marți, 14 mai 2013

„În această zi am trăit o sărbătoare înălţătoare“

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a săvârşit duminică, 12 mai 2013, Sfânta Liturghie în parohia Andrieşeni, Protopopiatul Iaşi 1. Slujba a fost prilejuită de sărbătoarea Duminicii Tomii şi de pomenirea la morminte a celor adormiţi. Momentul de rugăciune s-a bucurat de prezenţa a sute de oameni care au venit să aprindă o lumânare pentru cei plecaţi în lumea veşniciei şi pentru a face milostenie pentru iertarea păcatelor lor. 
 
Credincioşii din parohia „Sfântul Nicolae“ - Andrieşeni, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi, precum şi numeroşi fii ai satului au sărbătorit în mod deosebit Duminica Tomii. În altarul de vară aflat în cimitirul parohiei a fost săvârşită duminică, 12 mai, Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. 
Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de dimineaţă de soborul preoţilor, de autorităţile locale, de cadrele diactice din localitate, de copiii îmbrăcaţi în costume naţionale, precum şi de numeroşi credincioşi. Ierarhul s-a îndreptat apoi spre paraclisul de vară care a fost ridicat în urmă cu şapte ani pentru a se oficia Sfânta Liturghie din Duminica Tomii şi parastasele din alte perioade ale anului. Într-o atmosferă de pace duhovnicească, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi. Oamenii de toate vârstele s-au rugat alături de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. O parte din credincioşi au ascultat slujba în apropierea altarului de vară, iar alţii s-au rugat lângă mormintele celor dragi, mulţumind lui Dumnezeu pentru binefacerile primite. Vremea frumoasă, dar şi tradiţia de a veni la mormintele celor răposaţi au făcut ca o mare de oameni să vină la cimitir. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Bărboi din Iaşi, dirijat de Mirabela Iuşcă. La final au fost citite mai multe rugăciuni pentru ploaie. 
Sfânta Liturghie a fost urmată de Parastasul pentru cei adormiţi. Un moment impresionant din timpul slujbei a fost atunci când Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a mers pe aleea din cimitirul parohiei Andrieşeni pentru a cădi, potrivit rânduielii. Părintele Constantin Andrei, de la parohia Bărboi din Iaşi, a ţinut o predică în care a vorbit despre semnificaţiile Duminicii Tomii. Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a accentuat importanţa pomenirii celor adormiţi şi a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În acelaşi timp, Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe enoriaşii parohiei să sprijine lucrările de consolidare şi extindere a Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Andrieşeni. Părintele paroh Mihai Cepeliuc şi-a exprimat bucuria de a se reîntâlni cu fiii satului care au venit la Andrieşeni ca să înalţe rugăciuni pentru sufletele celor adormiţi. „În această zi am trăit cu toţii o sărbătoare înălţătoare. Este prima dată când văd atât de mulţi oameni în cimitirul parohiei noastre“, a spus pr. paroh Mihai Cepeliuc.
 

Niciun comentariu: