marți, 28 februarie 2012

Acţiuni filantropice pentru sinistraţii din judeţul Buzău

Sinistraţii din judeţul Buzău au primit în prima parte a săptămânii trecute alimente şi lemne pentru foc din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Campania de ajutorare a persoanelor afectate de căderile masive de zăpadă continuă în Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor. În zilele următoare un nou transport de lemne va ajunge în judeţul Buzău.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor derulează o campanie de strângere de lemne şi alimente pentru sinistraţii din judeţul Buzău, afectaţi de căderile masive de zăpadă din această lună. Campania se derulează cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Primul transport a plecat în zona Buzăului la începutul săptămânii trecute. După cum ne-a relatat pr. Petru Crăciun, consilier la Sectorul Asistenţă Socială al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, atunci s-au încărcat într-un camion cartofi, alimente neperisabile şi lemne pentru foc. Acestei acţiuni s-au alăturat opt sportivi de la Asociaţia sportivă "North Gang Riders MC" Suceava, care a derulat în perioada 10-17 februarie o campanie de colectare a alimentelor neperisabile. Cei opt sportivi au rămas să deszăpezească locuinţele oamenilor şi le-au oferit alimente. Activitatea filantropică a fost sprijinită de pr. Dănuţ Baba, protopop al Protopopiatului Mărăcineni, şi de pr. Călin Constantin, consilier la Sectorul Asistenţă Socială al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. "Pe drumul către Buzău, în mai multe zone, nămeţii formaţi de viscol aveau peste doi metri înălţime. Oamenii au primit lemnele de foc şi alimentele cu lacrimi în ochi. Mulţi dintre ei aveau provizii de lemne însă din cauza nămeţilor nu au putut ajunge la acestea", a explicat pr. Petru Crăciun.

Materiale de construcţii pentru casele afectate

Un alt transport, asigurat de Mănăstirea Putna din judeţul Suceava, a fost efectuat miercuri, 22 februarie. Opt tone de material lemnos (brichete din rumeguş pentru foc) de la parohia Şcheia 1, Protopopiatul Suceava 2 (pr. Cezar Onisim), şi de la Primăria Şcheia (primar Vasile Andriciuc) au fost transportate către localităţile Vadu Paşii, Borduşani, Săgeata, Găvăneşti, Moşeşti, din judeţul Buzău. Au fost transportaţi 800 de saci de lemne (fiecare sac a cântărit zece kilograme). Fiecare familie a primit câte 18 saci de material lemnos. "În zonele sinistrate au fost identificate cazuri sociale deosebite. Au fost găsite familii cu mulţi copii care aveau o situaţie materială precară. Aceste cazuri sociale au fost comunicate reprezentanţilor Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei", a amintit pr. Petru Crăciun. Credincioşii din mai multe parohii ale Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor au căutat să vină în sprijinul persoanelor din judeţul Buzău afectate de nămeţi. Oamenii au donat bani, alimente neperisabile şi haine groase. "Nu a fost nevoie să facem apel la parohiile sau mănăstirile de pe cuprinsul eparhiei, pentru că iniţiativa a venit din partea preoţilor şi a credincioşilor. În prezent suntem pregătiţi să mergem cu o altă maşină de lemne către zona Buzăului. De asemenea, pregătim lemne pentru construcţia caselor care sunt afectate de căderile de zăpadă. Sunt unele case construite din chirpici. Oricât ar încerca oamenii să ducă zăpada departe de casă, nu au mijloacele necesare. Mulţi dintre cei înzăpeziţi sunt oameni în vârstă, care nu au putere. Întrucât există riscul ca locuinţele din chirpici să se dărâme, suntem pregătiţi cu materiale de construcţii. În continuare strângem alimente şi bani pentru sinistraţii din zona Buzăului", a afirmat pr. Petru Crăciun.

Niciun comentariu: