marți, 14 mai 2013

„PS Ioachim Mareş a fost pentru noi o icoană“

Vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mareş a fost pomenit duminică, 12 mai 2013, la Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Bacău. Parastasul a fost oficiat de PS Ioachim Băcăuanul şi a fost precedat de Sfânta Liturghie.

Anul acesta se împlinesc patru ani de când vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mareş, care a păstorit timp de 13 ani Episcopia Huşilor, a trecut la cele veşnice. Deşi data trecerii la cele veşnice a ierarhului este 23 aprilie, Parastasul pentru sufletul adormitului Ioachim Mareş a fost rânduit în Duminica Tomii, într-o perioadă în care Biserica preaslăveşte Învierea Domnului. Aceasta cu atât mai mult cu cât ierarhul pomenit a plecat spre veşnicie în anul 2009, în ziua praznicului Izvorului Tămăduirii. La slujba Sfintei Liturghii, oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, împreună cu soborul slujitorilor, au participat membri ai familiei episcopului Ioachim, precum şi sute de credincioşi. Mormântul vrednicului ierarh, aflat într-o criptă din Catedrala „Înălţarea Domnului“, a fost acoperit de flori, aşezate în semn de recunoştinţă pentru blândeţea, bunătatea şi chipul plin de bunătate al Preasfinţitului Ioachim. 
 
Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a evocat la finalul slujbei personalitatea episcopului Ioachim Mareş. „Astăzi (n.r. duminică, 12 mai 2013) am intrat în comuniune harică împreună cu cei care au plecat dintre noi. Când noi facem pomenire pentru cei adormiţi, înseamnă că ne amintim de chipul şi sfatul lor. De asemenea, ne amintim de ceea ce au lăsat ca dar şi moştenire. Preasfinţitul Ioachim Mareş a fost pentru noi o icoană. Trebuie să ne inspirăm din activitatea şi jertfa Preasfinţiei Sale pentru a primi curaj. Astfel, putem să ne reînnoim forţele în Duhul Sfânt şi să continuăm lucrarea începută atât de frumos de Preasfinţia Sa. Vă îndemnăm pe toţi să vă rugaţi pentru ca această catedrală să fie finalizată pentru a împlini astfel dorinţa episcopului Ioachim Mareş şi a noastră“, a spus Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul. La mormântul episcopului Ioachim Mareş a fost oficiat apoi un Trisaghion.

Niciun comentariu: