marți, 7 februarie 2012

Sinaxa preoţilor din Protopopiatul Roman

La Biserica Precista Mare din Roman a fost oficiată ieri Sfânta Liturghie de către PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Slujba a fost săvârşită cu prilejul Sinaxei preoţilor din Protopopiatul Roman.

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit ieri Sfânta Liturghie la Biserica Precista Mare din Roman. În cadrul acestei slujbe, 60 de slujitori ai sfintelor altare din acest protopopiat au slujit şi s-au împărtaşit din acelaşi potir. Cu acest prilej, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a rostit rugăciuni de binecuvântare pentru toţi preoţii Protopopiatului Roman. Preasfinţia Sa a subliniat în cuvântul de învăţătură adresat preoţilor şi credincioşilor faptul că Romanul va găzdui anul acesta mai multe evenimente care vor avea caracter cultural şi spiritual. PS Ioachim Băcăuanul a amintit că preoţii romaşcani vor comemora anul acesta 120 de ani de la trecerea la cele veşnice a episcopului Melchisedec Ştefănescu. De asemenea, Preasfinţia Sa a adus la cunoştină faptul că tot în acest an, pe 4 martie, în Duminica Ortodoxiei, la Roman va avea loc o procesiune cu icoane făcătoare de minuni. Părintele Florin Ţuscanu, protopop al Protopopiatului Roman, a mulţumit Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul pentru că a slujit împreună cu preoţii Protoieriei Roman, "reînnoind bucuria comuniunii euharistice la început de an". "Cum puteam începe oare mai frumos acest nou an decât cu o rugăciune. În cadrul celei mai importante slujbe a Bisericii noastre ne-am împărtăşit din acelaşi potir cu ie rarhul nostru. Euharistia aceasta este mulţumirea pe care o aducem împreună lui Dumnezeu pentru toate câte a revărsat asupra noastră în timpul ce a trecut. L-am rugat pe Dumnezeu sa ne ocrotească în continuare, să ne dăruiască pace, linişte, întărire în credinţă şi mântuire, atât nouă, cât şi credincioşilor pe care îi păstorim", a spus pr. protopop Florin Ţuscanu.

Parastas pentru doi ierarhi ai Romanului

Sinaxa preoţilor din Protopopiatul Roman s-a încheiat cu slujba Parastasului pentru doi dintre ierarhii Romanului: episcopul Teodosie Atanasiu (mutat la Domnul pe 7 februarie 1927) şi arhiereul Ilarion Băcăuanul (mutat la Domnul pe 9 februarie 1950). Evocarea vieţii şi activităţii celor doi ierarhi a fost făcută de pr. protopop Florin Ţuscanu. "Aceşti doi ierarhi au avut între alte ascultări şi pe aceea de egumeni ai Bisericii Precista Mare din Roman, în vremea când avea statut de mănăstire. În acest an, pe 4 februarie, s-au împlinit 100 de ani de la alegerea episcopului Teodosie în scaunul Romanului şi 90 de ani de la alegerea arhiereului-vicar Ilarion Mircea. În Biserica Precista Mare din Roman, arhiereul Ilarion Băcăuanul l-a hirotonit diacon pe vrednicul de pomenire patriarh Teoctist Arăpaşu (4 ianuarie 1937)", a remarcat pr. protopop Florin Ţuscanu.

Niciun comentariu: