marți, 28 mai 2013

Resfinţiri de biserici în protopopiatele Bârlad şi Oneşti

Biserica parohiei Rădăieşti, Protopopiatul Bârlad, a fost resfinţită duminică, 26 mai 2013, de PS Corneliu, Episcopul Huşilor. Tot duminică, PS Ioachim Băcăuanul a binecuvântat lucrările de reabilitare şi înfrumuseţare ale bisericii parohiei Brăteşti - Bârsăneşti, Protopopiatul Oneşti.
 
Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a resfinţit duminică, 26 mai 2013, Biserica „Sfântul Nicolae“ din parohia Rădăieşti, Protopopiatul Bârlad, judeţul Vaslui. După cum ne-a relatat pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, la această slujbă au participat peste 600 de credincioşi, răspunsurile la strană fiind oferite de Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din Huşi. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, PS Corneliu a vorbit despre iertare şi ascultare, pornind de la pericopa evanghelică din Duminica a IV-a după Paşti în care se relatează minunea vindecării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda. „Lăcaşul de închinăciune resfinţit de ierarhul locului a fost supus în ultimii doi ani unui proces amplu de restaurare, după ce a fost numit în funcţia de paroh pr. Răzvan Acostioaei. Biserica din Rădăieşti, deşi a fost ridicată în sec. al XIX-lea, nu a fost sfinţită niciodată de către un ierarh. Parohia Rădăieşti se află într-o zonă săracă din punct de vedere economic, dar bogată din punct de vedere al sentimentului religios. În mai puţin de doi ani, biserica parohială a fost refăcută, făcând astfel posibil un eveniment atât de frumos cum a fost cel de astăzi (n.r. duminică)“, a spus pr. protopop Vasile Lăiu. 
 
Credincioşii au participat duminică, 26 mai 2013, în număr mare la resfinţirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din parohia Brăteşti - Bârsăneşti, Protopopiatul Oneşti, judeţul Bacău. Slujba a fost săvârşită de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care a slujit apoi Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat lângă sfântul lăcaş. Pe lângă enoriaşii din parohie şi localnicii din satele învecinate, la eveniment au asistat şi autorităţile locale, care s-au implicat în reabilitarea bisericii din Brăteşti. Părintele paroh Ciprian Genes a primit din partea Episcopului-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului rangul de iconom stavrofor. De asemenea, persoanele care au ajutat la reconsolidarea şi înfrumuseţarea bisericii parohiale au primit distincţii de vrednicie.
 

Niciun comentariu: