joi, 9 februarie 2012

Cursuri pentru deprinderea limbajului mimico-gestual, la Iaşi

La Biroul de Asistenţă Socială şi Medicală "Diaconia" al Arhiepiscopiei Iaşilor de pe strada Costache Negri numărul 48 din Iaşi au început ieri înscrierile la cursurile pentru deprinderea limbajului mimico-gestual. Cursurile se adresează angajaţilor Centrului eparhial Iaşi care doresc să vină în întâmpinarea persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire.

Angajaţii Centrului eparhial Iaşi se pot înscrie, până la sfârşitul lunii februarie, la cursuri pentru deprinderea limbajului mimico-gestual. Înscrierile celor care doresc să fie iniţiaţi în acest limbaj se fac la Biroul de Asistenţă Socială şi Medicală "Diaconia" al Arhiepiscopiei Iaşilor. Predarea limbajului mimico-gestual va începe în luna martie a acestui an. Taxa pentru fiecare cursant este de la 30 de lei, banii urmând a fi direcţionaţi spre un caz social. Această acţiune are la bază dorinţa de a veni în întâmpinarea persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire, astfel încât solicitările lor către diverse sectoare ale eparhiei să fie mult mai uşor rezolvate. "Dorim ca din acest an să-i iniţiem în limbajul mimico-gestual pe angajaţii Centrului eparhial Iaşi care doresc acest lucru. Astăzi (n.r. ieri) i-am anunţat pe cei care lucrează în cadrul Casei "Diaconia" că se pot înscrie la un curs de iniţiere. Acest curs este o necesitate întrucât persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire vor putea să se adreseze şi altor angajaţi ai Centrului eparhial Iaşi. Astfel, ei vor putea să beneficieze de serviciile sociale şi medicale ale Arhiepiscopiei Iaşilor. În acelaşi timp, e posibil ca unii dintre angajaţii Centrului eparhial Iaşi să cunoască şi să interacţioneze cu persoane care au deficienţe de auz şi vorbire. Prin cunoaşterea acestui limbaj se va putea interacţiona cu ei", a declarat pr. Răzvan Petru Aonofriesei Puiu, preot pentru comunitatea persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire din Iaşi.

Modul de învăţare a limbajului mimico-gestual la UMF Iaşi

Cursurile vor fi predate de pr. Răzvan Petru Aonofriesei Puiu care derulează, pentru al treilea an consecutiv, un modul de învăţare a limbajului mimico-gestual la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Grigore T. Popa" din Iaşi. Ideea predării acestor cursuri la UMF Iaşi a venit din dorinţa studenţilor de a derula o activitate extracurriculară, fiind iniţiate de Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Iaşi. "În primul an ne întâlneam cu o singură grupă o dată pe săptămână. În anii ce au urmat s-au arătat interesaţi în jur de 50 de studenţi, fiind realizate două grupe. Acest modul de iniţiere se desfăşoară de la începutul anului universitar până la Crăciun, după care se reiau în primăvară. Este de apreciat efortul pe care îl face fiecare student, deşi orarul este foarte încărcat. Cei mai mulţi vin la aceste cursuri pentru că ne-au mărturisit că e posibil să le fie de folos în cariera lor. Este de apreciat faptul că în timpul facultăţii se gândesc că pot avea ca şi pacienţi o persoană cu deficienţe de auz şi vorbire. Dorinţa lor de a învăţa acest limbaj ne-a motivat şi pe noi să organizăm acest curs şi pentru angajaţii Centrului eparhial Iaşi", a explicat pr. Răzvan Petru Aonofriesei Puiu.

Niciun comentariu: