După ce s-a rostit o ectenie, traseul a continuat spre Mănăstirea "Sfinţii Trei Ierarhi", iar apoi alaiul s-a îndreptat la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Părintele Mihai Mărgineanu a fost unul cei peste 100 de preoţi care au mers pe "Calea Sfinţilor". "Pelerinajul este o bucurie trăită intens, în comuniune umană și în împreună deplasare. El este o deplasare spațială, sau poate fi o deplasare sufletească, de la cele pământești către cele spirituale, înalte, către cele ale Împărăției lui Dumnezeu. Pelerinajul este un bun prilej de comuniune umană şi de bucurie duhovnicească. Această cale a sfinților nu este calea noastră, ci este calea pe care călătoresc anul acesta Sfânta Parascheva împreună cu Sfântul Simeon de la Muntele Minunat. Sfântul Simeon a avut și are o deosebită influență asupra monahismului prin faptul că, în viața sa, acesta a exersat și a pus în lucrare o asceză cu totul deosebită. Astfel, ascetul veacului al VI-lea se întâlnește cu o iubitoare și o ascetă a veacului al XI-lea și în comuniunea lor de rugăciune ne alăturăm și noi, spre o mai bună gestionare a chestiunilor noastre interioare, sufletești, care de fapt iradiază către manifestarea noastră în spațiul social", a spus pr. Mihai Mărgineanu.

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa, "un semn al bucuriei"

Pelerinajul din această seară a fost pus și sub ocrotirea Maicii Domnului, prin faptul că în procesiune a fost purtată şi copia icoanei Maicii Domnului - Prodromiţa, de care se leagă adânc istoria spiritualității ieșene. "Această icoană a fost realizată la Iași, originalul aflându-se la Mănăstirea Prodromu de la Sfântul Munte Athos. Icoana Prodromiţei de la Bucureşti este un semn al bucuriei pe care o avem prin comuniunea cu frații noștri din zona de sud a țării. Icoana aceasta făcătoare de minuni, împreună cu moaștele făcătoare de minuni ale Sfântului Simeon, împreună cu moaștele făcătoare de minuni ale Sfintei Parascheva, ne transformă viața într-o minune. Experiențe de genul acesta am avut și noi la biserica Toma Cozma, unde se află o copie a acestei icoane făcătoare de minuni, în fața căreia rostim Paraclisul Maicii Domnului, în fiecare zi de duminică, de la ora 18:00. În această comuniune a sfinților împreună cu Maica Domnului este o chemare tainică a noastră spre a ne îmbogăți duhovnicește, spre a ne bucura mai mult unii de alții, pentru că societatea noastră marcată profund de uitarea binelui ne-a dezvățat a ne mai bucura unii de alții. Trebuie să ne bucurăm de prezenţa unii de prezenţa celorlalţi, deoarece această bucurie duhovnicească este aducătoare de har și de dar al lui Dumnezeu între noi, pelerinii care suntem călători pe Calea Sfinților, de aici, pe itinerariul stabilit al Mitropoliei și apoi împreună călători în viețile noastre", a adăugat pr. Mihai Mărgineanu.

Sfinţii, înconjuraţi de mii de credincioşi
Peste 5000 de persoane au participat la Pelerinajul "Calea Sfinţilor". Oamenii ne-au mărturisit că au venit la astă procesiune impresionantă pentru a se ruga sfinţilor. "Am venit la acest pelerinaj pentru a-i cinsti pe sfinţi şi pe Maica Domnului. Sărbătoarea Sfintei Parascheva este o adevărată binecuvântare pentru noi, ieşenii. Este impresionant numărul mare de pelerini care vin în oraşul nostru să se închine celei care ocroteşte de sute de ani Moldova", a declarat Viorica din Iaşi. "Vin în fiecare an la acest pelerinaj pentru a fi aproape de Sfânta Parascheva şi de sfinţii care o însoţesc. Am aprins şi o lumânare pentru a ne lumina sufletele şi inimile", a mărturisit Maria Zaconea din Iaşi.- reportaj o pagina portal


Niciun comentariu: