vineri, 17 mai 2013

„Episcopul Melchisedec a contribuit la reafirmarea Ortodoxiei româneşti“

Zilele „Episcop Melchisedec“ au ajuns în acest an la cea de-a XIII-a ediţie. În zilele de 15 şi 16 mai au fost organizate ample manifestări care au evocat personalitatea ierarhului care a păstorit pentru o vreme Eparhia Romanului. Miercuri seara a avut loc un simpozion cu participare naţională în cadrul căruia a fost susţinută o comunicare de către acad. prof. dr. Dan Zamfirescu din Bucureşti. 

În sala de festivităţi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec“ din Roman a avut loc miercuri, 15 mai 2013, simpozionul dedicat Zilelor „Episcop Melchisedec Ştefănescu“, ediţia a XIII-a. Manifestarea a fost moderată de pr. Ioan Gherasimescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care a urat „bun venit“ invitaţilor la simpozion. În continuare, acad. prof. dr. Dan Zamfirescu a susţinut comunicarea „Episcopul Melchisedec Ştefănescu, fondator al studiului culturii şi literaturii române vechi“. Prelegerea prof. Dan Zamfirescu a fost urmată de scurte alocuţiuni din partea preoţilor, profesorilor şi cadrelor didactice. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a adresat un cuvânt celor prezenţi în care a menţionat că manifestările dedicate episcopului Melchisedec din acest an sunt legate de Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. „În aceste zile l-am adus din nou pe episcopul Melchisedec Ştefănescu în mijlocul nostru. Să nu uităm că pomenirea lui se face în contextul Învierii. Când cântăm «Hristos a înviat», avem sentimentul că reînvie episcopul Melchisedec în sufletele noastre. Hristos învie de fiecare dată când te reîntâlneşti în duh cu cei care au cântat slava Învierii. În ultima vreme am dorit să punem în evidenţă personalităţile marcante ale culturii, ale neamului românesc şi ale spiritualităţii noastre. Mă bucur că după 13 ani există o preocupare crescândă pentru activitatea şi misiunea episcopului Melchisedec Ştefănescu. Ne-am gândit ca anul acesta să scoatem în evidenţă faptul că episcopul Melchisedec a contribuit la reafirmarea Ortodoxiei româneşti“, a spus Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul. În cadrul evenimentului a avut loc lansarea cărţii „Biografii“, de episcop Melchisedec Ştefănescu, ediţie transliterată şi diortosită de arhim. Pimen Costea, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, apărută la Editura „Filocalia“ a Eparhiei Romanului şi Bacăului. Au urmat premierea elevilor participanţi la concursul „Episcopul Melchisedec Ştefănescu, personalitate emblematică a culturii şi spiritualităţii româneşti“ şi un concert de muzică religioasă.

„Nu poţi face istoria culturii vechi fără Melchisedec Ştefănescu“

Acad. prof. dr. Dan Zamfirescu, invitatul special al simpozionului dedicat episcopului Melchisedec Ştefănescu, ne-a mărturisit că preocuparea pentru ierarhul pomenit la Roman timp de două zile a început acum aproape 40 de ani şi că este legată de istoria culturii vechi a poporului român. „Am participat pentru prima dată la manifestările dedicate episcopului Melchisedec Ştefănescu. La Gârcina m-am convins de frumuseţea şi forţa neamului pe care îl slujesc de o viaţă întreagă. M-am bucurat să văd copiii aceia minunaţi îmbrăcaţi în costume naţionale şi soborul numeros de preoţi. Preoţii au dat imagine acestei forţe spirituale a neamului nostru. La întâlnirea cu intelectualitatea Romanului am realizat încă o dată că trebuie să căutăm cultura română în locuri precum Romanul, şi nu la centru, unde este supusă unui program de exterminare. Sunt preocupat de Melchisedec Ştefănescu de aproape patru decenii. Nu poţi face istoria culturii vechi fără Melchisedec Ştefănescu. Episcopul Melchisedec s-a bătut cu o Românie modernă care voia să-L facă uitat pe Dumnezeu. De aceea, noi trebuie să urmăm exemplul ilustrului ierarh, astfel încât să apărăm credinţa şi valorile neamului nostru“, a remarcat acad. Dan Zamfirescu.
 

 



Niciun comentariu: