miercuri, 22 februarie 2012

Şedinţe preoţeşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

În Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au avut loc ieri mai multe întâlniri cu preoţii parohi. Pe lângă temele pregătite de conferenţiari, au fost abordate probleme administrative şi au fost transmise hotărârile centrelor eparhiale. În cadrul şedinţei de la Protopopiatul Piatra Neamţ a fost comemorat vrednicul de pomenire patriarh Teoctist şi arhim. Teofil Lefter, stareţul Mănăstirii Pângăraţi.

La sediul Protopopiatului Iaşi 2 a avut loc ieri întâlnirea lunară cu preoţii. Părintele Gheorghe Mihăilă, slujitor la Biserica cu hramurile "Sfânta Mahramă" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni" din Iaşi, a pregătit şi prezentat referatul "Pastoraţia tinerilor în mediul urban". În tema expusă a fost subliniată necesitatea unei implicări mai active a preoţilor în această direcţie prin implementarea de proiecte. În acelaşi timp, au fost prezentate elemente de care trebuie să se ţină cont într-un proiect misionar cu tinerii pentru ca acesta să aibă şanse de reuşită. "Referatul s-a dovedit a fi şi un mic ghid de identificare a problemelor tinerilor şi implementarea acestora sub formă de proiecte cu rezultate bine definite şi aşteptate. În luările de cuvânt, preoţii prezenţi şi-au exprimat dezamăgirea faţă de sistemul de învăţământ din ţara noastră. S-au identificat probleme legate de educaţie, comunicare şi valori ideatice ale tinerilor faţă de care Biserica nu trebuie să rămână indiferentă. Este necesară o mai mare atenţie acordată tinerilor chiar şi în timpul cuvântului de învăţătură susţinut de preoţi în duminici şi sărbători", a explicat pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2. Părintele Neculai Dorneanu, membru al Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor, a prezentat seria de informaţii cu privire la şedinţa Adunării eparhiale din data de 11 februarie 2012. În încheiere, părintele protopop Vilie Doroşincă a adus la cunoştinţa preoţilor temeiurile Centrului eparhial Iaşi, precum şi o serie de recomandări cu privire la activitatea administrativă, liturgică şi misionară în perioada Postului Mare. "S-au adus mulţumiri preoţilor din Protopopiatul Iaşi 2 care au organizat colecte pentru sinistraţii din zonele afectate de căderile de zăpadă şi viscol. Astfel, în parohiile Protopopiatului Iaşi 2 s-a strâns suma de 21.700 lei", a adăugat pr. protopop Vilie Doroşincă.

Tot ieri, preoţii Protopopiatului Săveni s-au întâlnit în şedinţă administrativă. Tema cu titlul "Inventarele la parohii. Registru inventar, liste de inventar, norme de inventariere" a fost susţinută de Simona Maria Cocalia, contabil în cadrul Protopopiatului Săveni. Tema a fost aleasă întrucât la finalul anului trebuie efectuată, conform legii, inventarierea bunurilor mobile si imobile ale instituţiilor. Simona Maria Cocalia a explicat procedura de efectuare corectă a acestui inventar la parohii. În partea a doua a întâlnirii s-au discutat informările venite de la Centrul eparhial Iaşi.

Omagierea vrednicului de pomenire patriarh Teoctist

La sediul Protopopiatului Piatra Neamţ a avut loc ieri şedinţa lunară cu preoţii. Referatul "Sfântul Maslu şi îngrijirea bolnavilor în scrierile şi viaţa Sfinţilor Părinţi" a fost susţinut de pr. Ştefan Zaharia de la parohia Conţeşti - Girov. După cum ne-a relatat pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, referatul a abordat aspecte scripturistice şi patristice, din perspectiva Sfinţilor Părinţi. "În tema abordată s-a insistat foarte mult pe milostenie, pe filantropie, din perspectiva Sfinţilor Părinţi", a spus pr. protopop Valentin Tofan. Părintele Constantin Bogdan de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Piatra Neamţ a prezentat Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti din Piatra Neamţ, care a funcţionat între anii 1869-1940. În cadrul şedinţei a fost evocată personalitatea vrednicului de pomenire patriarh Teoctist Arăpaşu, de la naşterea căruia s-au împlinit anul acesta 97 de ani, dar a fost ţinut şi un moment de reculegere pentru arhim. Teofil Lefter, fostul stareţ al Mănăstirii Pângăraţi din judeţul Neamţ, care a plecat în lumea veşniciei la începutul acestei luni.

Tot ieri a avut loc conferinţa preoţilor din Protopopiatul Roznov. Părintele Constantin Lupu de la parohia Săvineşti 1 a prezentat tema "Sfântul Maslu şi îngrijirea bolnavilor în viaţa şi scrierile sfinţilor taumaturgi". "După ce preoţii parohi au luat cuvântul pe marginea temei prezentate, au fost transmise circularele Centrului eparhial Iaşi. Referitor la una din aceste hotărâri, preoţii au luat la cunoştinţă că nu este permisă oficierea Logodnei separată de Taina Căsătoriei. A fost prezentată situaţia colectei de bani şi ajutoare pentru sinistraţii înzăpeziţi", a relatat pr. Vasile Ţoc, protopop al Protopopiatului Roznov.

Întrunirea preoţilor din Protopopiatul Vaslui

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor, la sediul Protopopiatului Vaslui a avut loc ieri conferinţa lunară cu slujitorii sfintelor altare din parohii şi mănăstiri. Pr. Ionel Stoian de la parohia Hârşova a expus referatul cu titlul "Despre boală şi suferinţă - consecinţe ale păcatului". "Au fost tratate din punct de vedere teologic aspecte legate de Taina Sfântului Maslu şi îngrijirea bolnavilor. Au avut loc mai multe discuţii pe marginea referatului expus, aplicate în contemporaneitatea noastră. Boala este atât sufletească, cât şi trupească, având ca şi consecinţă păcatul cu implicaţiile lui", a spus pr. Vasile Pârcălabu, protopop al Protoieriei Vaslui. A urmat prezentarea hotărârilor venite de la Centrul eparhial Huşi şi de la Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, legate de reglementarea administraţiei şi vieţii bisericeşti.

Niciun comentariu: