sâmbătă, 26 octombrie 2013

Bisericile Sfântului Dimitrie din Moldova

Credincioşii din toată Moldova sunt aşteptaţi astăzi la slujba Sfintei Liturghii care va fi oficiată în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Mai multe biserici din Moldova îşi serbează cu acest prilej hramul.
 
Sărbătoarea Sfântului Dimitrie adună în fiecare an pe credincioşi în sfintele biserici pentru a-l cinsti pe marele mucenic şi pentru a mulţumi lui Dumnezeu pentru binefacerile primite. În Iaşi, Izvorâtorul de Mir ocroteşte lăcaşul de închinăciune din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri“ din cartierul ieşean Tătăraşi, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2. Tot în capitala Moldovei va fi hram la Biserica „Sfântul Dimitrie“ - Balş şi la Biserica „Sfântul Dumitru“ - Misai.
În Botoşani îşi va serba hramul Biserica „Sfântul Dimitrie“, ctitorie a lui Ioan şi Maria Mavromati de la 1837. Ctitoria domnitorului Petru Rareş din Suceava va îmbrăca straie de sărbătoare. Programul dedicat acestui eveniment a început aseară cu slujba Vecerniei unită cu Litia, în cadrul căreia credincioşii s-au putut închina la copia icoanei făcătoare de minuni „Pantanassa“ de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos. Pentru a marca un an de la aducerea icoanei la Suceava, la finalul slujbei a fost organizată o procesiune în jurul lăcaşului de închinăciune. În această dimineaţă se vor oficia Utrenia, Acatistul Sfântului Dimitrie şi Sfânta Liturghie. În Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor îşi va mai serba hramul Biserica „Sfântul Dumitru“ din Câmpulung Moldovenesc.
Peste zece biserici din Protopopiatul Roman se află astăzi în sărbătoare. Hram va fi în această zi şi la Biserica „Sfântul Dumitru“ - Narcisa din Bacău.
Biserica „Sfântul Dimitrie“ din Bârlad îmbracă şi ea straie de sărbătoare. Credincioşii din Huşi sunt aşteptaţi astăzi la hramul Bisericii „Sfântul Dumitru“, ridicată între anii 1834-1836. Aseară a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, iar în această dimineaţă se vor sluji Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi. La acest moment de sărbătoare sunt aşteptaţi să participe, alături de credincioşi, părinţi consilieri din cadrul Centrului eparhial Huşi, precum şi preoţi din Eparhia Huşilor.

Niciun comentariu: